Rakennusten salama- ja ylijännitesuojaus, miksi suojata ja kenen vastuulla.

 

OBO salamasuojaus

Salamanisku aiheuttaa hengenvaaraa ihmisille ja eläimille sekä vaurioittaa rakennuksia, laitteita ja teknisiä järjestelmiä. Oikein suunniteltuna ja asennettuna suojausjärjestelmä vähentää tai estää kokonaan salaman ja ylijännitteiden aiheuttamia vahinkoja.

Rakennuksen omistaja, rakennuttaja tai käyttäjä vastaa aina salamasuojauksen riskinarvioinnista sekä suojaamisen tarpeesta ja suojaustasosta. Suunnittelijoiden tehtävänä on valita kyseisen SFS-EN 62305-salamasuojaustason LPL-mukaiset suojauksen rakenteet ja SFS-EN 62305 mukaiset komponentit.

OBO Salama- ja ylijännitesuojaus rakennuksessa käytännössä

OBO tarjoaa ulkopuolisen salamasuojauksen mm. pakettina tiili-, profiilipelti- ja saumapeltikatteisiin pientaloihin. OBO kouluttaa sähköasennusliikkeet asentamaan ylijännite- ja salamasuojauksien paketit ja auttamaan asiakasta muissa mahdollisissa ylijänniteasennuksiin liittyvissä kohteissa mm. aurinkopaneelien ylijännitesuojauksissa.

 

OBO Ulkopuolinen salamasuojausjärjestelmä ja OBO Potentiaalintasaus

Sieppausrakenne katolla johtaa rakennukseen kohdistuneet salamat turvallisesti ja hallitusti osumista aiheutuvat salamavirrat alastulojohtimia pitkin maadoituselektrodiin käytettävän LPL-salamasuojaustason mukaan. Vastaavasti OBO Potentiaalintasauksella turvataan siten sekä henkilö- että laitesuojaus; koko rakennus liitetään potentiaalintasaukseen; sisällä kaikki sähköä johtavat materiaalit, sisäiset järjestelmät ja rakennukseen kytketyt kaapelit.

 

Suojausta täydentävät OBO Maadoitus ja OBO Ylijännitesuojaus sähkö-, data-, automaatio- ja antennijärjestelmissä

OBO Maadoitus toteutetaan rakennuksen perustuksiin tai perustuksien alle tehtävällä perustusmaadoituselektrodilla. Maadoitus toteuttaa perustuksien ulkopuolisilla tyyppi A pysty- ja vaakaelektrodeilla tai tyyppi B rengasmaadoituksella rakennuksen ympäri.

OBO Ylijännitesuojauksessa on otettava huomioon rakennuksen käyttöjännite ja suojaustasovaatimus (salama- tai/ja ylijännitesuojaus). Päämaadoituskiskoon kytkettyä maadoituselektrodia pitkin rakennuksen nouseva ylijännite johdetaan ylijännitesuojien avulla turvallisesti jakeluverkkoon 3-portaisen ylijännitesuojauksen avulla siten, ettei rakennuksen omaan sisäiseen sähköverkkoon aiheudu vaarallisen korkeita ylijännitteitä.

 

 

OBOn uusi salama- ja ylijännitesuojasarja suojaa kattavasti ja turvallisesti

 

 

OBO Bettermann MCF-, V50- ja V20- salama- ja ylijännitesuojat

Uuden ylijännitesuojasarjan edut ovat niiden testatuissa ja tarkkaan harkituissa osissa. Sarja täydentää toisiaan T1- ja T2-luokan ylijännitesuojauksessa ja ne voidaan asentaa nopeasti ja virheettömästi, joko portaittain sarjana tai yksittäin esim. pää-, ryhmä- ja jakokeskuksiin. Korkealaatuisen valmistusmateriaalinsa ja käytännöllisen rakenteensa ansiosta ne kestävät suuria sähköisiä ja mekaanisia rasituksia.

 

Vaivattomasti käsiteltävä ja asennettava:

MCF on kompakti huoltovapaa paketti

  • V50 ja 20 luotettava ja tärinänkestävä lukittuminen lukkiutumisäänellä (KLICK)
  • Mukava käsiteltävyys kosketuspintojen ergonomisella muotoilulla

 

Testattua laatua 5 vuoden takuulla:

  • Ulkoinen sertifiointi takaa puolueettoman laadun
  • Salamasuojauslaitteiden turvallisuus huippulaatua

 

OBO kehitystyö jatkuu

OBOn BET-testikeskuksessa erikoiskoulutetut asiantuntijat testaavat ylijännitesuojien rakenneosia, salamasuojauksen rakenteita ja ylijännitesuojalaitteita. Lisäksi keskuksessa tehdään tieteellisiä tutkimuksia salamoiden vaikutuksista

 

OBO Bettermann

OBO ylijännitesuojat SLO verkkokaupassa

Schneiderin ESMI-sivukellojen valikoima päivittyi

Sisäkellojen valikoima muuttui 31.12.2017

Mekaanisten Hager-kellokytkimien valikoima uudistuu

Energiatehokkuus ja automatisoitujen ohjausten merkitys kasvaa vauhdilla. Siksi myös uudistuu mekaanisten Hager-kellokytkinten valikoima UTUlla. DIN-asenteisissa kelloissa aiemmat Micromat- ja Monomat -sarjojen kooltaan 1-, 2- ja 3- moduulia leveät tuotteet korvautuvat viidellä uudella käyttäjäystävällisellä ja entistä paremmin energiatehokkaille lampputyypeille soveltuvalla tuotteella. Mukavuutta ja tehoa käyttöön Tuotevalikoima on optimoitu ja modernisoitu kattamaan tämän päivän tarpeet paremmin. Uusi valikoima pitää sisällään mekaanisesti kahdenlaisia versioita. Kaksi moduulin leveää, vuorokausiohjelmointiin soveltuvaa kellokytkintä pystymallisella ajastinlevyllä varakäynnillä ja ilman. Kompaktin kokonsa ansiosta ne soveltuvat lisättäväksi ahtaampiin keskustiloihin. Kolme moduulia leveänä vaakamallisella ajastinlevyllä tarjolla on kolme eri versiota: vuorokausikello varakäynnillä ja ilman sekä viikkokello varakäynnillä. Suurempi leveys helpottaa ajastinlevyn ja pakko-ohjaukseen liittyvien valitsimien käyttöä. Ajastinlevy ja valitsimet ovat tyylikkäästi suojassa ja nähtävissä läpinäkyvän kannen takaa. Kansi voidaan sinetöidä tarvittaessa. Kellokytkimellä tehohäviöt minimiinUudet kellokytkimet on varustettu tutustu 16 A kuormakärjillä yleiskuormien ohjaukseen. LED-kuormitettavuus 1-moduulisella kellolla on parhaimmillaan 300 W ja 3-moduulisilla kelloilla 180 W. Kellokytkimistä varakäynnillisten tuotteiden häviötehot ovat alhaista 0,5 W tasoa. Varakäynnittömissä kelloissa häviöt ovat noin 1 W tasolla. [su_table responsive="yes" fixed="yes"] 26 142 40 EHN010 Kellokytkin mek. vrk 1s 16A 230V 1M 26 142 41 EHN011 Kellokytkin mek. vrk 1s 16A 230V var 1M 26 142 42 EHN110 Kellokytkin mek. vrk 1vk 16A 230V 3M 26 142 43 EHN111 Kellokytkin mek. vrk 1vk 16A 230V var 3M 26 142 44 EHN171 Kellokytkin mek. vko 1vk 16A 230V var 3M [/su_table]

Consti Talotekniikka hyödynsi Soneparin logistiikkaa Marskin saneerauksessa

Miljoonaprojektin toimituksia lajiteltiin verkkokaupan viitetietojen avulla