Seppo Mustonen
Aluejohtaja Pohjois-Suomi,
SLO Oy
3.10.2017

Energiasektorilla muutos on väistämätön

Koko energiatoimiala on murroksessa, koska sähkönkulutus monipuolistuu, tuotanto hajautuu ja energiaa käytetään aiempaa tehokkaammin. Uusiutuvan energiantuotannon kasvun lisäksi digitalisaatio ja energian internet, eli IoE, tulevat mullistamaan energiasektoria ja muuttamaan sen toimintaa.

Kysyntä sähkönkäytön hallintaan kasvaa ja kuluttajien tulee olla entistä valveutuneempia kontrolloidakseen omaa energiankäyttöään. Automaation lisäämisellä pystytään parantamaan rakennusten energiatehokkuutta kustannustehokkaasti. Merkittävässä roolissa ovat energiankäytön tehostaminen olemassa olevissa rakennuksissa, lämmityksen energiantarpeen vähentäminen esimerkiksi lämpöpumpuilla, energiasyöppöjen sähkölaitteiden, kuten hehkulamppujen vaihtaminen ledeiksi ja energian pientuotanto.

Kysyntäjousto ja kulutustottumusten kehitys

Tähän saakka sähkömarkkinat ovat toimineet niin, että tuotanto on joustanut kulutuksen mukaan. Tulevaisuudessa kuluttajien rooli kysynnänjoustossa kasvaa sähkönkulutuksen ja -tuotannon tasapainottamisessa. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että 2020-luvulla kuluttaja ostaa älykkäistä verkoista sähköä, kun hinta on alhaisin ja myy sitä, kun hinta on korkealla. Jatkossa kysyntäjouston mahdollistava kodintekniikka lisääntyy. Älykodit toimivat niin, ettei asukas välttämättä edes huomaa milloin sähkönkäyttöä optimoidaan; rakennusautomaatio seuraa, että lämminvesivaraaja, ilmastointi, lämmitys ja sähköauton lataus käynnistyvät vasta silloin, kun tuotantoa on riittävästi. Mikäli sähkölaite, esimerkiksi valaisin, on tarpeettomasti päällä, kuluttaa se turhaan virtaa ja lyhentää laitteen ikää. Kun älykodin läsnäolo-ohjaus huolehtii laitteiden toiminnasta, säästyy sähköä ja ympäristökin kiittää.

Markkinoille tulee ratkaisuja, jotka maksimoivat sähkönsäästöjä hyödyntämällä etäohjattavaa kulutusta, perinteistä mittaustietoa sekä digitaalisen kodintekniikan ja tuotantokoneiston tuottamaa tietoa. Tällöin vikaantumisetkin huomataan nopeammin. Myös kehittyvä energian varastointitekniikka tarjoaa ratkaisuja sähkönkäytön vaihteluihin. Akkutekniikan kehittyessä kotitaloudet voivat varastoida energiaa omaan käyttöön, esimerkiksi sähköauton akkuja voidaan käyttää kodin sähkönkulutuksen tasaamiseen. Energianvarastointiteknologia mahdollistaa kulutuksen jakamisen tasaisemmin eri vuorokauden ajoille ja pidemmillekin kausille.

Tänä päivänä älykäs asuminen tarkoittaa automatisoitua, etäohjattavaa yhden järjestelmän talotekniikkaa, johon kuuluvat esimerkiksi valaistus, lämmitys, ilmanvaihto ja turvallisuus. Esimerkkinä tällaisesta on ABB:n Free@home, joka on saatavissa sekä uusiin että vanhoihin taloihin.

 

Kuva: ABB free@home -laitteiden myynnin prosentuaalinen kasvu kuukausittain. Vertailukohtana myynnin kehitys vuodesta 2016 vuoteen 2017, ajalla tammikuu-syyskuu. Lähde: SLO Oy

 


Lue myös:

Älykästä aurinkosähköä

KNX-automaatio kirkastaa revontulinäkymät

ABB free@home -kodin ohjausta nyt myös langattomana!

SIEMENS Ethernet- kytkimet

Kustannustehokas ratkaisu teollisuuden kenttäasennuksiin

Verkotetut virtalähteet

Virtalähteiden perustoiminto on tuottaa tasavirtaa laitoksen laitteisiin, mutta verkotetut virtalähteet antavat kunnossapitoonsa ja ohjaukseensa liittyvää tietoa näkyvässä muodossa.

Uusi System Access Point SAP/S.3

ABB-free@home-järjestelmän sydän päivittyi Jotta voidaan olla varmoja, että uusien palvelujen ja laitteiden määrän nousun myötä järjestelmän ns. hermokeskuksen toiminta pysyy nopeana ja luotettavana on ABB tuonut markkinoille uuden System Access Point-laitteen. Mitä muutoksia kotona pitää tehdä? Mikäli kodissa on vanha System Access Point, niin tarvetta uuden laitteen hankkimiseen ei ole. Vanha laite pysyy tuettuna. Ainoastaan mikäli vanhaan järjestelmään lisätään uusia tuotteita, niin että 64:n laitteen raja ylittyy, joudutaan vaihtamaan System Access Point uuteen. Varmuuskopiot ovat yhteensopivia uuden laitteen kanssa, joten mahdollisen vaihdon yhteydessä järjestelmän määrittelyjä ei tarvitse tehdä uudestaan. Löydät lisätietoja ABB:n Access Pointista >> täältä << Osta verkkokaupasta Löydät tuotteen Liitäntäportti - SAP/S.3 free@home (Snro 2814617) SLO:n verkkokaupasta. Voit kysyä lisätietoja myös SLO-myyjältäsi! Mitä uutta? 150 free@home laitetta langallista ja/tai langatonta yhteensä vapaassa suhteessa uusi pienempi kotelo ulkoinen teholähde helppoon asennukseen kolme sijoitusvaihtoehtoa seinälle pöydälle DIN-kiskoon USB portit uusia ominaisuuksia varten 2,4 Ghz ja 5 Ghz Wifi Uusi tehokkaampi prosessori tulevaisuuden toiminallisuuksia varten Mitä samaa? free@home langallinen väylä free@home langaton väylä SAP oma langaton verkko käyttöönottoa varten Suorituskyvyn parannus 400Mhz yksiytiminen prosessori -> 1,2 Ghz tuplaydin prosessori i 128 Mb RAM ->512 Mb RAM [siteorigin_widget class="SiteOrigin_Widget_Image_Widget"][/siteorigin_widget][siteorigin_widget class="SiteOrigin_Widget_Image_Widget"][/siteorigin_widget]