Seppo Mustonen
Aluejohtaja, Pohjois-Suomi,
SLO Oy
25.1.2022

SLO:n Oulun konttori juhlii tänä vuonna 60-vuotista taivaltaan.

Tarina alkaa vuodesta 1961, jolloin SLO osti oululaisen kaapelivalmistajan, Kaapeliteollisuus Oy:n. Seuraavana vuonna 1.8.1962 SLO perusti ensimmäisen maakuntamyyntikonttorinsa Kaapeliteollisuus Oy:n yhteyteen Limingantulliin Ilmarinkadulle Ouluun. Myyntikonttori paitsi tuki kaapelintuotantoa, se myös tehosti täydellisellä tukkuvarastollaan yhtiön tärkeintä myyntivalttia eli nopeaa ja täsmällistä toimitusta osaavan palvelun lisäksi. Toimipisteessä oli oma kojeistotehdas eli sähkökeskusten valmistusta aina vuoteen 1991 asti ja se työllisti n. 25 henkilöä. SLO:lla olikin omaa tuotantoa yli 50 % tuotevalikoimasta vielä 1990 -luvun alkuun asti; mm. valaisimet, kaapelit, sähkökeskukset sekä muoviputket.

Konttori työllisti parhaimmillaan yli 100 henkilöä. Osoitteessa Tyrnäväntie 8 toiminta vakiintui noin kolmeksikymmeneksi vuodeksi. Nykyinen toimitila osoitteessa Kallisensuora 5 valmistui vuonna 1999.
Oulussa oli 1980-luvun loppupuolelle asti oma aluevarasto. Sieltä ajettiin yhtiön omilla autoilla viikkokuormat asiakkaille, yksi toimituskerta viikossa. Ajosuunnat olivat Rovaniemelle, Kemi-Tornioon, Kajaaniin, Kokkolaan ja Ylivieska-Raaheen. Nykyisin logistiikka sujuu yön yli toimituksilla koko Suomeen Vantaan Tuupakassa sijaitsevasta automaattivarastosta.

Alkuaikoina tilausten käsittely oli manuaalista, eli myyjät kirjasivat asiakastilaukset lomakkeille ja myyntisihteerit keräsivät ne 2-3 kertaa päivässä. Myyjät olivat maanantaisin parhaiten ajan tasalla varastosaldoista. Silloin heille jaettiin mikrofilmit, ja jokaisen myyjän pöydällä oli tätä varten lukulaite. Filmiltä näki tuotteen hinnan sekä varastosaldon eri SLO:n toimipisteissä. Saldot eivät luonnollisestikaan olleet reaaliaikaisia, erityisesti loppuviikkoa kohden niihin ei voinut luottaa. Toisaalta myyntikonttorissa oli laaja tuotevalikoima, joten saatavuuden saattoi varmistaa paikallisesti toteamalla ja laskemalla. Tietokone mainitaan ensimmäisen kerran yhtiön 25-vuotishistoriikissa vuonna 1970. Nykyisin varastosaldot päivittyvät reaaliajassa.

Asiakaskontaktit olivat pääsääntöisesti puhelinkontakteja ja asiakastapaamisia. Oulun konttorissa oli käytössä telex-laite, joka löytyi myös muutamalta suurelta teollisuus- ja sähkölaitokselta. 1980-luvun puolivälin jälkeen tuli ensimmäiset telefax-laitteet, jotka nopeuttivat jossakin määrin tiedon välitystä asiakkaiden kanssa. 1990-luvun loppupuolella sähköposti alkoi yleistyä ja internet monipuolisti niin markkinointia kuin myyntiäkin. Nykyisin asiakasyhteydenpitoon on useita eri välineitä ja sovelluksia.
Vuosikymmenten aikana SLO on kasvanut niin orgaanisesti kuin yrityskauppojen myötä. Vuonna 1977 SLO osti puolet Pohjoismainen Sähkö Oy:stä, vuonna 1988 Suomen sähkötuonti Oy:n ja 1990 Hankkija-taustaisen Suomen Sähkötukku Oy:n, jolloin Pohjois-Suomeenkin tuli uusia konttoreita, esimerkiksi Rovaniemi.
Konttorin johtajana ovat toimineet 1962 – 1986 Kalevi Kotaniemi, 1986 – 1989 Seppo Kotaniemi, 1989 – 2016 Esko Pernu ja vuodesta 2016 alkaen Seppo Mustonen.
SLO Oy, edeltävältä nimeltään Sähköliikkeiden Oy, oli alun perin vuonna 1945 sähköurakointiliikkeiden perustama. Vuonna 1986 Oy Nokia Ab osti SLO:n, ja möi sen sitten 1993 Otra NV:lle, Ranskalaisen Soneparin tytäryhtiölle. Sonepar on maailman suurin sähkötukkuliike, ja SLO on nykyisin osa Sonepar-konsernia. Vietämme Oulun juhlavuotta henkilökuntamme, asiakkaittemme ja sidosryhmiemme kanssa uusiutuen, uutta oppien ja ennen kaikkea koko ajan kovasti töitä tehden.