OPI-kanaalijärjestelmä on tehokas ratkaisu ahtaisiin kaapelinsuojauskohteisiin. Se mahdollistaa suuren määrän kaapelinsuojaputkia pieneen tilaan.

 

 

Pipelife OPI

Oulun Aittatorille asennettiin Pipelifen OPI- kanaalijärjestelmä syksyllä 2017. Asennuskohde oli ahdas, sillä pieneen tilaan oli rakennettu lähekkäin kuusi aittaa ja vastaavasti alueen kunnallistekniikka oli jouduttu rakentamaan tiheään.

– Päädyimme Pipelifen OPI-kanaalijärjestelmään suunnittelijan ohjeistuksesta ja asennuskohteen tila-ahtauden vuoksi, kertoo työmaapäällikkö Arto Määttä SRV rakennus Oy:stä.

– Pipelifen putkijärjestelmää käyttämällä katsottiin, että tilaa säästyy 60-75% perinteiseen putkitukseen verrattuna. Tilanpuutteen vuoksi, putket oli myös sijoitettava 120 000 kg painavan aitan alitse, kuvailee suunnitteluinsinööri Toni Korpela Oulun Energia Urakointi Oy:stä.

– Ajatuksena oli myös pyrkiä vähentämään aittatorilla tapahtuvaa jälkikaivuuta ja mahdollistaa aittojen muut tulevaisuuden kaapelointitarpeet, Korpela jatkaa.

Ajatus Pipelifen OPI-kanaalijärjestelmän käyttämisestä tuli Oulun Energia Urakointi Oy:n sähkötöiden johtajalta Reino Nygårdilta.

– Reino oli nähnyt järjestelmän toisen asiakkaan työmaalla, ja kehotti harkitsemaan putkijärjestelmän käyttöä myös Aittatorilla, sanoo Korpela.

Aittatorin kohteeseen Pipelifen OPI-kanaalijärjestelmä oli onnistunut valinta.

– Tuotetta asennettiin aittatorilla katurakentamisessa suoraan hiekkapetiin 8-putken järjestelmänä ja torilla betonivaluun 16-putken järjestelmänä. Asentajien mielestä tuote oli helppo ja nopea asentaa, vaikkei aiempaa asennuskokemusta tästä tuotteesta ollut, kertoo Korpela.

 

 

 

Suosittelen ilman muuta tuotetta

– Arto Määttä, SRV Rakennus Oy

Sekä Määttä että Korpela suosittelevat OPI- kanaalijärjestelmän käyttöä.

– Suosittelen ilman muuta tuotetta. Tulevaisuudessa, mikäli vastaavanlaisia kohteita tulee eteen missä järjestelmää voi käyttää, ehdotan mahdollisuuksien mukaan jo suunnitteluvaiheessa tätä Pipelifen OPI-kanaalijärjestelmää, sanoo Määttä.

Korpela suosittelee OPI-kanaalijärjestelmää taajamiin ja tiheänrakentamisen kohteisiin.

– Tuotteen järkevällä esisuunnittelulla estetään alueella tehtävät kalliit jälkikaivuut. Suosittelen myös, että tuotteen betonivalut tehdään vanerilevyjen sijasta finnfoam:lla, jolloin jälkikäteen tehtävältä vanerilevyjen purkamiselta vältytään. OPI-putkikammat kannattaa myös kiinnittää päätykammoista toisiinsa narulla, jolloin betonivalun aikana valussa käytettävä muotti pysyy paremmin koossa.

 

Kohteeseen asennettiin OPI-kanaalijärjestelmä Pipelifen Ø110 tuplaputkilla, Ø110 OPI- välikammoilla ja Ø110 OPI-tukikammoilla. Kohteen pääurakoitsijana toimi SRV rakennus Oy ja kohteen kaapeloinnit suunnitteli Oulun Energia Urakointi Oy.

Kohteen tekniikkasiirrot liittyvät MGP-Services Oy:n Oulun Torihotellin rakennushankkeeseen. Hotellin rakennuttaja siirtää kunnallistekniikan pois hotellin kaavoitusalueelta.

OPI-kanaalijärjestelmä:

  • Ei vaadi suurta asennustilaa
  • Nopea ja helppo asentaa
  • Kustannustehokas ratkaisu
  • Järjestelmä toteutetaan PE- tai PVC-kaapelisuojaputkille käyttäen OPI-tukikampoja ja OPI-välikampoja

 

Teksti:
Pipelife Finland Oy
Kuva:
Pipelife Finland Oy

ATEX kaapeloinnin vaatimukset – onko niitä?

ATEX tai Ex (Atmospheres Explosibles) eli räjähdysvaarallisiin tiloihin voi törmätä sekä uudis-että saneerauskohteissa. Koska tällaiset kohteet ovat haasteellisia, vaativat ne ammattilaisen viimeistellyn suunnitelman ja laajan riskianalyysin. Tässä kirjoituksessa käymme läpi perusasiat, mitä tulee huomioida ATEX-tilan kaapeloinnissa.

Nestor Cablesin uudet edulliset päätepaneelit 19 tuuman kytkentätelineisiin ja -kaappeihin

Nestor Cablesin NesCon-tuoteperhe on täydentynyt uutuustuotteilla: nyt valikoimasta löytyvät päätepaneelit Nestor Panel ja Nestor Panel Plus, jotka sopivat asennettavaksi 19 tuuman kytkentätelineisiin ja -kaappeihin.