Äänekoskelle toteutettavan maailman ensimmäisen uuden sukupolven biotuotetehtaan asennusprojekti on ollut poikkeuksellisen laajamittainen hanke, jonka materiaalitoimituksissa SLO oli mukana.

Yli vuoden mittaisen Metsä Groupin hankkeen kokoluokasta kertoo se, että pelkästään instrumentointikaapelia asennetaan paikalleen huikeat 360 kilometriä. Materiaalilogistiikka vaatii tarkkaa suunnitelmallisuutta ja koordinointia, sillä työt eivät saa keskeytyä puutteellisten tai toisaalta liian suurienkaan toimitusvolyymien vuoksi.

– Äänekosken varastointitilamme ovat rajalliset, joten meidän tiedettävä tarkkaan, milloin ja minkälaisella lastilla 1 000 metrin keloissa toimitettavat kaapelit saapuvat, jotta voimme taata asennustöiden häiriöttömän jatkumisen. Onneksemme vuorovaikutus SLO kanssa pelaa hyvin. He koordinoivat logistiikkaa ja kommunikoivat niin materiaalitoimittajan kuin meidänkin suuntaan aktiivisesti, Jarno Pitkänen Insta Automationilta kiittelee.

 

“SLO:n projektinhallinnan ansiosta olemme tilanteen tasalla heidän toimitustensa osalta, mikä vapauttaa meidän resurssimme olennaiseen eli asennusten laadukkaaseen toteuttamiseen”

– Jarno Pitkänen, Insta Automation

 

Hankkeesta SLO:ssa vastaava myyntipäällikkö Antti Keskinen kertoo, että ennen hankkeen alkua pohdittiin myös muunlaisten vaihtoehtojen hyödyntämistä logistiikan helpottamiseksi.

– Mietimme esimerkiksi välivaraston hankkimista. Lopulta päädyimme kuitenkin yhteistyössä Insta Automationin kanssa toteuttamaan tilaukset keskitetysti ja koordinoimaan lähetyksiä erikseen, mikä on osoittautunut tehokkaaksi tavaksi toimia. Tämä on ehdottomasti myös Insta Automationin perusteellisten suunnitelmien ansiota.

Instan esisuunnitelmien mukaiset tilausmäärät varmistetaan yhdessä toimittajien kanssa. Olennaisen tärkeää on tietää etukäteen lähetyksen tiedot (kuten lavakoot, rahdituspainot, ajoneuvojen tiedot) sekä toimitusajankohta mahdollisimman tarkasti.

Kumppaneiden valinnassa painottuvat laatu ja luotettavuus

Äänekosken hankkeeseen SLO valikoitui Insta Automationin kumppaniksi kilpailutuksen kautta. Yrityksillä on kuitenkin pitkä yhteinen historia.

– Olemme tehneet yhteistyötä SLO:n kanssa jo usean vuoden ajan ja luotamme heidän ammattitaitoonsa. Meillä on jopa kansainvälisiä yhteishankkeita takataskussamme. Biotuotetehtaan myötä SLO:n ja Instan yhteistyö on kehittynyt ja lisääntynyt merkittävästi.

Tähän hankkeeseen SLO on Pitkäsen mukaan tuonut erityisesti laadukasta ja kustannustehokasta palvelua, mikä on näkynyt esimerkiksi sopivan kaapelivalmistajan valinnassa.

– Näinkin laaja ja erityislaatuinen hanke asettaa myös kaapelivalmistajalle ehtoja, hän kertoo.

Antti Keskisen mukaan lopulliseen toimittajavalintaan vaikuttivat tämän toimituskyky, toimitusvarmuus, laatu ja hinta, jotka kaapelitoimituksista vastanneet Prysmian ja Helkama täyttivät.

”SLO:n projektinhallinnan ansiosta olemme tilanteen tasalla heidän toimitustensa osalta, mikä vapauttaa meidän resurssimme olennaiseen eli asennusten laadukkaaseen toteuttamiseen”

 

”Meidän roolimme on tehdä hankkeen onnistuminen Insta Automationille mahdollisimman helpoksi materiaalien suhteen”

– Antti Keskinen, SLO Oy

 

Jarno Pitkänen

  • Liiketoimintajohtaja, instrumentointi-, automaatio- ja sähköasennus, Insta Automation Oy
    Tampere
  • Mukana Metsä Groupin biotuotetehtaan hankkeessa, jonka instrumentointiasennuksesta Insta Automation Oy pääosin vastaa
  • www.insta.fi/automation

Antti Keskinen

Myyntipäällikkö, Sähkönjakelu ja teollisuus, SLO Oy
Tampere, asiakkuudet valtakunnallisia
8 vuotta SLO:n palveluksessa
www.slo.fi

 

Metsä Groupin biotuotetehdas on Suomen metsäteollisuuden kaikkien aikojen suurin investointi, 1,2 miljardia euroa. Edistyksellinen biotuotetehdaskonsepti on ensimmäinen laatuaan koko maailmassa. Korkealaatuisen sellun ohella tehdas tuottaa monipuolisesti myös muita erilaisia biotuotteita, kuten mäntyöljyä, tärpättiä, biokomposiittia ja biokaasua, tuotekaasua ja rikkihappoa. Rakennuttaja on Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre Oy. Tutustu Metsä Groupin biotuotetehtaaseen osoitteessa biotuotetehdas.fi

Teksti Suvi-Maaria Wulff
Henkilökuvat Kimmo Torkkeli

 

SLO palvelee

​​Projektipalvelut hankkeissa

  • Suunnittelu
  • Tuotekonsultointi
  • Muutosten hallinta
  • Logistiikka

Lue palveluistamme lisää »

Edit: Kohde valmistunut syksyllä 2017

Teksti:
Suvi-Maaria Wulff

Pietarsaaren Toriparkkiin asennettiin Exaktorin LED-valaisimet

Pietarsaaren keskustassa 2016 lopulla avattu Toriparkki Ludvig tarjoaa maanalaista parkkitilaa

Kemiin valmistuva biotuotetehdas tuottaa uusiutuvaa sähköä 2,5 % koko maan sähköntuotannosta

Tehtaan aluevalaistusprojekti oli Soneparilla koko yrityksen yhteinen asia Metsä Groupin Kemin biotuotetehdas on Suomen metsäteollisuuden historian suurin investointi, arvoltaan 1,85 miljardia euroa ja ASES Installaatiot Oy vastasi alueen ulkovalaistuksen urakoinnista. Sonepar Suomi Oy oli vahvasti mukana toimittajana sekä muun muassa logistiikan ratkaisuissa ja Signify Finland Oy valaistuksen konsultoinnissa.

Omasairaalan turvallinen ja luonteikas ilme syntyi led-valaistuksella

Ortopediseen kirurgiaan erikoituneessa Pohjola Vakuutuksen Omasairaalassa valaistus tehtiin mittatilaustyönä,