Seppo Mustonen
Aluejohtaja,
SLO Oy
6.10.2020

Kun syksy on pimeimmillään, on hyvä tarkistaa kiinteistön ulkovalaistuksen kunto.

Steinel ulkovalaistus

Hyvällä nykyaikaisella valaistuksella voidaan tehdä ulkotilat viihtyisiksi, turvallisiksi ja näyttäviksi. Valaistuksella voidaankin vaikuttaa asukkaiden, työntekijöiden sekä mm. asiakkaiden hyvinvointiin ja viihtyvyyteen. Hyvä valaistus on myös yksi tehokkaimmista keinoista lisätä alueen vetovoimaisuutta. Toisaalta valaistuksessa piilee kiinteistöjen suuri sähkönsäästöpotentiaali, ja nykyaikaisen sekä laadukkaan valaistuksen avulla on mahdollista pienentää sekä sähkönkulutusta että kiinteistön aiheuttamia kasvihuonepäästöjä.

Hyvässä ulkovalaistuksessa varmistetaan häikäisemätön, mutta riittävä valomäärä kulkureiteille, portaille tai sisäänkäynneille. Sen lisäksi, että olisi turvallista ja miellyttävää liikkua, valo lisää myös turvallisuudentunnetta. Tärkeää on myös se, että talonumero on valaistu pimeän aikaan. Näin valon avulla voidaan aikaansaada kutsuva ilmapiiri, ja oikeaan osoitteeseen löytää tarvittaessa niin vieras kuin hälytysajoneuvokin.

Nykyaikainen ja esteettinen ulkovalaistus perustuu hyvään valaistussuunnitelmaan. Siinä huomioidaan niin tarve, toiminnallisuus kuin myös oikeanlaisen tunnelman tuottaminen. Ulkovalaistuksessa huomioitavia asioita ovat mm. sään- ja pölynkesto, valaisimen teho, valon lämpötila, valonohjaus, valaisimen sijoittelu, valaisimesta tuleva valon jakauma, IK-luokka sekä valaisimen käytettävyys ja huolto. Hyvin tehty LED-valaisin toimii luotettavasti ja valotehonsa säilyttäen jopa kymmeniä vuosia, joten laatuun kannattaa satsata.

ABB free@home -kodin valo-ohjaus

Valonsäädin keskukseen Kodin ohjaus on nyt yksinkertaista ja helposti muokattavissa. ABB-free@home-järjestelmästä löytyy kotiautomaatioon hyödylliset, asuinmukavuutta lisäävät toiminnot, ja siihen liittyvät työt on helppo toteuttaa. Käyttöönotto on yksinkertainen ja nopea. Alan ammattilaisella on tarjota rakentajille sopiva ratkaisu helppoon kodin ohjaukseen, sillä ABB-free@home mukautuu tulevaisuudenkin tarpeisiin väyläkaapeloinnin ja selainpohjaisen käyttöönoton ansiosta. Ominaisuudet 4-kanavainen yleissäädin LEDien, hehkulamppujen, 230 V halogeenilamppujen, pienjännitehalogeenien sekä säädettävien energiansäästölamppujen ohjaukseen. Kytketyn kuorman automaattinen tunnistus. Mahdollista yhdistää kanavia, jolloin saadaan kasvatettua lähtötehoa. Kanavien tilan LED-merkkivalo. Manuaalikäyttömahdollisuus. Tyyppi Snro Kuvaus DA-M-0.4.2 2815499 Valonsäädin 4x315W 230V 8U DIN PS1/4/6-KNX 2815317 Virtakisko, 1-vaihe, 4 napainen, 6 mm2 6596 2619374 Häiriönpoistaja himmentimille Teksti ja kuvat: ABB Oy

Inspire – moderni ja tyylikäs ripustusvalaisin jossa UGR <10

Inspire on moderni ja sirorakenteinen ripustinvalaisin toimistoihin, joka tuottaa laadukkaan ja miellyttävän valon.

Erillinen tunnistin ulkovalaistuksen ohjauksessa tarjoaa miellyttävimmän lopputuloksen

Kun piha-alueen valaistus halutaan automatisoida, on syytä miettiä valaistusryhmiä, valaisinvalintoja, sekä miten valinnat vaikuttavat ylläpitoon ja huoltoon elinkaaren aikana. Valonheittimeen integroitu tunnistin on kenties se kustannustehokkain vaihtoehto, mutta pitkällä aikavälillä tilanne voi olla toinen. Seuraavissa kappaleissa perustellaan, miksi valaisimesta erotettu ohjaustekniikka olisi järkevin vaihtoehto ulkonäön, toiminnallisuuden ja elinkaaren kannalta.