Jokainen meistää ohjaa valaistusta lähes jokainen päivä. Yksinkertaisimmillaan se on seinäkytkimestä valaisimien päälle ja pois laittamista. Teemme sitä myös monissa paikoissa, vaikka emme haluaisikaan, sillä sensorit tunnistavat ihmisen liikkeen ja läsnäolon.

Älyratkaisuilla saa omannäköisen kodin

Nykyisin valaistuksen ohjaus on kehittynyt niin pitkälle, että vain mielikuvitus on rajana. Hienoimmat ohjausjärjestelmät toimivat tekoälyn ja oppimisen avulla täysin itsenäisesti.

Kovimmat nikkarit virittelevät sensoriikalla kotiensa valaistuksen toimimaan päivärytmin ja vallitsevan vuodenajan mukaisesti; Värilämpötilan ja valaistuksen voimakkuutta säädetään huomioimalla myös ulkoa tuleva valo.

Ja näihinkin löytyy jo lähes Plug and Play -tyyppisiä ratkaisuja, joten vähemmälläkin kokemuksella pääsee helposti toteuttamaan omia ideoita. Toki, yksinkertainen on kaunista, joten perinteistä kytkintäkään ei tule unohtaa.

Valaistuksenohjauksella saavutetaan ennen kaikkea energiansäästöä

Energiansäästö on tänä vuonna noussut erittäin korkealle prioriteetille energiakriisin myötä. Valaistusta säätämällä saadaan melkoisen helposti säästettyä monessakin paikkaa. Hyödyntämällä päivänvaloa ja ohjaamalla valaistusta vain sinne missä sitä tarvitaan, saadaan puristettua jo energiatehokkaasta LED-valaistuksesta vielä viimeisetkin mehut irti.

Valaistuksenohjaus on myös hyvinvointia

Monikaan ei tule ajatelleeksi, että älykkäitä valaistusratkaisuja käyttämällä saadaan vaikutettua muun muassa omaan vireystilaan. Erityisesti täällä pimeässä pohjolassa kaamosaikana laadukas, riittävä ja hyvin ohjattu valaistus auttaa meitä jaksamaan läpi pimeimmän ajan.

Ohjaus tuo myös helppoutta elämään. Liiketunnistimilla ohjattu valaistus tuo valoa silloin, kun on liikettäkin. Ulkovalaistus saadaan ohjattua illalla sopivasti pimeän tullen päälle ja automaattisesti pois päältä yöksi, kun sitä ei tarvita.

Päivällä etäkonttorissa on hyvä olla riittävästi valoa neutraalilla värilämpötilalla ja taas illalla on mukavampi tunnelmoida lämpimän sävyisessä himmeämmässä valaistuksessa. Valaistus vaikuttaa tunnelmaan ja mielialaan enemmän kuin moni edes tajuaa!

Suunnittelun alussa mieti kohde ja tarve

Lähes jokaisella valaisinvalmistajalla (ja ohjauslaitevalmistajalla) on olemassa jonkinlainen ratkaisu. Tässä tuleekin haaste, että minkä järjestelmän valitsen minnekin – Se ei ole aina helpoin juttu.

Koska vaihtoehtoja niin ohjaukseen kuin älykkääseenkin ohjaukseen löytyy todella paljon, tarpeiden tulee hyvin vahvasti ohjata tuote- ja järjestelmävalintoja.

Aloita miettimällä, millaiseen tilaan ja millaiseen käyttöön valaistusta ja sen ohjausta ollaan tekemässä. Soneparin valaistuksen ammattilaisilta saat apuja, vinkkejä ja suunnan oikean toimittajan puheille! 

Teksti:
Sonepar Suomi Oy
Kuva:
Adobe Stock

Kodin elektroniikkalaitteiden suojaaminen

Kesäkaudella ukkostaa lähes päivittäin jossakin päin Suomea.

Älykotien sovellusbingo

Kotiautomaatio tekee tuloaan voimalla.

Halogeenittomat tarralistat Hagerin Ateha-sarjaan

Asennettavuuden ja muotoilunsa ansiosta hyvän suosion saavuttanut Hagerin Ateha-tuotesarja on laajentunut uusilla listatuotteilla.