Winledin kolme vinkkiä mitä huomioida saunan valaistuksessa

Saunan valaistus on omiaan täydentämään juuri sen tietyn tunnelman, jonka löylyt ja vihdan huiske saavat aikaan.

Talvi alkaa olla kylmimmillään ja mikä olisikaan suomalaisempi tapa kuin lämmittää sauna. On sanomattakin selvää, että oikeanlainen valaistus on omiaan täydentämään saunaan oikea tunnelma.

Tässä Winledin kolme vinkkiä mitä ottaa huomioon saunan valaistusta suunniteltaessa.

1. Älä riko tunnelmaa liian kirkkaalla tai kylmällä valolla

Yksi tärkeimmistä jutuista huomioida saunavalaistuksen suunnittelussa on, että saunan tunnelma kärsii helposti, jos valonlähde on liian kirkas tai se on esimerkiksi sävyltään liian kylmä.

Epäsuora valaistus on suosittu valaistustapa saunoissa, koska valo heijastuu seinän kautta eikä häikäise.

 

2. Kuumat ja kosteat tilat tarvitsevat soveltuvat valonlähteet ja oikean sijoittelun

Koska sauna ja sen kuumat sekä kosteat olosuhteet ovat melko äärimmäisiä, on erittäin tärkeää keskittyä käytettyjen tuotteiden laatuun ja soveltuvuuteen.

Sähköasennusstandardin vaatimuksien mukaan puolen metrin säteelle saunan kiukaasta ei saa asentaa kiukaaseen kuulumattomia sähkölaitteita - suoja-alue jatkuu tästä saunan kattoon asti.

Saunan olosuhteet vaihtelevat, joten käyttöön valikoituneiden ledien virtalähteineen tulee olla erityisesti tällaiseen tarkoitukseen suunniteltuja.

  • Lattiasta metrin korkeuteen luokitus vähintään IP24, ja korkeampi siitä ylöspäin.
  • Metri saunan lattiasta ylöspäin saa asentaa laitteita, jotka kestävät 125 asteen lämpötilan ja joiden johdot 170 asteen lämpötilan.

3. LED-nauhalla näyttävä ja moderni valaistus saunaan

LED-valonauha on tyylikäs valaistusratkaisu saunoihin, koska ne ovat helposti asennettavissa ja nauha voidaan piilottaa saunan rakenteisiin kuten esimerkiksi lauteisiin.

Valonauha olisi suositeltavaa asentaa maksimissaan 1 metrin korkeuteen lämpötilojen vuoksi. Korkeammalle asennettaessa tulee noudattaa sähköasennusstandardin vaatimuksia ja ottaa huomioon valmistajien antamat lämpötilankestoarvot.

Valonauhat voidaan asentaa sekä pysty- että vaakatasoon. On hyvä huomioida, että pystysuoraan asennettuun valonauhaan vaikuttaa korkeudesta riippuen erilainen lämpötila. Tämä saattaa aiheuttaa valonauhan himmentymisen siltä osin, jossa lämpötilan vaikutus on suurimmillaan.

LED-nauha suositellaan asentamaan alumiiniprofiiliin sisään, jolloin saadaan nostettua sen IP-luokitusta ja parannettua nauhan elinikää siirtämällä lämpöä pois.

Suosittu valaistusratkaisu saunan valaistukseen on esimerkiksi Winledin 3000 Kelviniset valonauhat 4,8-watin teholla, jotka riittävät mainiosti saunatilojen valaisemiseen.

Teksti:
Winled
Kuva:
Winled

Kannen täytepalat LARA6FE- ja LARA12FE-lattiarasioille

Hagerin LARA-lattiarasioiden tuotevalikoimaa on täydennetty uusilla teräskantisten lattiarasioiden LARA6FE- ja LARA12FE- täytepalapakkauksilla.

Sentakian pyyhekuivain on nyt SLO:n keskusvarastotuote

Sähkötoiminen pyyhekuivain Sähkötoimiset mallit on varustettu pistorasialiitännällä ja niiden suojausluokka on IP 44 tai IP 34. Valmistusmateriaalina on mallista riippuen joko kromattu teräsputki tai ruostumaton teräs. EE-kuivaimia toimitetaan erikoistilauksesta myös RAL-väreissä. Sähkötoimisten kuivaimien sekä sähkövastusten takuu on 2 vuotta. Kuivaimet ovat CE-hyväksyttyjä. Sähkötoimisia Sentakia-pyyhekuivaimia voidaan käyttää, kuten vesikiertoisiakin, lähes kaikkialla mistä vain sähkölähde löytyy. Asennettaessa pistotulppakytkennällä asiakas voi suorittaa vaivattoman asennuksen itse, eikä sähköasentajaa tarvita. Tuote voidaan asentaa sähköalan ammattilaisen toimesta myös kiinteästi, jolloin sähköjohtoja ei jää näkyviin. Suurimmalla osalla sähkötoimisilla kuivaimilla on pieni energiankulutus – vain 25-100 W. Lisäksi on muutama tehokkaammalla sähkövastuksella varustettu tuote, jotka soveltuvat myös lämmitystarkoitukseen. Kuivaimet ovat CE-hyväksyttyjä. Etuja Kuivain voidaan kääntää myös ylösalaisin, jolloin sähköjohto tulee oikeasta yläkulmasta. On/off kytkin sijaitsee kuivaimen rungossa, sähköjohdon vieressä.   BLG-500 BLG-350     [su_table responsive="yes" fixed="yes"] BLG-350 Teho 30 W Snro 81 125 22 Materiaali Kiillotettu RST IP luokitus IP34 [/su_table] [su_table responsive="yes" fixed="yes"] BLG-500 Teho 35 W Snro 81 125 24 Materiaali Kiillotettu RST IP luokitus IP34 [/su_table]   [su_button url="https://verkkokauppa.slo.fi/?q=sentakia" target="blank" style="flat" background="#dd052b" color="#ffffff" size="6" icon="icon: hand-o-right"]Katso tuotteet SLO:n verkkokaupassa[/su_button]   Lisätietoja löydät Sentakian kotisivuilta » Teksti ja kuvat: Sentakia  

Muista nämä 5 asiaa, kun uusit ulkovalaistusta

Syksyisin eletään piha- ja puistovalaistuksen sesonkia, sillä vuodenajan armoton harmaus paljastaa ulkovalaistuksen päivitystarpeet monin paikoin.