Winledin kolme vinkkiä mitä huomioida saunan valaistuksessa

Saunan valaistus on omiaan täydentämään juuri sen tietyn tunnelman, jonka löylyt ja vihdan huiske saavat aikaan.

Talvi alkaa olla kylmimmillään ja mikä olisikaan suomalaisempi tapa kuin lämmittää sauna. On sanomattakin selvää, että oikeanlainen valaistus on omiaan täydentämään saunaan oikea tunnelma.

Tässä Winledin kolme vinkkiä mitä ottaa huomioon saunan valaistusta suunniteltaessa.

1. Älä riko tunnelmaa liian kirkkaalla tai kylmällä valolla

Yksi tärkeimmistä jutuista huomioida saunavalaistuksen suunnittelussa on, että saunan tunnelma kärsii helposti, jos valonlähde on liian kirkas tai se on esimerkiksi sävyltään liian kylmä.

Epäsuora valaistus on suosittu valaistustapa saunoissa, koska valo heijastuu seinän kautta eikä häikäise.

 

2. Kuumat ja kosteat tilat tarvitsevat soveltuvat valonlähteet ja oikean sijoittelun

Koska sauna ja sen kuumat sekä kosteat olosuhteet ovat melko äärimmäisiä, on erittäin tärkeää keskittyä käytettyjen tuotteiden laatuun ja soveltuvuuteen.

Sähköasennusstandardin vaatimuksien mukaan puolen metrin säteelle saunan kiukaasta ei saa asentaa kiukaaseen kuulumattomia sähkölaitteita - suoja-alue jatkuu tästä saunan kattoon asti.

Saunan olosuhteet vaihtelevat, joten käyttöön valikoituneiden ledien virtalähteineen tulee olla erityisesti tällaiseen tarkoitukseen suunniteltuja.

  • Lattiasta metrin korkeuteen luokitus vähintään IP24, ja korkeampi siitä ylöspäin.
  • Metri saunan lattiasta ylöspäin saa asentaa laitteita, jotka kestävät 125 asteen lämpötilan ja joiden johdot 170 asteen lämpötilan.

3. LED-nauhalla näyttävä ja moderni valaistus saunaan

LED-valonauha on tyylikäs valaistusratkaisu saunoihin, koska ne ovat helposti asennettavissa ja nauha voidaan piilottaa saunan rakenteisiin kuten esimerkiksi lauteisiin.

Valonauha olisi suositeltavaa asentaa maksimissaan 1 metrin korkeuteen lämpötilojen vuoksi. Korkeammalle asennettaessa tulee noudattaa sähköasennusstandardin vaatimuksia ja ottaa huomioon valmistajien antamat lämpötilankestoarvot.

Valonauhat voidaan asentaa sekä pysty- että vaakatasoon. On hyvä huomioida, että pystysuoraan asennettuun valonauhaan vaikuttaa korkeudesta riippuen erilainen lämpötila. Tämä saattaa aiheuttaa valonauhan himmentymisen siltä osin, jossa lämpötilan vaikutus on suurimmillaan.

LED-nauha suositellaan asentamaan alumiiniprofiiliin sisään, jolloin saadaan nostettua sen IP-luokitusta ja parannettua nauhan elinikää siirtämällä lämpöä pois.

Suosittu valaistusratkaisu saunan valaistukseen on esimerkiksi Winledin 3000 Kelviniset valonauhat 4,8-watin teholla, jotka riittävät mainiosti saunatilojen valaisemiseen.

Teksti:
Winled
Kuva:
Winled

Siemensin valokaarivikasuojat ovat uudistuneet

Havaitse johdinviat ennen kuin vahinko syntyy

Aikakausi vaihtuu – top2:sta tulee top3

Uudet Theben top3 -sarjan kellokytkimet edustavat seuraavaa, kehittyneempää sukupolvea tehon, energiatehokkuuden sekä ohjelmoitavuuden suhteen.

Kotimainen uutuus – räätälöitävä pistorasiakeskus KS1

Karlux on tuonut markkinoille pistorasiapollarin, joka on muokattavissa kohteen tarpeisiin. Pollariin on saatavilla myös valaisin lisäosana. Teräksinen KS1 (tutummin Kioskisähkö) pistorasiapylväs mahdollistaa kestävän ja tyylikkään sähkönjakelun julkisissa kohteissa ja kaupallisissa tiloissa, joissa sähkönsaanti on muuten haastavaa. KS1:n asennuskohteita ovat esimerkiksi torit, tapahtumapaikat, aukiot, puistot, satamat ja leirintäalueet. Kotimainen valmistus Hollolassa Karluxin tehtaalla mahdollistaa tuotteen räätälöinnin kohteen tarpeiden mukaan. Kioskisähkö on vakiona saatavilla viidellä eri pistorasiayhdistelmällä, mutta sisältö on muokattavissa asiakkaan toiveesta. Pollari on saatavilla kaikissa RAL-sävyissä ja lisäominaisuutena Kioskisähköön on saatavilla valaisimeksi Karlux Siru tai tyylikäs opaalinen valorengas luomaan hienovaraista huomiovaloa. Keskuksen lukittava luukku on muokattavissa eri lukkovaihtoehtojen mukaan asiakkaan pyynnön mukaisesti, esim. Iloq.  Kioskisähkön ominaisuudet Sähköpollarin sisältö on räätälöitävissä kohteen tarpeiden mukaan, mutta vakiona siitä on saatavilla seuraavat pistorasiayhdistelmät: -1 kpl 32A voimavirta + 4 kpl Suko -1 kpl 16A voimavirta + 4 kpl Suko -1 kpl 16A voimavirta + 1 kpl 32A voimavirta -2 kpl 16A voimavirta -2 kpl 32A voimavirta Kioskisähkön kotelomateriaalina on kuumasinkitty, pulverimaalattu teräs. Lukittava luukku eri lukkovaihtoehdoilla asiakkaan pyynnön mukaisesti, esim. Iloq. Pollari on saatavilla kaikissa RAL-sävyissä. Kaapelit ohjataan hallitusti itsestään sulkeutuvasta johtoluukusta. Asennus suoraan jalustaan. Tekniset tiedot -Syöttöliitin pistorasiat Al/Cu 5-50 mm² (ketjutettava syöttöliitin) -(optio Pollarivalaisimen syöttöliitin Al/Cu 2,5-35 mm²) -Ue (V) 230/400 -In (A) 64A -fn 50Hz -IP44, IK10 -Vikavirtasuoja A-tyyppi 30 mA -Suojakatkaisijat C-käyrä [su_table responsive="yes" fixed="yes"] Snro Tuote 34 198 00 KS1 M1 pistorasiapollari 34 198 01 KS1 M2 pistorasiapollari 34 198 02 KS1 M3 pistorasiapollari 34 198 03 KS1 M4 pistorasiapollari 34 198 04 KS1 M5 pistorasiapollari [/su_table]