• Ylijännitesuojaus estää salaman aiheuttaman ylijännitteen siirtymisen rakennuksen sähköverkosta elektroniikkalaitteisiin.
  • Virransyötön jatkumisen sähkökatkon aikana voi varmistaa erillisellä UPS-laitteella.
  • Suojalaitteet sopivat koteihin, kesämökeille ja toimistoihin.

 

Salamaniskujen aiheuttamat virtapiikit rikkovat usein kodin elektroniikkaa. Virtapiikkien aiheuttamilta vahingoilta voi suojautua asennuttamalla kodin sähkökeskukseen ylijännitesuojan.

Ylijännitesuojan tehtävänä on purkaa vaarallinen virtapiikki hallitusti: se estää salaman aiheuttaman ylijännitteen siirtymistä rakennuksen sähköverkosta elektroniikkalaitteisiin.

– On hyvä muistaa, että salaman ei tarvitse iskeä suoraan taloon, vaan se voi siirtyä sähkölinjaa pitkin kauempaakin ja aiheuttaa sitten virtapiikin, muistuttaa tuotepäällikkö Reija Talo Schneider Electriciltä.

Sähköasennusmääräysten mukaan ylijännitesuojaus on pakollinen uusissa rakennuksissa, joihin sähkönsyöttö tulee ilmajohtoja pitkin.

– Ylijännitesuojan voi asentaa myös jälkikäteen. Laite maksaa muutaman satasen, minkä päälle tulevat sähkömiehen kulut.

 

Jatkojohto ei tarjoa riittävää suojaa

Kotivakuutukset saattavat korvata salamaniskun aiheuttaman ylijännitepiikin rikkomia laitteita, mutta vakuutus ei ole riittävä syy turvallisuudesta tinkimiseen.

– Arvokkaiden elektroniikkalaitteiden määrä kodeissa on lisääntynyt, ja jos vahinko sattuu, se on yleensä iso. Vakuutuksesta voi saada jonkin korvauksen, mutta yleensä ikävähennys syö korvaussummaa, sanoo Talo.

Schneiderin tuotevalikoimasta ylijännitesuojia löytyy monenlaisiin kohteisiin ja suojaustarpeisiin. Suojalaite asennetaan aina kodin sähkökeskukseen.

– Esimerkiksi jatkojohto, jossa on ylijännitesuoja ei riitä suojaamaan laitetta voimakkaalta virtapiikiltä. Se on vain lisäsuoja.

Lue lisää elektroniikkalaitteiden suojaamisesta Schneider Electricin verkkosivuilta.

 

Valikoimassa mm:

3254330 iPRD ylijännitesuoja T2 40 3P+PEN A9L40300
3254179 iPRD ylijännitesuoja T2 20r 3P+N+PE häl A9L20601
3254214 iPRD ylijännitesuoja T2 20r 1P+N+PE häl A9L20501

Teksti ja kuvat: Schneider Electric