Matti Heikkinen
tuotepäällikkö,
SLO Oy
9.5.2018

Toteutimme kevään 2018 aikana asiakkaille ja henkilökunnalle kyselyt teollisuuskaapeleiden valintakriteereistä. Tavoitteena oli saada näkemystä “kummaltakin puolen tiskiä” siitä, miten hyvin SLO:n nykyinen teollisuuskaapelivalikoima vastaa asiakkaidemme tarpeita. Kyselyn perusteella voidaan sanoa, että valikoimaamme ollaan yleisesti tyytyväisiä. Kyselyiden vastaukset vahvistivat näkemystämme siitä, että SLO:n kannattaa painottaa kaapelivalikoimassa teknisiä ominaisuuksia ja korkeaa laatua, kuten tähänkin asti.

Asennuskaapeleista puhuttaessa päällimmäiseksi nousee usein hinta. Onneksi teollisuusasiakkaidemme mielestä kaapeleiden muut ominaisuudet ovat hintaa selkeästi tärkeämpiä. Kolmen kärkeen kiilasivat tekniset ominaisuudet, oikea hinta-laatusuhde ja brändin tuoma varmuus laadusta.

Kaapeleiden tekniset ominaisuudet

Teollisuuskaapeleita käytetään haastavissa olosuhteissa, kuten osana isoja prosesseja tai tuotantolinjoja. Tuotteen täytyy ehdottomasti olla kohteeseen sopiva. Markkinoille on tullut kaapeleita, jotka eivät ole aivan sitä, mitä niiltä on totuttu odottamaan. Tässä käsittelen kolme teknistä ominaisuutta, joihin kannattaa teollisuuskaapeleita hankkiessa kiinnittää erityistä huomiota.

Hyvän häiriönsuojan peittävyys on noin 85%.  Nykyään voit saada “häiriösuojatun”-kaapelin, jonka peitto on vain noin 60%. Onko häiriösuoja tässä enää riittävä? Sen voi jokainen itse arvioida.

Taipuisuus on lavea määritelmä. Sinulle tarjotaan todennäköisesti kaikkea muutamasäikeisestä 6-luokan hienosäikeiseen kaapeliin. Tässä vaaditaan asentajalta kriittisyyttä tarjontaa kohtaan ja ymmärrystä siitä, mitä olet hankkimassa. Pelkän määritelmän perusteella voi oikean kaapelin valinta olla arpapeliä.

Suomessa käytössä on kolme CPR -luokkaa: eCa, Dca ja Cca. Alun perin CPR luotiin selventämään ja yhdenmukaistamaan kaapelitarjontaa EU:n alueella palo-ominaisuuksien perusteella. Aikaisemmin kiinnitettiin huomiota kaapelin palonkestävyyteen (yksittäis- vs. nippupolton kestävä). CPR:ssä huomioarvo on siinä, millaista savua, happoja ja pisaroita kaapeli palaessaan levittää ympäristöön.

CPR koskee rakennuksiin kiinteästi asennettavia kaapeleita, ei taipuisia robottikaapeleita tai palonkestäviä FRHF-kaapeleita. Valitettavasti CPR-luokittelun asetusmääräykset ovat vaikeasti tulkittavia. Asentajan haasteellinen  tehtävä onkin arvioida, tarvitseeko kohteeseen CPR-leimattua kaapelia vai ei.

Oikea hinta-laatusuhde

Tuotteen hankintahinnan ja laadun pitää korreloida toisiaan. Kepuli myy halpaa ja huonolaatuista kaapelia kalliilla. SLO ei ketkuile tuotteiden laadulla – se tie on lyhyt. Hankimme vain laadukkaita tuotteita ja ylläpidämme hyvää hinta-laatusuhdetta modernisoimalla tilaus- ja toimitusketjuamme.

Brändi

Vanha, tunnettu brändi antaa perusvarmuuden siitä, että tuote on todennäköisesti kunnollinen. Käytännön kautta ostaja oppii, mikä on käyttötarkoitukseen sopiva valinta.

Nykyään asiakkaan täytyy olla tarkka tarjouspyynnössään ja osata lukea saatua tarjousta. Halvan hinnan miinaan ei kannata astua. Epäselvissä tilanteissa kysy aina SLO:n asiantuntijoilta, etsitään vastaus yhdessä.

Nestor Cablesilta 2-parinen KJAAM-HF-kaapeli Cca-paloluokalla

Nestor Cablesin Cca-paloluokan täyttävien kaapeleiden tuoteperhe C-Proof on nyt täydentynyt 2-parisella KJAAM-HF-instrumentointikaapelilla. Cca-paloluokan kaapeleita käytetään vaativissa asennuskohteissa kuten hätäpoistumisteillä ja lääkintätiloissa, joten C-Proof-kaapelit ovat käyneet läpi vaativan testaus- ja auditointiprosessin, jossa arvioidaan niiden ominaisuuksia palon aikana.  KJAAM-HF C-Proof -instrumentointikaapeli KJAAM-HF C-Proof on paloluokan Cca instrumentointikaapeli automaatio-, prosessinohjaus- ja audiojärjestelmiin. Soveltuu digitaalisille ja analogisille signaaleille. KJAAM-HF C-Proof voidaan asentaa sisätiloihin ja myös ulos kaapelikouruihin. Standardit Testaus EN 50289-x-x, EN 50290-x-x Palotekninen käyttäytyminen Cca -s1,d1,a1 Rakenne Johdin on kerrattu, tinattu kuparilanka 7x0,29 mm. Eristys: kiinteä PE, LSZH ulkokerros. Kaksi johdinta ja maalanka kerrattu yhteen. Jokainen pari on suojattu alumiinimuovinauhalla. Parit on erotettu numeronauhalla. Pareissa a-johtimet ovat sinisiä ja b-johtimet valkoisia. Yksi, kaksi tai neljä paria on kerrattu yhteen lohkoksi. Yhteisenä suojana muovialumiininauha maalangalla. Ulkovaippa harmaa (RAL 7035), halogeeniton, UV-suojattu palonestomateriaali. Kaikki valokuitu- ja kuparikaapelimme ovat halogeenittomia. [su_table responsive="yes" fixed="yes"] Snro Tuote  02 175 80 KJAAM-HF C-Proof 2x(2+1)x0,5, 1000 m 02 175 81 KJAAM-HF C-Proof 2x(2+1)x0,5 , 500 m [/su_table]

Verkko on yhtä luotettava kuin sen heikoin kohta

Saadaksesi luotettavan verkon, tarvitset täydellisen sovituksen kaapelin ja liittimen välillä.

Halogeenittomat VOKA KLM/KLMA -merkinantokaapelit – uutuutena pienkelat

CPR-luokitellut halogeenittomat KLM/KLMA -kaapelit turvallisen ympäristön rakentamiseen. Kaapelit soveltuvat erinomaisesti mm. sairaaloihin, kouluihin ja julkisiin tiloihin, joissa vaatimuksena on halogeenittomuus sekä CPR-luokitus. Saatavana myös kätevissä pienkeloissa!