Oulussa rakentuu turvallisia, terveellisiä ja toimivia hoitotiloja, kun yliopistollisen sairaalan rakennuskantaa päivitetään. Uuden sairaalan B-rakennuksen toteutuksesta vastaavassa allianssissa sähköurakointia toteuttaa Caverion Suomi Oy, jonka aloitteesta räätälöitiin riviliitinkotelo erityisen avoimella yhteistyöllä Spelsberg Oy:n ja Soneparin (aikaisemmin SLO) kanssa.

Ouluun nouseva sairaalakokonaisuus on osa Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin OYS2030 -uudistusohjelmaa. Mittavassa hankkeessa OYSin koko kiinteistökanta korvataan uusilla, turvalliset, terveelliset ja toimivat hoitotilat tarjoavilla rakennuksilla.

Vaiheittain valmistuvan sairaalakokonaisuuden uusi päärakennus käsittää neljä taloa. Tässä kirjoituksessa käsittelemme näistä toisena rakennettavaan B-taloon räätälöityä rivinliitinkoteloa.

Oulun sairaalan B-talon rakennus lukuina
Kuva 1: Marja Apunen-Mäkelä / SLO Oy (2.5. Sonepar Suomi Oy)

Sairaalaympäristön erityisvaatimukset edellyttävät poikkeavia ratkaisuja

Oulun sairaalan projektissa riviliitinkotelon räätälöintiin päädyttiin, koska vakioratkaisuista ei löytynyt sopivaa vaihtoehtoa. -Aluksi katsoin, että tämä on helppo homma. Mutta kun tutustuin suunnitelmaan tarkemmin, totesin ettei tarpeen mukaista koteloa ole olemassa, kuvailee Caverionin sähköprojektipäällikkö Jari Ruuska tekijöitä mittatilaustyön taustalla. Poikkeavaksi Ouluun kaavaillun kotelon teki se, että sen sisälle oli suunniteltu iso määrä niin sanottuja oikosuljettuja riviliittimiä.

Urakoitsijalle vakioratkaisu olisi se helpoin ja nopein valinta. – Pyrimme omissa kohteissa käyttämään kaupallisia vaihtoehtoja aina kun se on mahdollista. Räätälöintiä käytämme vain, jos muuta ratkaisua ei ole. Kuten esimerkiksi tässä projektissa, kertoo Jari.

Spelsberg riviliitinkotelo
Kuva 2: Caverion Suomi Oy

 

Tyypillisesti erikoistuote tuleekin juuri sairaalan kaltaiseen kohteeseen. Oulussa yhden kotelon läpi kulkee useampia järjestelmiä ja kotelolle voi olla muitakin erityisvaatimuksia, joita ei pysty vakioratkaisulla toteuttamaan. -Vaikka räätälöintejä tehdään yleensä isommille erille, mitään yleispätevää sääntöä tähän ei kuitenkaan ole. Joten aina kannattaa kysyä, vinkkaa Spelsbergin toimitusjohtaja Teemu Seppälä poikkeavia ratkaisuja metsästäville.

 

Teemun / Spelsbergin vinkit räätälöintiprojektin aloitukseen

  • Kysy rohkeasti neuvoa SLO:n myyjältä. Spelsbergiltä löytyy laaja valikoima koteloita, joihin voidaan tehdä erilaisia aukotuksia, merkintöjä tai valmistaa kytkentävalmiita ratkaisuja.
  • Myös erityistoiveet kotelon värin suhteen on mahdollista toteuttaa tarpeiden mukaan.
  • Spelsbergin vahvuus on erilaisissa muovisissa rasioissa ja koteloissa.
  • Kysyvä harvemmin eksyy, joten ole rohkeasti yhteyksissä!

Tukkurin myyjältä löytyi halu ratkaista asiakkaan ongelma

Jari Ruuskan yritykset löytää sopivaa kumppania riviliitinkotelon räätälöinnille eivät tuottaneet toivottua tulosta, joten hän otti SLO:n avainasiakasmyyjä Ari Raistakkaan yhteyttä.

– SLO:n rooli projektin käynnistymisessä oli merkittävä, sillä Arilla ei mennyt sormi suuhun, vaikka moni muu taho oli jo ehtinyt kieltäytyä. Myyjän halu auttaa asiakasta oli ilmeinen ja se jeesasi minua todella paljon, kiittelee Jari.

Myyjän tuotetuntemus ja hyvät toimittajasuhteet toimivat siltana projektin etenemisessä. – Ari osasi kääntyä puoleemme, koska hän tiesi Spelsbergin valmiudesta vakiotuotteiden räätälöintiin, muistelee Teemu omalta osaltaan projektin alkua.

Teemu kiittelee SLO:n myyjien teknistä osaamista ja ammattitaitoa: – Ari ja myöhemmin myyntipäällikkö Niko Pirkola olivat hyvin ajan tasalla ja pitivät kuvan asiakkaan tarpeesta selkeänä. Heiltä tuli projektin aikana hyviä kehitysehdotuksia. Ammattitaitoinen ja sitoutunut henkilökunta on ehdottomasti SLO:n vahvuuksia, korostaa Teemu.

Avoimella yhteistyöllä vältyttiin yllätyksiltä

– Voisin sanoa, että avoin keskustelu oli tässä projektissa avaintekijä. Kun saman suunnittelupöydän ääressä istuivat SLO, Spelsberg ja Caverion, niin yksityiskohdat ja määrittelyt olivat tarkempia ja saimme selkeämmän kuvan tarpeesta. Suoralla ja avoimella kommunikaatiolla vältimme rikkinäisen puhelimen ilmiön, tuumailee Teemu.

Hyvien keskusteluyhteyksien ansiosta isoja yllätyksiä ei tullut. Suurimpana haasteena oli saada tuote vastaamaan suunnitelmaa ja samalla soveltumaan käyttöön. Suunnittelussa mietittiinkin paljon, miten kaikki läpiviennit saatiin mahtumaan koteloon.

Myös Caverionin sähköprojektipäällikkö Jari liputtaa avoimien puhekanavien etuja. – Onneksi pystyimme keskustelemaan suoraan myös Spelsbergin kanssa. Asioiden läpivienti oli näin helpompaa, koska yhteydenottoja oli suunnitteluvaiheessa paljon, painottaa Jari.

Viimeistely varmistettiin koeasennuksella

Kotelon suunnittelussa koon optimointiin käytettiin aikaa, sillä sairaalan ahtaassa välikatossa ylisuurelle kotelolle ei ollut tilaa, mutta sen piti olla sen verran iso, että kiinnitys on tukeva. Näiden syiden takia kotelon piti olla hyvin täsmällisen kokoinen. – Onneksi löysimme yhteistyöllä optimaalisen ratkaisun, toteaa Jari.

Räätälöidystä kotelosta tehtiin vielä mallikappale, jolla Caverion varmisti kohteen valvojan kanssa tuotteen sopivuuden ja että suunnitelmat oli ymmärretty kummassakin päässä samalla tavoin.

 

 

Spelsberg riviliitinkotelo
Kuva 3: Caverion Suomi Oy

 

Spelsberg riviliitinkotelo
Kuva 4: Caverion Suomi Oy

 

Onko räätälöinti kulua vai säästöä?

Vanha viisaus – aika on rahaa – pätee erinomaisesti puhuttaessa räätälöityjen koteloiden hyödyistä. Silloin kun asennettavia koteloita on Oulun sairaalarakennuksen tavoin satoja, on sanomattakin selvää, että valmiiksi kasattu riviliitinkotelo säästää asentajalta huomattavasti aikaa.

-Vaikka kustomoitu riviliitinkotelo oli vakioratkaisua hinnakkaampi, niin se oli silti kannattava päätös. Vaihtoehtona olisi ollut, että hankimme kaikki tarvittavat osat erikseen. Tällöin kokoaminen olisi jäänyt asentajalle, mikä olisi ollut melko työlästä. Ja itse tekeminen maksaa myös työajassa, sillä asentajilla kuluu enemmän työtunteja koteloiden kanssa. Joten räätälöidyn komponentin kulut olivat vähemmän kuin itse värkkäämisen loppulasku, painottaa Jari.

Valmis kotelo vähentää myös tilattavien nimikkeiden lukumäärää, mikä nopeuttaa ostamista keskellä kiireistä projektia. – Eli vaikka kotelo maksaisi hieman enemmän, voi sen käyttö loppupeleissä kuitenkin tulla edullisemmaksi, kun huomioi kaikki kustannukset, muistuttaa myös Teemu.

Iso pieni kotelo syntyi riittävän väljällä aikataululla

– Yhteistyö SLO:n kanssa ei olisi voinut paremmin mennä. Ari lähti pyynnöstä mukaan, otti kopin ja teki vastasyötön, jolloin saimme asian eteenpäin. Enpä olisi uskonut projektin alussa, että riviliitinkotelosta voi tulla näin iso juttu. Tosin sairaalamaailmassa vaatimukset ovat usein poikkeavia, joten siinä mielessä tämä ei tullut ihan täysin yllätyksenä, naurahtaa Jari.

Vinkkinä Jari sanoo, että aikaa räätälöinnille pitää varata. – Onneksi lähdimme tarpeeksi ajoissa liikkeelle. Sitten kun homma lähti rokkaamaan, niin tilaaminenkin on ollut suoraviivaista. Mutta alkuun pääseminen vaati vähän ponnisteluja, painottaa Jari.

 

Jarin / Caverionin vinkit projektipäälliköille

  • Mieti, voiko saatavilla olevia komponentteja yhdistellä.
  • Huolehdi, että suunnitelma on tarkka.
  • Varaa aikaa prosessin läpivientiin ja tarpeen kuvaamiseen. Jotta saat ongelman kuvattua, saatat joutua tulkkaamaan kuvia jo tarjousvaiheessa ja varmistamaan, että ehdotus vastaa pyyntöä.
  • Tarkista tuotteen tekninen toimivuus.

 

Jari Ruuska / Caverion Suomi Oy Teemu Seppälä / Spelsberg Oy Niko Pirkola / SLO Oy ( 2.5. Sonepar Suomi Oy ) Ari Raistakka / SLO Oy (2.5. Sonepar Suomi Oy)
Jari Ruuska
sähköprojektipäällikkö
Caverion Suomi Oy
Teemu Seppälä
toimitusjohtaja
Spelsberg Oy
Niko Pirkola
myyntipäällikkö
SLO Oy
Ari Raistakka
avainasiakaspäällikkö
SLO Oy

 

Mikä yritys?

Caverion perustettiin kesäkuussa 2013, kun silloinen YIT jakautui kahdeksi pörssiyhtiöksi. Caverion tarjoaa palvelut rakennusten, infrastruktuurin, teollisuuslaitosten ja teollisten prosessien koko elinkaarelle: hankekehityksestä projekteihin, tekniseen huoltoon ja kunnossapitoon, kiinteistöjohtamiseen sekä asiantuntijapalveluihin. Caverionilla on 225 toimipaikkaa kymmenessä maassa ja työntekijöitä on yli 14 000.

Spelsberg on sähköteollisuuden johtavia yrityksiä ja sillä on 118 vuoden kokemus sähköasennusten ja rakennustekniikan aloilta. Valikoima käsittää tällä hetkellä pitkälti yli 5000 hyvin saatavissa olevaa tuotetta, esimerkiksi jakorasiat, moduulikotelot, keskuskotelot, riviliitin-, mittari- ja teollisuuskotelot. Spelsberg toimii maailmanlaajuisesti omien tytäryhtiöiden ja myyntikumppaneiden kautta. Yritys työllistää kaikkiaan noin 450 henkilöä.

 

SLO Oy on 2.5.2022 alkaen Sonepar Suomi Oy

SLO on ollut viimeiset 30 vuotta osa isoa eurooppalaista perheyritystä nimeltä Sonepar, jonka verkoston avulla olemme kasvaneet ja kehittyneet.

Muutoksella haluamme yhdistää SLO:n paikallisen osaamisen Soneparin maailmanlaajuiseen yhteistyöhön entistäkin vahvemmin.

Lue koko tiedote

Lue seuraavaksi

Tyks Majakkasairaala (T3-hanke) on esimerkki suunnittelun, asentamisen ja logistiikan huippulaadusta

✨ BREEAM-sertifioitu Avialogis on KVR-hanke, jonka valaistus suunniteltiin yhteistyössä SLO:n ja Greenledin kanssa

Teksti:
Marja Apunen-Mäkelä / SLO Oy
Kuva:
Caverion Suomi Oy ja PPSHP

Hyvä valaistus tehostaa vuorotyötä ja parantaa viihtyisyyttä Orthexilla

Orthex Group on Pohjoismaiden johtava kodin käyttötavaroiden valmistaja, jonka tuotemerkkejä ovat Orthex, SmartStore ja GastroMax. Lohjan tehtaalla on käynnissä valaistuksen saneerausprojekti osana yrityksen kestävän kehityksen suunnitelmaa. Tehtaan tuotantotilojen valaistus uusitaan vaiheittain ja nyt on ensimmäinen vaihe valmis.

Ravera tehostaa toimintaansa SLO:n materiaalitoimitusten avulla

Sähkö- ja kuituverkon sekä tie- ja katuvalaistuksen suunnitteluun, rakentamiseen, käyttöön ja kunnossapitoon erikoistunut Ravera pyrkii maan tehokkaimmaksi

Soinissa on tasokkaasti led-valaistu alamäkiluistelurata

Vauhdikkaalle lajille rakennettiin ensimmäinen koko matkalta valaistu kilparata