Rauno Huikari
Tekninen asiantuntija,
SLO Oy
9.5.2018

Älykodin laajennus pihalle tarkoittaa paljon muutakin kuin ulkovalojen ohjausta.

Kun aurinko paistaa, terassit täyttyvät

Tehokas rakennuttaja käyttää talven suunnitteluun, jolloin työhön päästään heti kun kevätaurinko on sulattanut kinokset. Kevät onkin hyvää aikaa asentaa puutarhan uusia laitteita, koska kaapelointi vaatii aina pihan kaivamista. Näin uusi nurmi ehtii peittää kaivamisen jäljet. Kun kesä on parhaimmillaan, voivat asukkaat nauttia ulkoterassilla kauniista pihasta virvokkeita siemaillen. Lisäviihtyvyyttä tulee musiikista ja netistä.

Pihamaan laitteet

Vain mielikuvitus on rajana kun mietitään älykodin laajentamista omaan puutarhaan. Esittelen tässä muutaman pihamaan ratkaisun.

Kaiuttimet

Pihalle löytyy monia erilaisia kaiuttimia maa- tai seinäasennuksena. Musiikin ohjaaminen hoituu kätevästi terassilta esimerkiksi matkapuhelinsovelluksilla. Isolla alueella kaiuttimet voidaan ketjuttaa samaan linjaan, jolloin kaapelointi helpottuu. Kaiuttimet voi myös maisemoida lähes huomaamattomiksi.

Langaton tukiasema

Nettiyhteyden saa laajennettua  helposti lisäämällä ulkoseinään tukiaseman. Ne ovat nykyään edullisia ja tarvitsevat sähkön lisäksi vain kiinteän nettikaapelin tai tilapäisen kytkentäkaapelin sisätilojen reitittimisestä. Ulkotiloissa on aina kosteutta ja toteutuksen kannalta on hyvä, jos tukiasemaa varten löytyy tai asennetaan vedenkestävä pistorasia.

Valaistus

Loppukesällä iltojen pimentyessä ulkona saattaa kaivata lisävalaistusta, mutta ei välttämättä täydellä teholla. Tunnelmavalaistuksen saa toteutettua helposti vedenpitävällä pistorasiahimmentimellä, jota voi näppärästi ohjata puhelimella.

Sääasemat

Kesä on lyhyt. Jos puutarhassa kykkiminen ei ole intohimoinen harrastus, voi puutarhan hoidon ulkoistaa teknisille sovelluksille. Aikaohjelmilla aikataulutat puutarhan kastelujärjestelmän käynnistymään esimerkiksi loppuillasta tai yöllä. Jos kytket järjestelmään sääanturin, ei kastelujärjestelmä roiski vettä turhaan sadesäällä. Kun ruohonleikkuun hoitaa robottileikkuri, niin kotoa voi poistua pidemmäksikin aikaa ilman paineita kasaantuvista puutarhatöistä.

Kameravalvonta kännykässä

Kun talo on tyhjänä, valvontakameran voi määritellä lähettämään hälytyksen pihamaan liikkeestä. Jos näet matkapuhelimesi valvontakamerasovelluksella jäniksen popsimassa porkkanamaan satoa, hätistät pitkäkorvan kätevästi soittamalla pihamaan kaiuttimista musiikkia. Sama kikka saattaa toimia myös muiden kutsumattomien vieraiden kohdalla. Murtovaraskin saattaa hämmentyä musiikista ja jättää tekosensa aikeeksi.

Mahdollisuudet älypihalla ovat lähes rajattomat.

 

SLO oli vieraana KNX Finland ry:n juhlaseminaarissa

Älykotien tekniikka kehittyy yhtenäisten standardien avulla

Luotettavat Powertex -alumiinitaljat

Helppoa ja turvallista kuorman nostamista ammattilaisille. POWERTEX-alumiinitaljat soveltuvat esimerkiksi asennus-, huolto- ja kunnossapitotöihin.

Markkinoiden luotettavimmat palovaroittimet sähköverkkoon

EI Electronics -varoittimet on valmistettu ja testattu Euroopassa. Ne sisältävät valtavasti patentoitua tekniikka, joka tekee niistä markkinoiden luotettavimpia.