Uudenaikaisella linjakoneella parannettiin työturvallisuutta ja ergonomiaa

Sonepar Suomen Vantaalla sijaitsevaan logistiikkakeskukseen asennettiin nykyaikainen, tehokas ja työturvallinen kaapelin mittaus- ja leikkauslinja, missä on automatisoitu kaapelin syöttökuljetin. Tämä Saksalainen Ramatechin toimittaman uuden linjakoneen edeltäjä palveli moitteettomasti kaapelinmittauksen tarpeita aina vuodesta 1976 tähän päivään asti.

Vaikka vanha laite olisi ollut teknisesti edelleen toimiva, se päätettiin vaihtaa koska työturvallisuusvaatimukset ovat muuttuneet vuosikymmenien aikana. Vanhassa kaapelinmittauslaitteessa oli myös saatavuushaasteita varaosien kanssa, mikä vauhditti investointipäätöksen tekoa.

– Korvausinvestoinnilla haetaan tuottavuutta ja mittaustarkkuutta sekä ennen kaikkea parempaa työturvallisuutta ja ergonomiaa, painottaa Sonepar Suomen logistiikkajohtaja Lasse Sevonkari.

Projekti toteutettiin konserniyhteistyön avulla

Toimittajaksi valikoitui Ramatech, joka on toimittanut laitteita Sonepar-konsernin muihinkin maayhtiöihin. Projekti toteutettiin kokonaisuutena konsernin kanssa yhteistyönä, jolloin Suomi sai Saksan Soneparilta tukea tekniseen määrittelyyn ja FAT-testauksiin.

Sujuva käyttöönotto

Investointihanke lähti käyntiin keväällä 2022 ja käyttöönotto oli vuoden 2024 alkukeväästä. Kahden vuoden toimitusajan takana oli koronan aiheuttama komponenttipula. Muuten projektin toteutus oli sujuvaa ja yhteistyö toimittajan kanssa sujui hyvin.

Soneparin logistiikka pitää erittäin tärkeänä, että kesällä 2023 tehtyihin tehdastesteihin osallistui tuotantopäällikkö Teemu Törmälän ja kaapelialueen esimies Ilja Kuusela-Oppaan lisäksi loppukäyttäjää edustanut tiiminvetäjä Ville Penttilä.  Kun koneen käyttöosaamista oli valmiiksi, käyttöönottokin oli sujuvaa.

 – Koska olimme toimittajan kanssa samoilla linjoilla alusta loppuun asti, ei isoja ongelmia syntynyt. Työntekijätkin ovat ottaneet uudistuksen hyvin vastaan ja syventävät käyttökoulutukset ovatkin seuraavassa vaiheessa, kertoo Ilja.

Teksti ja kuvat: Sonepar Suomi Oy