Petteri Mattinen
markkinointipäällikkö,
SLO Oy
11.5.2018

Analyysini perustuu Teknisen kaupan toukokuun 2018 Suhdannenäkymät -raporttiin.  Lukujen perusteella teollisuudella menee hyvin. Tässä kirjoituksessa arvioin suhdanteen kehitystä kansainvälisen ostopäällikköindeksin ja luottamusindikaattorin avulla.

Yleistä Teknisen kaupan katsauksesta ja talouden tilasta

Suomen teknisen kaupan ja palveluiden yhdistyksen –teollisuutta palvelevien teknisten toimijoiden (mm. SLO) ja sähkötarvikkeiden maahantuontiyritysten –  tilastoissa vuoden ensimmäinen neljännes on ollut ripeää kasvun aikaa. Teollisuuden investoinnit Suomessa ovat siivittäneet toimialan raaka-aineiden ja laitteiden toimittajia yli 10 % kasvulukuihin. Nousukautta ollut vuoden 2017 alusta ja Suomen patoutunut investointitarve on lähtenyt purkautumaan.

Yritysten luottamus tulevaan on Suomessa tällä hetkellä jopa poikkeuksellisen hyvällä tasolla.

Tuotantokapasiteetti ei ole vieläkään sillä tasolla, mistä se lähti sukeltamaan 2008 talouskriisin aikana. Monet kilpailijamaat ovat ohittaneet tämän pisteen jo muutama vuosi sitten, joten niillä on enemmän jaettavaa eri toimijoille parempana aikana. Suomessa elämme siinä toivossa, että teollisuuden investoinnit jatkuvat, jotta saamme kurottua eron umpeen.

Koska elämme voimakkaasti viennistä, kaikki vientiä tukevat toimenpiteet ovat taloudellemme elintärkeitä. Yritysten luottamus tulevaan on Suomessa tällä hetkellä jopa poikkeuksellisen hyvällä tasolla. Hyviä asioita ovat esimerkiksi Itä- ja Pohjois-Suomen selluhankkeet, jotka luovat uskoa lähivuosiin.

Riitasointujakin suhdannekatsauksesta löytyy. Kansainväliset tuontitullit ja kauppasodan uhka leijuvat vahvasti ympärillämme ja tämä vaikuttaa siihen, kuinka pitkälle nykyisestä noususta saadaan nauttia. Toivomme tietenkin, että nämä ovat vain uhkakuvia.

Kansainvälinen ostopäällikköindeksi kertoo viennin vireystasosta

Teollisuudessa voimassaolevaa suhdannetta kuvaa muun muassa kansainvälinen ostopäällikköindeksi.

Jos sen arvo on 50 tai yli, pidetään tilannetta noususuhdanteena.

Indeksi on ollut yli 50:ssä vuoden 2016 lopulta lähtien ja huipussaan se oli vuodenvaihteessa 2017/18, jolloin se oli jopa 65. Vaikka indeksi näyttää olevan hieman laskemassa, on se edelleen varsin korkealla tasolla (lähes 60).

Tämä tarkoittaa, että olemme erittäin positiivisessa tilanteessa. Teollisuusyrityksissä Euroopassa, USA:ssa, Japanissa ja Kiinassa uumoillaan positiivisen vireen jatkuvan. Suomen vienti hyötyy tästä tiedosta erityisesti.

Kuva 1: Kansainvälinen ostopäällikköindeksi. Lähde: Teknisen kaupan toukokuun 2018 Suhdannenäkymät -raportti (ISM, Markit Economics)

Suomen teollisuuden luottamusindikaattori kulkee samassa syklissä tilauskannan kanssa

Kasvu on ollut ripeää alkaen vuoden 2016 loppupuolelta. Tämä on Suomen viennille erittäin suotavaa, sillä olemme saaneet sen kunnolla virkoamaan vasta vuoden 2017 aikana.

Teollisuuden tilauskanta elää samassa syklissä luottamusindikaattorin kanssa. Viennin määrän arvioidaan vielä kasvavan ainakin ensi vuoden ajan.  Nähtäväksi jää, pystyykö Suomi hyödyntämään osan investoinneista tämän noususuhdanteen aikana.

Kuva 2: Suomi: teollisuuden luottamusindikaattori. Lähde:  Teknisen kaupan toukokuun 2018 Suhdannenäkymät -raportti (EK Elinkeinoelämän keskusliitto)

 

SLO palvelee teollisuutta Suomessa. Pidämme asiakkaidemme rattaat pyörimässä palvelemalla teknisissä kysymyksissä, varmistamalla oikea-aikaiset toimitukset ja tekemällä investointiehdotuksia keskusteluiden perusteella. Otathan yhteyttä lähimpään SLO-yhteyshenkilöösi, niin voimme kertoa lisää.

Erittäin valovoimainen, suljettu teollisuusvalaisin LEDVANCELTA

LEDVANCEn uusi tehokas Damp Proof (DP) Eco High Lumen Output (HLO) -tuotesarja on täällä.

Lisää sähköverkon paloturvallisuutta

Eatonin erinomaisesta xPole-moduulituotesarjasta löytyy valokaarisuojalaite, joka suojaa henkilöitä ja omaisuutta piileviltä sähköpaloilta.

Harting moninapaliitinsetit

Nyt SLO:n valikoimassa!