Seppo Mustonen
Aluejohtaja, Pohjois-Suomi,
Sonepar Suomi Oy
13.10.2022

Rakennuslupien määrät ovat nyt valtakunnan tasolla laskussa, mutta rakentamisen volyymi on pysynyt korkealla tasolla. Pelko kuitenkin on, että jonkinmoinen taantuma on tulossa ja erityisesti uudisrakentaminen sakkaa.

Sähköalan tulevaisuuden näkymät ovat kuitenkin edelleen hyvät. Korjausrakentamista riittää, koska energiatehokkuuden parantamistavoitteet tuovat töitä vuosien päähän. Energiamurros lisää sähköurakoinnin työkantaa monella eri tavalla, esimerkiksi rakennusalalla tehdään jatkuvasti päätöksiä, jotka lisäävät energiaomavaraisuuttamme ja vievät meitä kohti hiilineutraalisuutta.

Energiaomavaraisuus edellyttää merkittäviä satsauksia paikallisiin ja uusiutuviin energiamuotoihin. Rakentamalla lisää aurinko-, tuuli- ja vesivoimaa parannamme kilpailukykyämme, huoltovarmuuttamme, energiaomavaraisuuttamme sekä laskemme energian hintaa. Vetytalouskin edistyy, biokaasuasemia avataan ja lämpö- sekä sähkövarastoja kehitetään. Rakennusten kulutusjousto eli kyky säädellä omaa sähkön käyttöä lisää kiinteistöjen automaatiota sekä älyä. Tulevaisuuden rakennukset tuottavat uusiutuvaa energiaa auringosta, tuulesta sekä ilman ja maan lämmöstä. Ne varastoivat osan siitä esimerkiksi sähköautoon ja myyvät ylijäävän sähkön verkkoon.

Myös EU:n päätös kieltää loistelamput 24.8.2023 alkaen tuo työtä sähköurakoitsijoille. Suomessa on käytössä vielä vähintään kahdeksan miljoonaa loisteputkivalaisinta, joten vaihtotyötä riittää. Sähkön hinnan kallistuminen lisää muutenkin kiinnostusta vaihtaa vanhat valaisimet ledeihin. Led-valaistus säästää energiaa noin 50%-70% vanhaan valaistukseen nähden.

Verkonrakennuksenkin puolella töitä on ennätyksellisen paljon. Kantaverkkoinvestointeja on seuraavan kymmenen vuoden aikana noin kolmen miljardin arvosta. Verkkoinvestointeja tarvitaan myös sen takia, että lämmityksen sähköistyminen, autonlatausasemat sekä kaupungistuminen keskittävät sähkönkulutusta entistä enemmän kaupunkeihin, kun taas uutta sähköntuotantoa syntyy pääasiassa haja-asutusalueille. Myös mm. valokuituinvestoinnit jatkuvat vahvana sekä säävarmojen sähköverkkojen rakentaminen jatkuu.

Sonepar toimittaa sinulle kaikki tarvitsemasi sähköalan tuotteet. Tarvitsisitpa sähköauton latausasemia, aurinkosähköjärjestelmiä, ilmalämpöpumppuja, kaapelia tai vaikkapa LED-valoputkia, niin meiltä niitä löytyy. Suoraan varastosta, ja parhaaseen hintaan. Kysy lisää myyjältäsi!

Lataa tästä Kotiautomaatio-valikoimaesite »

 

Vuodesta 1909 toiminut Hammarin Sähkö Oy on Suomen vanhin sähköliike

Sähköurakointia jo neljännessä polvessa hyviin työntekijöihin ja korkealaatuisiin tuotteisiin nojaten

Sähköala työllistää Pohjois-Suomessa

Pohjois-Suomessa on pitkät perinteet sähkötarvikkeiden valmistamisessa, esimerkiksi kaapeleiden valmistus alkoi Oulussa jo 1960-luvulla.

Soneparin panostamisesta digitalisaatioon hyötyvät asiakkaat, henkilöstö sekä ympäristö

Asiakas tulee saamaan Soneparilta parempaa palvelua kaikissa asiointikanavissa, kun Sonepar-konsernin investoinnit tulevat konkreettisiksi uudistuksiksi Suomessakin.