Kun syksy on pimeimmillään, on hyvä tarkistaa kiinteistön ulkovalaistuksen kunto.
Hyvällä nykyaikaisella valaistuksella voidaan tehdä ulkotilat viihtyisiksi, turvallisiksi ja näyttäviksi. Valaistuksella voidaankin vaikuttaa asukkaiden, työntekijöiden sekä mm. asiakkaiden hyvinvointiin ja viihtyvyyteen. Hyvä valaistus on myös yksi tehokkaimmista keinoista lisätä alueen vetovoimaisuutta. Toisaalta valaistuksessa piilee kiinteistöjen suuri sähkönsäästöpotentiaali, ja nykyaikaisen sekä laadukkaan valaistuksen avulla on mahdollista pienentää sekä sähkönkulutusta että kiinteistön aiheuttamia kasvihuonepäästöjä.
Hyvässä ulkovalaistuksessa varmistetaan häikäisemätön, mutta riittävä valomäärä kulkureiteille, portaille tai sisäänkäynneille. Sen lisäksi, että olisi turvallista ja miellyttävää liikkua, valo lisää myös turvallisuudentunnetta. Tärkeää on myös se, että talonumero on valaistu pimeän aikaan. Näin valon avulla voidaan aikaansaada kutsuva ilmapiiri, ja oikeaan osoitteeseen löytää tarvittaessa niin vieras kuin hälytysajoneuvokin.
Nykyaikainen ja esteettinen ulkovalaistus perustuu hyvään valaistussuunnitelmaan. Siinä huomioidaan niin tarve, toiminnallisuus kuin myös oikeanlaisen tunnelman tuottaminen. Ulkovalaistuksessa huomioitavia asioita ovat mm. sään- ja pölynkesto, valaisimen teho, valon lämpötila, valonohjaus, valaisimen sijoittelu, valaisimesta tuleva valon jakauma, IK-luokka sekä valaisimen käytettävyys ja huolto. Hyvin tehty LED-valaisin toimii luotettavasti ja valotehonsa säilyttäen jopa kymmeniä vuosia, joten laatuun kannattaa satsata.
Syyskuussa 2021 käynnistyi Ekodirektiiviin liittyvä asetusmuutos (EU 2019/2015), joka kiristää elektroniikkalaitteiden energiatehokkuusvaatimuksia. Tiukennusten seurauksena myös osa heikkotehoisista lampuista poistunee markkinoilta vuoden 2023 aikana. Lue, mistä muutoksessa on kyse.