Jokainen meistää ohjaa valaistusta lähes jokainen päivä. Yksinkertaisimmillaan se on seinäkytkimestä valaisimien päälle ja pois laittamista. Teemme sitä myös monissa paikoissa, vaikka emme haluaisikaan, sillä sensorit tunnistavat ihmisen liikkeen ja läsnäolon.

Älyratkaisuilla saa omannäköisen kodin

Nykyisin valaistuksen ohjaus on kehittynyt niin pitkälle, että vain mielikuvitus on rajana. Hienoimmat ohjausjärjestelmät toimivat tekoälyn ja oppimisen avulla täysin itsenäisesti.

Kovimmat nikkarit virittelevät sensoriikalla kotiensa valaistuksen toimimaan päivärytmin ja vallitsevan vuodenajan mukaisesti; Värilämpötilan ja valaistuksen voimakkuutta säädetään huomioimalla myös ulkoa tuleva valo.

Ja näihinkin löytyy jo lähes Plug and Play -tyyppisiä ratkaisuja, joten vähemmälläkin kokemuksella pääsee helposti toteuttamaan omia ideoita. Toki, yksinkertainen on kaunista, joten perinteistä kytkintäkään ei tule unohtaa.

Valaistuksenohjauksella saavutetaan ennen kaikkea energiansäästöä

Energiansäästö on tänä vuonna noussut erittäin korkealle prioriteetille energiakriisin myötä. Valaistusta säätämällä saadaan melkoisen helposti säästettyä monessakin paikkaa. Hyödyntämällä päivänvaloa ja ohjaamalla valaistusta vain sinne missä sitä tarvitaan, saadaan puristettua jo energiatehokkaasta LED-valaistuksesta vielä viimeisetkin mehut irti.

Valaistuksenohjaus on myös hyvinvointia

Monikaan ei tule ajatelleeksi, että älykkäitä valaistusratkaisuja käyttämällä saadaan vaikutettua muun muassa omaan vireystilaan. Erityisesti täällä pimeässä pohjolassa kaamosaikana laadukas, riittävä ja hyvin ohjattu valaistus auttaa meitä jaksamaan läpi pimeimmän ajan.

Ohjaus tuo myös helppoutta elämään. Liiketunnistimilla ohjattu valaistus tuo valoa silloin, kun on liikettäkin. Ulkovalaistus saadaan ohjattua illalla sopivasti pimeän tullen päälle ja automaattisesti pois päältä yöksi, kun sitä ei tarvita.

Päivällä etäkonttorissa on hyvä olla riittävästi valoa neutraalilla värilämpötilalla ja taas illalla on mukavampi tunnelmoida lämpimän sävyisessä himmeämmässä valaistuksessa. Valaistus vaikuttaa tunnelmaan ja mielialaan enemmän kuin moni edes tajuaa!

Suunnittelun alussa mieti kohde ja tarve

Lähes jokaisella valaisinvalmistajalla (ja ohjauslaitevalmistajalla) on olemassa jonkinlainen ratkaisu. Tässä tuleekin haaste, että minkä järjestelmän valitsen minnekin – Se ei ole aina helpoin juttu.

Koska vaihtoehtoja niin ohjaukseen kuin älykkääseenkin ohjaukseen löytyy todella paljon, tarpeiden tulee hyvin vahvasti ohjata tuote- ja järjestelmävalintoja.

Aloita miettimällä, millaiseen tilaan ja millaiseen käyttöön valaistusta ja sen ohjausta ollaan tekemässä. Soneparin valaistuksen ammattilaisilta saat apuja, vinkkejä ja suunnan oikean toimittajan puheille! 

Teksti:
Sonepar Suomi Oy
Kuva:
Adobe Stock

Klima-Thermin Kaisai PRO+ -ilmalämpöpumput

Kaisain modernit Pro+ -seinämalliset ilmalämpöpumput ovat erittäin energiatehokkaita, jonka SEER 8.1 ja SCOP 4.6 huippuluokan arvot vahvistavat.

Amplit Oy tehosti AINOA 3:n työmaan logistista ketjua Soneparin tilauslajittelulla

Toimitettavat tuotteet jaettiin asennuskohdekohtaisille lavoille AINOA 3:n työmaa oli logistisesti haastava. Kohteessa päädyttiin käyttämään tilauslajittelua, jolla tilaukset saatiin pilkottua asennuskohteittain. Palvelu vähensi toimitusten käsittelyä työmaalla ja vapautti asentajien aikaa tuottavaan työhön.

Trust smarthome kasvaa mukanasi

Uutta kotia rakentaessa saatat haluta nähdä mitä työmaalla tapahtuu; uteliaisuudesta tai varkaiden pelossa. Nykyään kameravalvonnan järjestäminen on helppoa ja saman järjestelmän voi muuttaa työmaan edistyessä tulevan kodin ohjausjärjestelmäksi. Ensimmäisessä vaiheessa tarvitset: WLAN-verkon esimerkiksi 4G modeemilla Trustin ohjausaseman ja Kameroita voi olla useampiakin. Myöhemmin rakennukseen voidaan asentaa esimerkiksi palovaroittimet, ovikoskettimet ja liiketunnistimet ja ulkovaloja halutulla ohjaustavalla. Kun muutat kotiin, voit ottaa käyttöön vesivuotohälyttimet ja lisätä valojen tilanneohjauksia. Asukkaana sinun on helppo lisätä laitteita sovelluksessa ja muuttaa asetuksia. Uusia laitteita tulee koko ajan lisää Tuotevalikoima laajenee muun muassa kuvallisella ovikellolla, joka hälyttää puhelimessasi myös kodin ulkopuolella. Trust ei vaadi muutoksia sähkökeskukseen Laitteet on hajautettu asuntoon mm. jakorasioihin tai kytkinten taakse. Voit asentaa esimerkiksi perinteisen seinäkytkimen taakse Trustin kytkimen tai himmentimen, joka muuttaa sen etäohjattavaksi ja/tai himmennettäväksi. Nukkumaan mennessä voit säätää valoja seinäkytkimestä, kaukosäätimellä tai puhelimella vuoteesta käsin. Halutessasi voit ohjata suoraan lamppua, sen väriä ja värilämpötilaa, jolloin seinäkytkintä ei tarvitse ollenkaan. Värisäädöt tapahtuvat sovelluksessa. Päälle /pois millä haluat Kotiautomaatiolaitteita tulee koko ajan lisää. Järjestelmää valitessa, huomioi, että se on helposti itse muokattavissa ja jonka tiedonsiirto perustuu yleisesti käytössä oleviin tekniikoihin. Trust Smarthome on tällainen. Katso ohjevideoita Lämpötilan säätö [su_youtube url="https://youtu.be/J6ugARluOAU" width="700" height="500"] Murtovalvonnan ohjaus [su_youtube url="https://youtu.be/iM7deOOzSBc" width="700" height="500"] Lampun ohjaus [su_youtube url="https://youtu.be/339Kt3guhJo" width="700" height="500"]