Seppo Mustonen
Aluejohtaja, Pohjois-Suomi,
Sonepar Suomi Oy
22.12.2022

EU:ssa hyväksyttiin lakiesitys, jonka myötä USB-C-laturista tulee ainoa sallittu laturiliitäntä pienelektroniikkalaitteisiin EU:n alueella.


Vastaisuudessa latauspiuhan molemmat päät tulee olla USB-C-muotoisia. Päätöksellä on haluttu vähentää elektroniikkajätteen määrää ja helpottaa kuluttajien elämää, koska jatkossa tuote toimitetaan lähtökohtaisesti ilman virtalähdettä eli laturia.
Tämä muutos tulee lisäämään USB-latauspistorasioiden kysyntää. Koska jatkossa USB C -tyypin liitosjohdot yleistyvät nopeasti, kannattaa asiakkaille tarjota niin remonttikohteisiin kuin uusiin asennuksiin pistorasioita, joissa on A- ja C-tyypin liittimet. Asiakkaille kannattaa myös kertoa huonekaluihin, kuten työpöytään asennettavista USB-latureista ja moduuleista.
Nykyaikaiset latauspistorasiat ovat älykkäitä, tehokkaita ja monipuolisia. Niihin on integroitu lataustekniikkaa, joka tunnistaa laitteen latauksen tason optimoiden latausprosessia, ja kun 90% taso on saavutettu, lataus hidastuu varmistaen turvallisen ja akkua säästävän latauksen. Myös suurempien laitteiden, kuten kannettavien lataus onnistuu.