Rauno Huikari
Tekninen asiantuntija,
SLO Oy
5.4.2017

CPR- eli paloluokkamerkinnät muuttuvat kaapeleissa pakollisiksi 1.7.2017 alkaen, mutta aluksi muutokset näkyvät vain kaapelikelan merkinnöissä.

 

Vaihe 1 – Paloluokkamerkintä kaapelikeloihin​

Alkuvaiheessa tuotteet eivät muutu miksikään. SFS7039 standardissa on kerrottu millainen paloluokka vastaa parhaiten vanhoja IEC 60332-1 ja -3 standardeja, Kun nykyään poistumisteille vaaditaan asennettavaksi kaapelia joka on LSZH ja lisäksi IEC 60332-3 täyttävä, niin uusi CPR paloluokka on Cca -s1,d1,a2 tai parempi. Tämä merkintä pitää löytyä kaapelikelasta. Jälleenmyyjät saavat myydä edelleen vanhojen mittausten mukaista tavaraa niin kauan kuin varastoa riittää – ja urakoitsijat voivat sitä asentaa.​

 

CPR paloluokitus koskee vain kiinteästi rakennuksiin asennettavia kaapeleita. Luokituksen ulkopuolelle jäävät siis:

  • ulkoasennuskaapelit
  • siirrettävät kaapelit
  • palonkestävät kaapelit (esim. FRH)

 

Vaihe 2 – Asennuspaikkojen paloluokitukset

Ympäristöministeriö tekee jossain vaiheessa päätöksen siitä minkä paloluokan kaapelia saa asentaa mihinkin paikkaan. Moni tietysti toivoo että päädytään jo nyt käytössä olevia vastaaviin paloluokkiin. Asennuspaikkojen laajentaminen/kaventaminen ei vaikuta toimitusketjuun käytännössä mitenkään. Sen sijaan jos kaapelin paloluokka vaatimus kasvaa, uuden korvaavan kaapelin hakemiseen on annettava siirtymäaika.

 

Maailmanlaajuinen vaikutus

Suomi ei paini yksinään kaapelien CPR-muutoksen kanssa. Päätökset muissa Euroopan maissa vaikuttavat välillisesti myös Suomessa asennettaviin kaapeleihin. Useimmissa Euroopan maissa ei vielä ole tehty päätöstä asennuspaikkojen paloluokituksesta. Kaapeliteollisuus tietysti toivoo, että vaatimusten kirjo olisi mahdollisimman pieni. Samasta kaapelista ei ole mitään järkeä tehdä kymmentä eri versiota, joten joillekin markkinoille tullaan toimittamaan vaatimuksia parempaa kaapelia. Parempien kaapelien testaus hidastaa testaus-valmistus-kuljetus -ketjua jonka aikaraja on alle kolmen kuukauden päässä.

Muuttuuko mikään?

  • Vaiheessa 1 muuttuu vain merkintä.
  • Vaiheessa 2 saattaa muuttua asennuspaikan paloluokka
  • Muiden Euroopan maiden päätökset saattavat vaikuttaa kaapelin hintaan, riippuen siitä kuinka yhtenäisiksi käytännöt muodostuvat.

 

Itse CPR merkinnät eivät tee asennuksista yhtään turvallisempia kuin ennen. Merkintöjen muuttumisella on kuitenkin sellainen vaikutus, että asiaan joutuu hieman paneutumaan, jotta ei epähuomiossa asenna väärää kaapelia.​

Vaativiin asennuskohteisiin Pipelifen ROCKY-kaapelinsuoja

Vaativiin asennuskohteisiin Pipelifen ROCKY-kaapelinsuoja

Kategoria 8 -kaapelointi on tulossa

Amerikkalainen TIA julkaisi kategorian 8 -standardin syyskuussa 2016.

Anamet Europen XTHF suojaletku

Lujarakenteinen, halogeeniton, vähän savua tuottava ja erittäin laajan lämpötila-alueen suojaletku XTHF