Anssi Hall
Tekninen asiantuntija,
SLO Oy
23.10.2018

Älykotien tekniikka kehittyy yhtenäisten standardien avulla

“Älykäs rakennus nyt ja tulevaisuudessa”- juhlaseminaari pidettiin 5.10.2018 Helsingissä ja SLO oli mukana juhlimassa KNX Finland ry:n kymmenen vuoden ikää. Tilaisuuden asiantuntijapuheenvuorot käsittelivät avoimen taloautomaatiostandardin etuja ja älykkään talotekniikan mahdollisuuksia. Tässä kirjoituksessa nostan seminaarin runsaasta annista kolme näkökulmaa. 

1. Energianhallinta ja ohjattavuus kiinteistöjen kehityskohteina

Energiatehokkuus kiinnostaa monia nyt ja huomenna. Kiinteistön energianhallinnan ja ohjauksen vaatimuksiin kiinnitetään tulevaisuudessa tarkempaa huomiota. Kun muun muassa kiinteistön akuston ja sähköautojen latauksia ohjataan, kodinkoneiden käyttöajankohtaa optimoidaan tai käydään kauppaa verkkosähköstä, taloautomaation avoin rajapinta ja laitevalmistajien yhteensopivuus ovat ratkaisevassa asemassa. Yhtenäiset standardit auttavat uusien palveluiden ja teknologioiden käyttöönotoissa.

“Järjestelmään tulee voida liittää eri valmistajien samaa standardia noudattavia tuotteita saatavuuden ja tarpeen mukaan ”

2. Päättäjien läsnäolo edistää avoimen järjestelmästandardin yleistymistä

Avoimen taloautomaatiostandardin yleistymistä edistää se, että päättäjien toiminta ohjaa voimakkaasti avoimien järjestelmästandardien valintaan.

Esimerkiksi Kalasataman tontinluovutusehdoissa sanotaan seuraavaa: ”Huoneistoautomaatiojärjestelmän sisäinen, eli eri komponenttien välinen tiedonsiirtoprotokolla tulee olla toimialalla yleisesti käytetyn julkisen avoimen standardin mukainen (esim. KNX). Järjestelmään tulee voida liittää eri valmistajien samaa standardia noudattavia tuotteita saatavuuden ja tarpeen mukaan”. Ilman päättäjien tukea standardien yleistyminen on hitaampaa ja epävarmempaa.

3. Kansainvälinen menestys tukee talotekniikan yleistymistä

Pitkään alalla olleet ovat nähneet useiden ohjausjärjestelmien tulevan ja menevän. KNX:llä on ansioita, jotka puhuvat jo sen puolesta. Näkyvin niistä on kansainvälinen menestys, joka luo tukevan pohjan tulevalle toiminnalle. KNX on Kiinan ja Saksan markkinoiden selkeä markkinajohtaja (Smart Home/Light Commercial Market Study 2017, BSRIA).

Tulevaisuus näyttää mahdollisuuksille avoimelta. Kiitos KNX:lle merkittävästä panoksesta rakentamiseen.   

 

Kuvat: KNX Finland / Prakticum

 

SLO kävi Porin asuntomessuilla:

Sujuvan arjen raaka-aineena moderni sähköistys

Hager - easy ja domovea nyt yhdessä

Hagerin domovea-visualisointiratkaisu on uudistunut.

KNX-automaatio kirkastaa revontulinäkymät

Santa’s-hotellin ylellisten lasi-iglujen olot pitää optimaalisina KNX-automaatio.