Antti Vuorivirta
markkinointipäällikkö,
SLO Oy
22.5.2018

Aurinkoenergiamarkkinoiden kehitys on ollut jo vuosia puheenaiheena Suomessa. Luemme lehdistä tarinoita suurista aurinkoenergiaprojekteista autiomaissa ja paneeleita notkuvista katoista Saksassa. Suuren mittakaavan projekteihin on vielä matkaa, mutta myös Suomessa on päästy hyvään alkuun.

Suurin osa uudesta verkkokytketystä sähköstä tulee tuulivoimaloista, aurinkosähkö seuraa hyvänä kakkosena perässä. Käytännössä puhumme samasta asiasta, sillä tuuli syntyy auringon säteiden ilmaa lämmittävästä ilmiöstä ja on täten aurinkoenergiaa (Lähde: Wikipedia).

Tuulet johtuvat itse asiassa auringon säteilyn lämmittävästä vaikutuksesta maapallolla.

AURINKOENERGIAN KÄYTTÖ YLEISTYY

Kuva 1: Suomessa verkkoon kytketyn aurinkosähkön kapasiteetti megawatteina vuosina 2010-2018. Lähteet: Energiavirasto, Finsolar.

Aurinkosähkön hankintahinnat ja saatavuus ovat saavuttaneet tason, jossa investointia suunnittelevan ei kannata jäädä odottamaan laitteiden hintojen laskua. Tuotantomenetykset kumoavat hintaeroosion vaikutuksen vuosittain. Omakotitaloasujien ja liikerakentajien kannattaa sen sijaan valita laadukkaista komponenteista tehtyjä valmiita paketteja. SLO pystyy tekemään taustatietojen avulla ehdotuksen paneelien optimaalisesta asennuksesta ja simuloimaan tuoton.

 

 

 

AURINKOSÄHKÖN HINTA KOMPENSOI AURINKOSÄHKÖVOIMALAN PYSTYTTÄMISEN KUSTANNUKSET

Markkina kasvaa lähes 100% vuosittain. Kuvasta 2 on nähtävissä, että auringolla tuotetun sähkön hinta laskee ja lähestyy perinteisiä sähkön tuotantomuotoja. Erityisesti fossiilisiin polttoaineisiin, öljyyn ja maakaasuun, verrattuna aurinkosähkö on kilpailukykyinen.

Aurinkosähkön hinta
Kuva 2: Aurinkosähkön hinnan kehitys 1980 -2013. Tällä hetkellä aurinkosähkö on kuluttajalle edullisempaa kuin verkkoyhtiöltä ostettuna. Lähde: cleantechnica.com

 

Oman aurinkovoimalan pystyttämispäätökseen kannustaa aurinkosähkön hinnan lisäksi laitteistojen hankintahintojen järkevöityminen. Suurin kustannuserä ovat paneelit (kuva 3), joiden eliniäksi valmistajat lupaavat neljännesvuosisataa. Aurinko on lähes huoltovapaa tuotantomuoto. Ainoa kuluva osa, joka pitää vaihtaa laitteiston elinkaaren aikana, on invertteri.

Kuva 3: Aurinkosähkövoimalan kustannuksista noin puolet syntyy pv-paneeleista. Osuudet vaihtelevat projekteittain esimerkiksi kattotyypin mukaan. Lähde: @Jukka Mäkinen – ABB
Kuva 4: Sähköautojen käyttöönotto on kasvanut tasaisesti. Ennusteen mukaan vuoteen 2021 mennessä sähköautoja olisi käyttöönotettu lähes 30 000. Lähde: TT raportti 2017.

 

 

SÄHKÖAUTOT ENERGIANLÄHTEENÄ OMAKOTITALOISSA

 

Sähköautojen yleistyessä suomalainen omakotitalossa asuva perhe voi pian hyödyntää autojen akustoa energian välivarastoinnissa; kalliin energian aikana autosta voidaan purkaa rakennuksen akustoon. Kun energian hinta on edullista tai omien aurinkopaneelit tuottavat riittävästi, auto ladataan.

Uusia automalleja tulee markkinoille jatkuvasti, kuluttajat löytävät omaan käyttötarkoitukseensa sopivat mallit helposti. Jos ei täyssähköautoina, niin ainakin plug-in hybrideinä. Liikenteen tiukentuvat päästömääräykset vauhdittavat muutosta.

 

 

WISOL – Aurinkopaneelien kiinnitysratkaisut harja- ja tasakatoille

WISOL tarjoaa kotimaisen tuotevalikoiman aurinkopaneelien kestävään, nopeaan ja turvalliseen kiinnitykseen kaikille yleisille kattotyypeille katon kaltevuudesta ja sääolosuhteista huolimatta. WISOL-tuotteet on kehitetty tiiviissä yhteistyössä aurinkosähköjärjestelmiä asentavien yritysten kanssa.

Froniuksen takuulaajennus jopa 10 vuotta

Kaikilla Fronius-inverttereillä on tehtaalta vakiona kahden vuoden Fronius Warranty Plus -takuu, mikä kattaa materiaali-, työ- ja kuljetuskustannukset huollon yhteydessä. Mutta voit saada enemmän: Jos rekisteröit Fronius-invertterisi Fronius Solar.webissä, olet oikeutettu 3 vuoden pidennykseen Fronius Warranty Plus -takuuseen. Tämän jälkeen sinulla on automaattisesti 5 vuoden Fronius-lisätakuu, joka kattaa kaikki materiaalikustannukset, jos sitä käytetään. Yhteensä siis 10 vuoden takuu yhdellä rekisteröinnillä Fronius Warranty Extensionin kattava turvapaketti koskee kaikkia uusia, 1. syyskuuta 2023 jälkeen asennettuja ja Solar.web -järjestelmään rekisteröityjä enintään 12,5 kW:n Fronius-inverttereitä. Kaikki tiedot Froniuksen takuukampanjasta      *Takuuehdot ja takuusisältö voivat vaihdella maittain ja alueittain. Tuotteen rekisteröinti ei ole mahdollista Fronius-lisävarusteille. Takuun käyttöä koskevat lisävaatimukset ja takuun rajoitukset löytyvät oman maasi takuuehdoista: https://www.fronius.com/en/solar-energy/installers-partners/service-support/warranty-conditions.   Teksti ja kuvat: Fronius

Growatt aurinkoinvertterit ja akut

Soneparilta saat nyt myös aurinkosähköratkaisuihin soveltuvat akut Growatt on maailmanlaajuisesti johtava aurinkoinverttereiden toimittaja. Liikekiinteistöihin ja teollisen kokoluokan voimalaitoksiin Growatt on kolmanneksi suurin toimittaja maailmassa. Kotitalouksien ykköstoimittaja Growatt on muun muassa Kiinassa,Intiassa,Vietnamissa,Australiassa,Puolassa,Meksikossa ja Brasiliassa Kaikki mallistosta löytyvät vaihtoehdot ovat kolmivaiheisia, niistä löytyy kaksi kappaletta MPPT, ne ovat AFCI suojattuja ja koteloiden IP-luokka on65. Aurinkoinvertterit [su_table responsive="yes" fixed="yes"] Tilausnumero Malli Teho [W] V000700 Growatt MOD 3000TL3-X 3000 V000701 Growatt MOD 6000TL3-X 6000 V007064 Growatt MOD 8000TL3-X 8000 V000702 Growatt MOD 10KTL3-X 10000 V007065 Growatt MID 15KTL3-X 15000 V007036 Growatt MID 20KTL3-X 20000 [/su_table] Laaja valikoima akkuratkaisuja tehokkaaseen aurinkoenergian hyödyntämiseen Mallistosta löytyy myös akkuvalmiudella olevat (On-Gridd) invertterit -XH. Akuilla on 10 vuoden ja yli 7000 syklin takuu (100 % DoD / 80 % Capasity). Luotettava ja varmatoiminen kobolttivapaa LFP kemia. Minimi on 3kpl akkuja -XH sarjan invertteriin sekä tarvittavat lisäkomponentit. [su_table responsive="yes" fixed="yes"] Tilausnumero Malli Teho [W] Akkujärjestelmä V000703 Growatt MOD 3000TL3-XH 3000 -XH V000704 Growatt MOD 6000TL3-XH 6000 -XH V000705 Growatt MOD 10KTL3-XH 10000 -XH [/su_table] Off-grid-laite Samalla Suomen valikoimaan tulee täysin uusi malli, joka toimii myös UPSina eli Off-Gridd laitteena. Se on ihanteellinen silloin, kun halutaan turvata kriittisten toimintojen toimivuus sähkökatkon aikana. Esimerkiksi lämmitysjärjestelmien kiertovesipumppu, säätölaitteet, kriittiset valaistukset ja tietojärjestelmien syötöt.  Invertterin lisäksi tarvitset ARK 2.5H-A1 akkujärjestelmän ja minimissään kolme kappaletta akkuja. [su_table responsive="yes" fixed="yes"] Malli Teho [W] Tilausnumero Akkujärjestelmä Growatt SPH 10000TL3 BH-UP 10000 V007066 ARK 2.5H-A1 [/su_table] Akkujärjestelmien kokonaisuudet ja hinnat saat Sonepar-myyjältäsi. Teksti: Sonepar Suomi OyKuvat: Growatt Oy