Antti Vuorivirta
liiketoiminnan kehityspäällikkö,
SLO Oy
8.9.2017

Termostaattien määräykset muuttuvat 1.1.2018.

 

Asiasta on kyllä tehty päätös Euroopan komissiossa jo vuonna 2015, mutta syyskuussa 2017 asiaa tutkiessa en löytänyt suomalaisten viranomaisten virallista kantaa julkaistuna verkossa. Miten tämä selviksi ohjeiksi kirjoitetun päätöksen uupuminen vaikuttaa tukkujen, yritysten, urakoitsijoiden ja loppuasiakkaiden elämään vuoden kääntyessä loppua kohden? No, kiirehän tässä tulee.

Sähköisten lattialämmittimien tehokkuusvaatimuksista on kirjoitettu vähän. Käytännössä tiedon saa Euroopan komission asetuksesta 2015/1188. Asetus koskee myös sähköisiä lämmittimiä, mutta nyt keskityn sähköiseen lattialämmitykseen.

Vaikka asetus ei suoraan koske pelkkiä termostaatteja, käytännössä kaikkien ohjausyksiköiden tulee täyttää vaatimukset, sillä lattialämmityksen vastus on pelkkää vastuslankaa. Energiatehokkuusvaatimuksia ei voi asettaa kaapelille, joten tehokkuuspaineet kohdistuvat ohjausyksikköihin.

Tehokkuutta haetaan termostaattiin integroidulla ajastimella tai laitteeseen liitettävällä erillisellä kellolla tai kytkimellä. Ajastinjärjestelmän tarkoitus on varmistaa energiatehokkuus. Toistaiseksi on hieman avoinna, riittääkö yksi asuntokohtainen ajastin kaikille termostaateille.

Tukes on vielä tehnyt asetuksesta tulkinnan, joka jättää niin sanotut mukavuuslattialämmitykseen tarkoitetut termostaatit vaatimusten ulkopuolelle. Esimerkiksi märkätilojen lattialämmitys, jonka tarkoitus on edistää märkätilan kuivumista ja lämmittää kylmiä laattoja jalalle mukavaksi, on mukavuuslattialämmitys. Silloin kun kohteessa on lattialämmityksen lisäksi toinen lämmitysmuoto, lattialämmityksessä on aina kyse mukavuudesta.

Soveltamiskohteet Suomessa

Asetuksen soveltamisalassa ovat kohteet, joissa sähköinen lattialämmitys on ainoa ja pääasiallinen lämmitysmuoto. Asetus ei koske vesikiertoisia, lämpöpumppuihin liitettyjä lattialämmityksiä. Suomessa, toisin kuin Euroopassa, ei käytetä kytkimestä päälle ja pois laitettavia sähköisiä lattialämmityksiä. Oman tulkintani mukaan Euroopan komission asetuksessa puhutaan On/Off-lattialämmittimistä. Mutta mistä tässä sitten hohkataan? Eivätkö asiat ole hyvin?

No, riippuu tulkinnasta. Sähköalan ammattilaisten keskustelun keskiössä on ollut termostaatit ja niiden etäkytkentämahdollisuudet. Nykyisellään termostaattien säätäminen vaatii ihmisen läsnäoloa. Ota ja väännä. Kysymys kuuluu, vaatiiko uusi asetus termostaateilta etäkytkentämahdollisuuksia? Koska selkeitä ohjeita ei ole, valmistajat varautuvat muutokseen. Selvät ja ajoissa annetut viranomaisohjeet helpottaisivat myös suunnittelu- ja urakointityötä.

Mikään ei estä vanhojen termostaattien käyttöä. Mutta jos ja kun sellainen hajoaa, varaosien saaminen voi olla mahdotonta. Tukut saavat nimittäin myydä vanhat, varastoissa olevat kytkimet pois, mutta uusia ei voi hankkia tilalle. Käytännössä tämä tarkoittaa koko sähköisen lattialämmityksen termostaattijärjestelmän uusimista.

SLO seuraa blogissaan asioiden kehittymistä.

Sähköisen lattialämmityksen tarkka hallinta ja tyylikäs muotoilu

EcoDesign -direktiivin vaatimukset täyttävä Danfoss DEVIreg™ Opti -yhdistelmätermostaatti

Ensto Beta -lämmittimet mekaanisella termostaatilla ja pistotulpalla

Beta-lämmittimet sopivat erilaisiin tiloihin lämmitysratkaisuksi, sillä ne ovat helppoja asentaa.

HARVIA MODULO – jykevä lattiakiuas

Modulo kiukaan voit valita avoimilla tai umpinaisilla kyljillä, värinä musta tai teräs.