Winledin kolme vinkkiä mitä huomioida työhuoneen valaistuksessa

Kuten toimistollakin, etätyössä jaksamiseen ja työntekoon keskittymiseen vaikuttaa suuresti valaistus.

Muuttuneiden työtapojen, nykyisen poikkeustilanteen ja digitalisaation myötä etätyö on mahdollista lähes kaikkialla. Nykyiset yhteydet ja laitteet mahdollistavat sen, että suuri osa suomalaisista pystyy tekemään työnsä kotoa käsin.

Tässä Winledin kolme vinkkiä mitä kannattaa ottaa huomioon työhuoneen valaistukseen, jotta etätyö on mukavampaa ja keskittyminen pysyy olennaisessa.

1. Hyvä yleisvalaistus ei pistä väsyttämään

Jos valaistus on huono ja muodostaa epämiellyttäviä varjoja tai häikäisyä, niin pitkäaikaisen työskenteleminen voi aiheuttaa helposti päänsärkyä, keskittymisvaikeuksia ja väsymystä. Värilämpötilaltaan 4000K on aktivoiva ja tehokkuutta lisäävä fysiologinen vaikutus, jonka vuoksi se on erittäin hyvä valinta työtiloihin.

Tasainen yleisvalaistus on hyvä lähtökohta työhuoneen valaistukseen, sillä silloin mahdollistetaan myös tilan muunneltavuus. Hyviä yleisvalaistusratkaisuita ovat laajakeilaiset valaisimet, kuten esimerkiksi Aada, Kanna, Lilja tai Iiris.

Myös LED-nauhoilla voidaan toteuttaa yleisvalaistus - esimerkiksi Valonauha 12W profiilissa kattoon tai epäsuorasti tekemällä kattoon syvennyksen LED-nauhoja varten.

2. Valo on oikeassa paikassa eli työskentelyalueella

Huomioon kannattaa ottaa, ettei näytön ja sen takana olevan alueen valovoimakkuuksissa ole suuria eroja, jottei silmät rasittuisi. Tätä ongelmaa ei pääse muodostumaan, kun yleisvalaistus suunnitellaan tilaan riittäväksi ja tasaiseksi.

Kannettavien tietokoneiden näytöt ovat harvoin mattapintaisia, jolloin niistä voi heijastua valoa häiritsevästi. Työpöytä tai valaisimet olisi hyvä sijoittaa niin, että valaisimet eivät olisi suoraan työpöydän päällä.

Yleisvalaistuksen ollessa riittävä, työpöydälle ei välttämättä tarvita erillistä valaisinta. Jos kuitenkin pöytävalaisimelle on tarvetta, kannattaa huomioida, että se antaa tasaisen valon ympärilleen. Valaisimen tulisi olla suunnattavissa, jolloin se saadaan kohdistettua mahdollisimman hyvin haluttuun paikkaan. Myös valonlähteen tulisi olla piilossa, jottei se ei häikäisisi.

3. Vältä suoraa auringon valoa

Kunnon valaistus auttaa varsinkin Suomen pimeinä talvipäivinä jaksamaan ja pitämään mielen virkeänä. Nyt keväällä etätöissä ja kotitoimistoissa on hyvä huomioida auringon valo. Paras paikka työpöydälle olisikin ikkunaseinän viereinen seinä. Työpöytää ei tulisi sijoittaa ikkunan vastaiselle seinälle, koska suorassa auringon valossa on vaikea saada selvää näytöstä ja häikäisy on huomattavaa.

Myös suoraan ikkunan eteen työpistettään ei kannata laittaa, vaikka maisemia olisikin välillä kiva ihastella. Tällaisessa tapauksessa auringon valossa näytön takana on huomattavasti suurempi valaistusvoimakkuus kuin itse näytössä, joka väsyttää silmiä.

Snro Tuote
4242804 Moduulivalaisin - Aada 60X60 36W 4100 4K WH
4143262 Alasvalo - Kanna 12W IP44 840 DIM WH
4143269 Alasvalo - Lilja 12W IP44 840 DIM WH
4142180 Yleisvalaisin - Iiris 10W IP44 693 4K DIM WH
4142258 LED-nauha - Valonauha 12.0W/m IP20 4K 5m


Teksti ja kuvat: Winled

LiT by Cardilta uutuustuotteita

Soneparin LiT valaistustuotteistoon on tullut paljon uutuuksia. Lisää tuotteita on tullut kodin, toimistojen, teollisuuden ja ulkotilojen valaistukseen.

Tulikos taas kiirus?

Termostaattien määräykset muuttuvat 1.1.2018.  

Steinel IS2360-3 liiketunnistin laajalla tunnistusalueella, uutuusväri musta

Helposti asennettava, sisä- ja ulkokäyttöön tarkoitettu Steinel IS2360-3 PIR-liiketunnistin tunnistaa liikkeen tehokkaasti.