Markkinoiden kattavin jakelumuuntajavalikoima – myös heti toimitettavaksi

Jakelumuuntajat ovat yksi keskeisimmistä sähköverkon komponenteista. Viime vuosina lisääntyneet investoinnit sähköverkkoon näkyvät myös jakelumuuntajien tarpeen kasvuna. Paitsi kappalemääräisesti, myös tehojen ja ominaisuuksien puolesta vaatimukset ovat laajempia kuin kenties koskaan.

Jakelumuuntaja kaupunkiin, taajamaan vai ehkä teollisuuteen?

Kaupunkialueella toimiva jakeluverkkoyhtiö investoi mahdollisesti lähinnä suuriin, erilaisilla mittauksilla varustettuihin jakelumuuntajamalleihin. Maaseutuverkossa taas rakennetaan keskijänniteverkon viimeisiä haaroja pienillä jakelumuuntajilla joko pylvääseen tai pieneen satelliittimuuntamoon asennettuna.

Jakelumuuntajia käytetään lisäksi teollisuudessa, jossa paitsi rakennetaan uutta, myös korvataan vanhoja elinkaarensa päässä olevia muuntajia nykyaikaisilla ja pienihäviöisillä. Yhtenä teollisuuden erityispiirteenä on lisääntyvä taajuusmuuttajakäyttöön soveltuvien muuntajien tarve, joka on huomioitava muuntajaa valittaessa.

Projektikohtaisesti valmistettavat  kuivaeristeiset muuntajat vaativiin käyttökohteisiin

Teollisuudessa, voimalaitoksissa, keskussairaaloissa ja datakeskuksissa ynnä muissa vaativissa käyttökohteisissa käytetään myös kuivaeristeisiä  jakelumuuntajia. Etuna öljyeristeisiin muuntajiin on muun muassa äärimmäinen käyttövarmuus, alhainen palokuorma ja hiljainen käyntiääni. Kuivamuuntajat valmistetaan aina projektikohtaisesti tilauksesta, jolloin varmistetaan tuotteen ja lisävarusteiden kuten koteloinnin ja mahdollisen kunnonvalvonnan soveltuvuus kyseiseen kohteeseen.

SLO:n laaja jakelumuuntajavalikoima kattaa kaikki verkonrakentamisen  tarpeet

Varastovalikoimassamme on muuntajia kokoluokissa 30-1000 kVA ja useimpiin kokoihin löytyy yläjännitepuolen ilmaeristeisen posliiniläpiviennin lisäksi kosketussuojatulla pistokeläpiviennillä varustettu versio.

Valtaosa muuntajista on varustettu jännitteettömänä käytettävällä väliottokytkimellä, jolla voidaan varmistaa jakelujännitteen oikea taso myös silloin, kun alueen keskijänniteverkko ei ole riittävän vahva. Käytännössä tämän tarve on kuitenkin nykyään pieni ja yhä useammassa kohteessa väliottokytkintä ei tarvita tai se voidaan jättää keskiasentoon.

Erityisratkaisut vakiotuotteiden rinnalla

SLO:n laajasta varastovalikoimasta löytyy tuotteet myös vakioratkaisuiden ulkopuolelta.

  • Yläjännitepuoleltaan vaihtokytkettävät  10-20 kV muuntajat
  • Esikasatut pylväsmuuntajat 30-100 kVA
  • 1 kV jakeluverkon muuntajat 1/0,4 kV ja 20/1 kV
  • Kolmikäämimuuntajat 20/1/0,4 kV

Löydät myös lisävarusteet SLO:lta

Saat myös eniten käytetyt lisävarusteet kätevästi SLO:n verkkokaupasta. Jakelumuuntajien lisävarusteista yleisimpiä ovat erilaiset PJ-puolen kiinnitystarvikkeet, lämpömittarit ja kuljetuspyörät. Vakiovarusteet kattavat  kuitenkin valtaosan perustarpeista.

Vakiomallistoon kuuluu muun muassa nelireikäiset PJ-kiinnikkeet tyypillisimmissä kokoluokissa. Kosketinlämpömittari on yksinkertaisin tapa valvoa muuntajan lämpötilaa. Siihen voidaan asettaa sekä hälytys- että laukaisupisteet, jonka lisäksi maksimilämpötila jää muistiin. Kosketinlämpömittarin asennus on helppoa ja se voidaan lisätä myös jälkikäteen muuntajan kannella olevaan lämpömittaritaskuun. Sen sijaan monipuolisempaan valvontaan tarkoitetut  ylipainereleet vaativat aina tehdasasennuksen.

Jakelumuuntajien valikoimaa ja varastoitavuutta kehitetään jatkuvasti vastaamaan parhaiten asiakkaiden tarpeita. Lisätietoja saat myyjältäsi.

Teksti:
Juha Kiiski / SLO Oy

TE CONNECTIVITYn SOLARLOK SLK 2.0 DC Plug & Splice -liittimet

Every Connection Counts, voit säästää aikaa ja rahaa jokaisessa liitännässä. TE:n SOLARLOK-liittimet aurinkosähköasennuksiin on suunniteltu helpottamaan ja nopeuttamaan asennustöitä sekä takaamaan luotettavat DC-liitännät. Rakenne on suunniteltu vähentämään liittimen aiheuttamaa ylimenovastusta ja jännitehäviöitä. TE:n SOLARLOK 2.0 DC Plug & Splice -liittimet ovat aurinkosähköliittimien uusinta sukupolvea, ja niiden asennus on jopa 80 % nopeampaa perinteisiin aurinkosähköliittimiin verrattuna*. Suunnittelussa on käytetty IDC-tekniikkaa (Insulation Displacement Contact), joka mahdollistaa helpon ja nopean asennuksen: liittimen asennus kokonaisuudessaan kestää noin 30 sekuntia ilman erikoistyökaluja, asennustyökaluiksi riittävät siirtoleukapihdit. Eristeen läpäiset liittimet mahdollistavat asentamisen ilman johdineristeen poistamista. Asentaja voi kytkeä kaapelin ja puristaa liittimen, tämä lisää tehokkuutta. < 80 % lyhyempi asennusaika * Perustuu asennusaikavertailuun TE:n SOLARLOK PV4 DC Crimp -liittimien kanssa.  Helppo asentaa, kolme työvaihetta  TE:n SLK 2.0 DC Plug and Splice -liittimillä on laaja käyttöalue; 2,5-6 mm² (10-14 AWG). Ne ovat testattu ja hyväksytty IEC 62852 (TUV) ja UL 6703 -standardien mukaisesti. Valikoimaa täydentää ainutlaatuinen geelitäytteinen SOLARLOK SLK 2.0, joka takaa IPx8-vedenpitävyyden. TE:n SOLARLOK SLK 2.0 on valmistettu PPE- ja PS-materiaalista. Liitin on testattu upotuskokeella enintään 1 metrin syvyydessää 24 h. PPE- ja PS materiaali on UV-kestoinen. SOLARLOK 1500V PV4-S -liitin  on saatavana sekä uros- että naarasversioina, jolloin ne voidaan yhdistää SOLARLOK PV4-S- ja PV4-PM DC -liittimiin.     TE:n SLK 2.0 Splices -jatkosliittimet toimitetaan yhtenä kokonaisuutena Tämä nopeuttaa ”jatkoksen” asentamista: ei irrallisia osia, eikä erikoistyökaluja. Jatkosliittimet soveltuvat erityisesti korjauksiin – ne mahdollistavat kaapeleiden helpon ja nopean asentamisen tai korjauksen esimerkiksi kaapeleille vioittuneille kaapeleille. Tärkeimmät ominaisuudet Nopeampi asennus, jopa 80 % SOLARLOK PV4-S:ään verrattuna. Pienemmät elinkaarikustannukset Laajat käyttöalueet; 2,5-6 mm2 (AWG 14-10). Helppo ja nopea asennus ilman erikoistyökaluja Kaapelia ei tarvitse kuoria All-in-one-rakenne, minimoitu asennusvirheen mahdollisuus Ainutlaatuinen geelitäyte takaa IPx8-vedenpitävyyden (1 m/24 tuntia). CE-merkintä IEC 62852- ja UL 6703 -hyväksytty Katso SLK 2.0:n asennusvideot  Teksti ja kuvat: TE Connectivity

Muuntajien energiatehokkuus paranee edelleen direktiivin ohjauksessa

Muuntajien maahantuojat ja paikalliset valmistajat vastaavat siitä, että EU-markkinoille saatetaan vain ekosuunnitteludirektiivin täyttäviä laitteita. Vastuunsa on kuitenkin myös muuntajien asentajilla ja käyttäjillä. Nyt on aika varautua ensi kesänä kiristyviin vaatimuksiin.