Aurinkokennoissa käytettäviin kaapeleihin liittyy erityisiä vaatimuksia.

Seuraavassa esittelemme 10 kohdan listan, joka kannattaa käydä läpi, kun valitset kaapeleita näihin kohteisiin. Oikea ja laadukas kaapelivalinta vähentää sekä taloudellisia että järjestelmän käyttökatkoihin liittyviä riskejä.

1. EN 50618 – eurooppalainen standardi aurinkokennokaapeleille

SFS-EN 50618 julkaistiin Suomessa vuonna 2016. Kyseessä on ensimmäinen eurooppalainen standardi, joka säätelee aurinkosähköjärjestelmissä käytettävien voimakaapeleiden ominaisuuksia, vaatimuksia ja käyttötapoja. Suhteellisen tiukoilla vaatimuksilla on tarkoitus varmistaa, että kaapelit kestävät ankaria sääolosuhteita, joille ne usein altistuvat.

Valitse siis kaapelit, joissa on EN 50618 -standardin vaatimukset täyttävien kaapeleiden mukainen merkintä: H1Z2Z2-K. Mikäli kaapelit eivät täytä asianmukaisia vaatimuksia, järjestelmäsi ei läpäise tarkastusta.

2. Aurinkokennokaapeleiden on oltava säänkestäviä

Koska aurinkokennojen kaapelit asennetaan yleensä ulkona, ne altistuvat kaikenlaisille sääolosuhteille. Kaapeleiden kestävyyden varmistamiseksi niiden tulee läpäistä sarja erilaisia testejä:

  • Vaipan UV-kestävyys (ei halkeamia ja vetolujuusmuutos sallitussa arvossa) 720 tunnin (360 syklin) UV-valolle altistamisen jälkeen. Testimenetelmä A.
  • Otsoninkestävyys standardin EN 50396 mukaisesti. Testityyppi B.
  • Vesitiiveys ja kosteuden imeytyminen gravimetrisellä menetelmällä testaten standardin EN 60811-402 mukaisesti, sekä pitkäaikainen upotuskoe.
  • Happo- ja emäskestävyys testaten standardin EN 50618, liitteen B mukaisesti.
  • Ammoniakinkestävyys testaten 30 päivää kyllästetyssä ammoniakki-ilmaseoksessa.
  • Öljynkestävyys testaten standardin EN 60811-404.
  • Kylmätaivutus-, -venymä- ja -iskutestaus standardin EN 60811-504 / -505 / -506 mukaisesti.
  • Lämpökosteustesti standardien EN 50618 mukaisesti.
  • Hankaustesti vaippaa, metallia, muovia ja hiomapaperia vasten.

3. Termoplastisista materiaaleista ei saa valmistaa aurinkokennokaapeleita

Vastatakseen yllä kuvattuihin ja neljän pohjoisen vuodenajan asettamiin vaatimuksiin, on eristeen ja vaipan oltava silloitettua kumimateriaalia, joka tarjoaa sekä joustavuutta että korkean lämmönkestävyyden. Kaapelit kestävät jopa 20 000 käyttötuntia 120 Celsius-asteen johdinlämpötilassa.

4. Kaapelin voi asentaa suoraan maahan

Oikea kaapelivalinta voi säästää myös asennusaikaa. EN 50618 -standardin mukaisen kaapelin voi tarvittaessa asentaa myös maahan, kunhan noudattaa SFS 6000 standardin mukaisia ohjeita kaapelin maa-asennuksen suhteen.  

5. Kaapeleiden tulisi kestää käytössä vähintään 30 vuotta

Aurinkopaneeleiden käyttöiän arvioidaan lähtökohtaisesti olevan 25-30 vuotta. Tämä ei tarkoita, että ne lopettaisivat sähköntuotannon 25 vuoden kuluttua, vaan ainoastaan sitä, että sähköntuotanto on tuolloin vähentynyt. Siksi myös kaapeleilta kannattaa vaatia pitkää käyttöikää. Markkinoiden parhaiden kaapeleiden odotettu käyttöikä on 30 vuotta tai jopa enemmän. Valitsemalla pitkän käyttöiän omaavat kaapelit voit välttää tuotteen ennenaikaisesta ikääntymisestä aiheutuvat tarpeettomat ja kalliit seisokit.

6. Heikkolaatuinen kaapeli on taloudellinen riski

Aurinkopaneeleiden keskimääräisistä asennuskustanuksista vain 2-6 % tulee tasavirtakaapeleiden hinnasta. Tästä huolimatta kaapeli on suora ja tärkeä osa aurinkopaneelijärjestelmää. Kaapeleiden laadusta tinkiminen tai laadun varmistamatta jättäminen nostaa huonosti toimivan järjestelmän ja käyttökatkosten riskiä. Parhaassa tapauksessa ilmaantunut vika löytyy nopeasti ja se voidaan korjata, mutta pahimmillaan paneelit saatetaan joutua kokonaan irrottamaan, jotta vika voidaan paikantaa ja siihen päästään käsiksi.  Tällainen voi tulla hyvin kalliiksi.

7. Laadunvarmistus on tärkeää

Varmista, että valmistajan aurinkopaneelikaapelilla on riippumattoman kolmannen osapuolen hyväksyntä. Keski-Euroopassa kaksi yleisimmin käytettyä riippumatonta sertifiointilaitosta ovat TÜV Rheinland ja VDE Testing and Certification Institute.

8. Kaapeleita löytyy eri väreissä

Asentaja on todennäköisesti tottunut näkemään pääasiassa mustia aurinkokennokaapeleita, mutta niitä on todellisuudessa saatavana myös muissa väreissä. Punaisia ja sinisiä käytetään yleisesti eri puolilla maailmaa. Musta on kuitenkin ylivoimaisesti yleisin väri, sillä se antaa luonnostaan paremman suojan UV-säteilyä vastaan. Mustien kaapeleiden käytön kääntöpuolena on kuitenkin se, että kaapelit on merkittävä manuaalisesti.

9. Tarkista, vaatiiko asennuksesi rakennustuoteasetuksen (CPR) mukaisia kaapeleita

Huomioi kaapeleita asentaessasi, että rakennustuotteiden CPR-palovaatimukset voivat koskea myös aurinkopaneeleiden kaapelointia. Eurooppalaisessa CPR-asetuksessa määritetään perusvaatimukset kaikille tuotteille, jotka on suunniteltu asennettaviksi kiinteästi rakennuksiin. Tarkista toimittajaltasi, onko asennuksessa käytettäväksi ajateltu kaapeli CPR-sertifioitu.

10. Luokkansa parhailla kaapeleilla on erinomaiset tulokset

Valitessasi kaapeleita aurinkosähköjärjestelmään, pyydä toimittajaltasi suosituksia toteutuneista asennuksista. Parhaita kaapeleita on asennettu maailmanlaajuisesti yli 20 vuoden ajan ilman eristysvikoja.

Prysmian Groupin TECSUN on varma valinta aurinkokennojärjestelmään

TECSUN-tuoteperheen kaapelit ovat lämmönkestäviä halogeenittomia tuotteita, jotka on pääsääntöisesti tarkoitettu aurinkokennojärjestelmiin ja erityisesti järjestelmien tasavirtapuolelle (DC). Kaapelit soveltuvat sisä- ja ulkokäyttöön sekä käytettäväksi Protecting Class II -suojaustason laitteistoissa. Kaapelin vaippa ei ole erotettavissa eristyksestä.

STANDARDIT

  • EN 50618
  • EN 50575:2014+A1:2016
  • EN 13501-6, luokka: Eca (CPR-paloluokitus)
  • IEC 60332-1-2 (itsestään sammuva)
  • IEC 61034 (vähän savuava)
  • IEC 60754 (halogeeniton)

Kaapelit eivät sisällä raaka-aineita REACH/SVHC-listalta ja ne täyttävät raaka-aineiltaan RoHS-direktiivin vaatimukset.

Tutustu Prysmian Groupin korkealaatuiseen TECSUN-aurinkokennojärjestelmän kaapelivalikoimaan sähköisessä tuotehakemistossamme , josta näet kätevästi myös tarkemmat tekniset tuotetiedot.

 

NesCon 2.0 – Nestor Cablesin uudistuneet valokaapeliverkkojen asennus- ja kytkentätarvikkeet

Nestor Cables on uudistanut asennus- ja kytkentätarvikkeiden NesCon-tuotevalikoimaa: valikoimaan on tullut paljon uutuuksia, jotka ovat entistä asentajaystävällisempiä ja joita on kehitetty asiakaspalautteen pohjalta.

CableApp säästää energiaa – asiakkaasi kiittää!

Kaapelin johtimen poikkipinta vaikuttaa sähköjärjestelmien jännitehäviöön.