SLO:n vastavalmistuneen logistiikkakeskuksen laajennuksen toimisto-osan valaistus on tehty käyttäjää ajatellen. Valaistuksen moottorina on itseoppiva ohjausjärjestelmä, joka toimii huomaamattomasti. 

Toteutuksessa on käytetty Enston DPML SmartWay moduulivalaisimia, jotka perustuvat Helvarin ActiveAhead –ohjausjärjestelmään.

Kun valaistusta suunniteltiin, oli lähtökohtana laadukas ja muutoksiin sopeutuva valaistus sekä energiaa säästävä valonohjaus. Ensto Lightingin kanssa tehdyssä valaistusratkaisussa päädyttiin avokonttorin ja toimistohuoneiden osalta DPML moduulivalaisimiin Helvarin ActiveAhead -ohjauksella. Intuitiivinen yhdistelmä oppii jatkuvasti käyttäjien tyypillisistä liikkeistä, se mukautuu hyvin tilan ja käytön muutoksiin. Neuvotteluhuoneisiin valittiin värilämpötilasäädettävä tunable white -versio.

Kuva: Logistiikkakeskuksen toimisto-osion valaistussuunnitelma. Valaistuslaskennan toteutti Ensto Lighting Oy

Enston DPML valaisee häikäisemättä

Avokonttorin ja toimistohuoneiden valaistus toteutettiin Double Parabolic Modular Luminaire eli DPML -valaisimilla (DPML6X6AA LED 34W/840 AA). Ne valittiin laadukkaan häikäisemättömän optiikan sekä hyvän energiatehokkuuden ansiosta. Näillä saavutettiin noin 550 lx kohtisuora valaistusvoimakkuus työtason korkeudella koko tilassa.

Kuva: Logistiikkakeskuksen toimisto-osion valaistussuunnitelma. Valaistuslaskennan toteutti Ensto Lighting Oy

Neuvotteluhuoneeseen valittiin tunable white -valaisimet (DPML6X6/TW LED 34W/827-865 DA), joita ohjataan Helvar Illustris -ohjauspaneelilla. Värilämpötilaa voidaan säätää 2700 – 6500 K normaalin tilanneohjauksen lisäksi.

SLO:n logistiikkajohtajan kohdevalaisin jäi tarpeettomana pakettiin

Haastattelimme logistiikkajohtaja Lasse Sevonkaria, joka vastasi uuden logistiikkakeskuksen rakennusprojektista. Lasse teki myös päätökset toimistotilojen valaistuksesta.

Logistiikkakeskuksen rakennusprojekti eteni kokonaisuutena sujuvasti. Toteutustapana oli KVR, eli kokonaisvastuurakentaminen. SLO halusi kuitenkin vaikuttaa itse sähköihin ja valaisinvalintoihin, koska omasta takaa löytyy vahvaa osaamista.

Valaisinasiantuntijana toimi SLO:n tuotepäällikkö Johan Stenberg, jonka suosituksesta päädyttiin DPML SmartWay moduulivalaisimiin ActiveAhead-ohjausjärjestelmällä. Lasse Sevonkari luotti suunnittelussa täysin ammattilaisiin. Kun valaistuksen hinnoittelukin sopi budjettiin, oli homma asennusta vaille valmis.

Projektia voidaan pitää onnistuneena, sillä Lassen mukaan tavoitteet saavutettiin: Uuden toimistotilan valaistus on värilämpötilaltaan miellyttävä eikä kattovalaisimista synny ikävää kiusahäikäisyä.

– Todella hyvä, parhaiten valaistu toimistotila, mikä minulla on 20 vuoden työuran aikana ollut, kehuu Lasse. Kun toimistotilat valmistuivat ja työntekijät siirtyivät uusiin tiloihin, jokaiselle jaettiin omat pöytävalaisimet. Lasse toteaa, että ei ole omaansa asentanut. – Yleisvalaistus on niin hyvä, että kohdevalaisulle ei ole tullut tarvetta.

ActiveAhead-ohjausjärjestelmällä ja liiketunnistimilla varustetut valaisimet ovat käytössä huolettomat. Aamulla ensimmäisen työntekijän ei tarvitse haparoida hämärässä toimistossa katkaisimia. -SLO:n työterveyshuolloltakin tuli kehut riittävästä valaistuksesta, Lasse huomauttaa.

ActiveAhead-ohjausjärjestelmän hyödyt

  • Huoleton. Toimistoympäristöt muuttuvat tarpeiden mukaan. Oppiva ja langaton ohjausjärjestelmä mukautuu muutoksiin.
  • Turvallinen. Yksin toimistossa pakertavat eivät sulkeudu pimeyden vaippaan. Oppiva valaistus pitää huolen, että jokainen pääsee liikkumaan valaistuja reittejä pitkin.
  • Energiatehokas. Käyttämättömänä valot kytkeytyvät automaattisesti pois päältä. Kun jokaisessa valaisimessa on tunnistin, saadaan todella tarkkaa valonohjausta ja kustannussäästöä.
  • Säästää rahaa. Langattomat ja oppivat järjestelmät eivät vaadi kaapelointien uudelleenvetoja tai ohjelmointimuutoksia, jolloin asennuskustannuksista syntyy kustannussäästöjä.
  • Vähemmän kajoava vaihtoehto saneerauskohteisiin. Helppo asentaa vanhojen on/off -valaisinjärjestelmien tilalle. Ei vaadi ohjauskaapelointia.

 

Värilämpötilasta potkua työpäivään

Jatkuva keinotekoinen valaistus on pidemmän päälle uuvuttavaa. Valon värilämpötilan ja intensiteetin on todettu vaikuttavan ihmisen vireystilaan. Siksi logistiikkakeskuksen kokoushuoneisiin on valittu DPML6X6/TW LED 34W/827-865 DA tunable white -valaisimet. Niiden värilämpötilaa voi säätää portaattomasti 2700 -6500 kelvinin välillä. Valaistuksella voi tukea ihmisen luontaista vuorokausirytmiä valitsemalla aamuihin ja iltoihin lämpimämmän ja pehmeämmän valaistuksen, joka rentouttaa.  Työpäivän aikana voimakkaampi, viileämpisävyinen valaistus piristää. Ihmiskeskeinen valaistus parantaa hyvinvointia erityisesti niillä, jotka viettävät päivänsä keinovalaistuissa sisätiloissa.

 

Valaistusprojektiin käytetyt tuotteet löytyvät SLO:n valikoimasta

Snro Määrä Selite Tila
4291532 27 kpl  Ensto DPML6X6AA LED 34W/840 AA  Avokonttori
4290398 6 kpl  Ensto DPML6X6/TW LED 34W/827-865 DA  Avokonttori
2602147 1 kpl  Helvar Illustris Värilämpötilaohjausp. 192GB  Neuvotteluhuone

Kiinnostuitko?

Tuotteista saat lisätietoa omalta SLO-myyjältäsi! Lue myös: Älykkäämpää valoa 

Teksti:
Marja Apunen-Mäkelä, SLO Oy
Kuva:
Marja Apunen-Mäkelä, SLO Oy

Tyylikäs Globe G2 muuntautuu moneksi

Täydellinen 230v-valaisinperhe tyylikkäällä ilmeellä.

Helsingin Scandic Grand Central -hotelliin erikoishankintoja ja aikataulukriittisiä toimituksia

Projektissa mukana urakoinut Aro Systems Oy luotti valaisimien hankinnoissa ja kapean aikaikkunan toimituksissa pitkäaikaiseen kumppanuuteen SLO:n kanssa

Ohjattavaa valaistusta korkeisiin tiloihin LEDVANCE HIGHBAY PERFORMANCE DALI -syväsäteilijöillä

Entistä paremman valotehokkuuden ja käyttöiän myötä LEDVANCE HIGH BAY PERFORMANCE DALI-syväsäteilijät täyttävät ammattilaisten vaativammatkin vaatimukset.