ABB free@home optimoi omakotitalon lämmitystä ja ohjaa valoja

Helsingin Tapaninvainiosta löytyy vuonna 1998 rakennettu kaunis, tiiliverhoiltu omakotitalo, jonka uusi omistaja on lisännyt taloon huiman määrän arkea helpottavaa älyteknologiaa. Jani Iivonen kertoo, kuinka perhe päätyi pintaremontin lisäksi älykotiratkaisuun.

Sähköasentaja Joni Onnenlehto

90-luvun talo on oiva pohja älykodille

20-vuotias talo alkoi saada uutta ilmettä ja sisältöä vuonna 2017, kun omistajuus vaihtui Jani Iivoselle perheineen. Alkuperäiskunnossa ollut talo oli kulutuspinnoiltaan jo uusimisen tarpeessa, mutta tekniseltä kunnoltaan hyvä. Talon rakennuttaja ja rakennusalan ammattilaiset olivat tehneet laadukasta työtä ja kestäviä ratkaisuja, jotka auttoivat uuden teknologian asennuksessa.

Kaapeloinnin putkitus säästää tekijää ja taloa

Saneerauskohteen sähköurakoitsija Joni Onnenlehto JO-Sähkö Oy:stä kehuu kohteen sähköistyksen lähtötilannetta. -Kun kaikki on alun perin putkitettu, kaapeleiden vaihto on helppoa. Putkitus on hieman työläämpi rakennusvaiheessa, mutta saneerauksen aikaan sähköasentaja kiittää. Ilman kaapeliputkituksia seinien avaaminen tulee väistämättä eteen.

Langatonta väylätekniikkaa

Vaikka kohteen sähkövedot oli laadukkaasti putkitettu, joissain kohdin uudet suunnitelmat eivät olleet yhteensopivia vanhojen piirustusten kanssa. Paikoissa, missä kaapelointia ei ole päästy vetämään, langattomasta väylätekniikasta löytyi ratkaisu.

Älykodin tuloon voi varautua. Putkita väylä valmiiksi, se auttaa paljon.
Joni Onnenlehto, JO-Sähkö Oy

Pieni ohjain nälän herättäjänä

Asukas Jani Iivonen esittelee ohjainta, josta perheen älykotiprojekti sai alkunsa

Suuren mittakaavan älykotiprojekti ei ole syntynyt tyhjästä. Ensimmäinen siemen istutettiin jo perheen edellisessä kodissa, johon Jani asensi tunnistimia valoille ja valvoi lämpötiloja puhelinsovelluksella.

Tarve oli syntynyt, mutta lopulliseen päätökseen tarvittiin keskusteluhetki sähköalan ammattilaisen kanssa. Keskustelu oli tärkeää, sillä vielä toistaiseksi tietoa on kuluttajille niukasti tarjolla. Kun Janille muodostui kokonaiskuva, päätös oli ilmeinen ja helppo tehdä. Valintaan vaikuttivat myös perheen lapset ja halu tarjota heille mahdollisimman turvallinen elinympäristö.

Tavoitteena arjen helppous ja yhteishallittavuus

Älykotiratkaisuilla haetaan arjen helppoutta ja kustannussäästöjä. Tällä hetkellä järjestelmään on kytketty valaistus, ovipuhelin ja lämmitys. Kun ketään ei ole kotona, taloa on turha mukavuuslämmittää. Kun lämmitys on pienemmällä, ovat kustannuksetkin samassa suhteessa pienemmät.

Myöhemmin älykodin piiriin liitetään verhot ja markiisit. Saneeraajan tavoitteena on, että tulevaisuudessa myös ovien lukitus saataisiin keskustelemaan kantajärjestelmän kanssa, jolloin saataisiin yhteishallittavuus koko taloon.

Modulaarinen kokonaisuus laajentuu tulevaisuuden tarpeisiin

ABB:n free@home on modulaarinen, johon on helppo lisätä ominaisuuksia. Seuraavaksi taloon tullaan liittämään myös geofencing-ratkaisuja.

 

Taloautomaatiossa geofencing hyödyntää matkapuhelimen paikannustietoja. Kun järjestelmän piiriin lisätyt matkapuhelimet poistuvat paikannuksen piiristä, virrat kytkeytyvät pois. Vain välttämättömille laitteille, kuten jääkaapille ja ilmastoinnille, tulee sähköä. Tällöin esimerkiksi lapset eivät pysty vahingossa jättämään hellaa päälle.

Älykodin piiriin on laajennettavissa tulevaisuudessa myös hälytys- ja turvaratkaisuja sekä sähköauton latausratkaisuja.

Tulevaisuuden talorakentaminen on teknisempää. Kehityksessä pitää pysyä mukana.
Joni Onnenlehto, JO-Sähkö Oy

SLO:lla halu kehittyä taloautomaation asiantuntijaksi

Geofencing ja taloautomaatio ovat tulleet jäädäkseen. Rakennusalan ammattilaisten tulee päättää, hypätäkö mukaan vai jättäytyäkö muutoksen kelkasta pois. SLO on päättänyt asettua tukevasti keulille ja panostaa voimakkaasti taloautomaatiossa asiantuntijuuteen. Ensimmäistä saneerauskohteen älykotiasennustaan tekevä sähkömies Joni Onnenlehto kehuukin, että SLO:lta saa tukea sitä tarvittaessa.

 

 

Taloon on asennettu muun muassa:

ABB Welcome
  • Tuloyksikkö (Mini video ulkoyksikkö 104±150 1-nappi pinta-asennus IK07 IP54 alumiini)
  • Liitäntäportti (4 analogisen kameran liitin rasiaan/DIN-kiskoadapteriin)
  • Keskusyksikkö (DIN 4 moduulia)
  • Väylämuunnin (IP-Gateway DIN 10 moduulia)
  • Kosketusnäyttö (ABB-free@home 7″ 800×400 IK05 IP30 valkoinen)
ABB free@home /ABB Impressivo
  • Virtalähde (Integroitu kuristin, käyttö-/ylikuormituksen LED-merkkivalo, 4-mod DIN)
  • Rele/ tuloyksikköjä (1-osainen, 1-kanava, yleissäädin kojerasiaan, RLC 10-180VA, LED 2-80VA, merkkivalo, RF)
  • Valonsäädin (4-kanavainen yleissäädin keskukseen, RLC 10-315VA, LED 2-80VA. Kanavien LED-merkkivalo. Manuaalikäyttömahdollisuus. Leveys 8-mod DIN)
  • 1-osaisia painikkeita
  • 2-osaisia painikkeita
  • Huoneantureita
  • Termostaatteja (Patteritermostaatti, LCD-tilanäyttö, RF)
  • Näyttöpaneeli (Kosketusnäyttö free@home 4,3″ termostaatti, valkoinen)
  •  Sääasema (Tuulen nopeus, Valon voimakkuus, Lämpötila, Sataako)
  •  Ulkoinen antenni (1,5m kaapeli, RF)
  •  Liiketunnistimia (Liiketunnistin ja toimilaite kojerasiaan, sulkeutuva ja potentiaalivapaa kosketin 10AX, tunnistus eteen 6m ja sivulle 3m, kulma 180, valaistustaso 1-500lux, Impressivo VAL RF)
Kaapelit
  • MMJ -kaapelia laitteiden välille
  • väyläkaapeliksi KLMA
Valaisimet
  • Alasvalo Philips Ledinaire
  • LED-nauhasarja Ensto Velox
  • Alasvalo Airam Flat II
  • Yleisvalaisin pinta Airam Kubo II
  • Yleisvalaisin uppo Euli Interno

Kuvat: Viola Sandin, SLO Oy

Teksti:
Marja Apunen-Mäkelä
markkinointisuunnittelija
SLO Oy
Kuva:
Viola Sandin, SLO Oy

Nurmijärveläisen omakotitalon pihaan valikoitui Ruotsissa jo supersuosion saavuttanut Charge Amps Halo -latausasema

Kiiltävä täyssähköinen Mercedes Benz saa sähköä akkuihinsa tyylikkään huomaamattomasta latausasemasta. Lue tyytyväisen kotilatausaseman omistajan käyttökokemuksista ja siitä, kuinka juuri Charge Amps Halo-latausasemaan päädyttiin.

Helvar Oy:n pihan valaistuksen päivitys tehtiin automatiikkaa hyödyntäen

Soneparin pitkäaikainen toimittaja Helvar Oy pääsi kokeilemaan ostajan saappaita, kun Karkkilassa sijaitsevan tehtaan pihavalaistus päivitettiin. Valaisimet kohteeseen toimitti Bat. Power Oy. Lue kirjoituksesta, miten Helvarin valaistuksen päivitys tuotti raikkaan ja kirkkaan valaistuksen lisäksi merkittävää säästöä vuorokausirytmin mukaisella valaistustasojen ohjauksella.

Vuodesta 1909 toiminut Hammarin Sähkö Oy on Suomen vanhin sähköliike

Sähköurakointia jo neljännessä polvessa hyviin työntekijöihin ja korkealaatuisiin tuotteisiin nojaten