Loppukesän sääolosuhteet synnyttävät usein ukkosrintamia, jotka aiheuttavat tuotantokatkoksia ja taloudellisia vahinkoja valmistusprosessissa. Kohde kannattaa suojata ajoissa riittävin toimenpitein ja järjestelmin.

Kun salama lyö

Salamaniskusta aiheutuva ylijännite kytkeytyy verkkoon induktiivisen-, galvaanisen- tai kapasitiivisen kytkennän kautta. Johtoon salamanisku aiheuttaa nopean syöksyvirta- ja jännitepulssin. Epäsuora salamanisku voi siirtyä myös maadoituksia myöten kohteeseen, mikäli potentiaalintasausta ei ole suoritettu oikein.

Suojaa pienjänniteverkkoja syöttävät jakelumuuntajat

Pienjänniteverkkoja syöttävät jakelumuuntajat suojataan kipinävälein tai venttiilisuojin. Yleissääntönä on käyttää ylijännitesuojia avojohtoverkkojen muuntajille ja kaapelipäätteille. Rakennusten ulkopuoliset maadoitukset ja salamasuojauksen tasot voidaan optimoida käyttäen passiivisia elementtejä, kuten salamasieppareita, ukkosköysiä ja johdatinsauvoja.

Teollisen ympäristön suojaus

Teollisessa ympäristössä UPS-online järjestelmät tukevat logiikoiden ja antureiden ylijännitesuojausta. On kuitenkin hyvä huomioida, että valmistajakohtaiset laitteisiin integroidut, suojaustasot vaihtelevat. Ainoastaan testatuilla ylijännitesuojilla saavutetaan optimaalinen piirisuojaus. Käytä siis piirisuojaukseen siihen suunniteltua ja soveltuvaa laitetta.

Esimerkkituotteita verkkokaupassamme. Klikkaa kuvasta tuotekortille.

Ukkossuojausjärjestelmien suojausluokittelu ja vaatimukset

Sähkölaitteiden ja ukkosuojauksen toteutus on pääasiassa kohteen haltijan arviotavissa, taloudelliset seikat huomioiden. Kauppa- ja teollisuusministeriö ei aseta suoranaisia vaatimuksia ukkosuojausjärjestelmille – lukuun ottamatta erityiskohteita (palavien nesteiden varastointi).

Kohteen suojausluokituksen arvioi suunnittelija standardin SFS-EN 62305 mukaan. Suunnittelijan vastuulle jää pohtia, kohtaavatko mahdolliset erikoisvaatimukset ja toiminnallisuus myös käytännössä (SFS 6000-5-53).

Väärässä paikassa säästäminen voi käydä kalliiksi

Oletettavaa on, että ukkosmäärien osuus kasvaa lämpimien kesien ja Etelä-Euroopan sääilmiöiden työntyessä kohti pohjoista. Voit suojata uudet tai olemassa olevat laitteet ja toimitilat päivittämällä järjestelmät uusimpaan teknologiaan.

Ylijännitesuojat, salamajohdinkaapelit, tarvikkeet ja materiaalit ovat kehittyneet ja tarjoavat luotettavan suorituskyvyn järjestelmän toiminalle. SLO:n toimittajaverkosto koostuu alan tunnetuimpien valmistajien kokonaisvaltaisista testatuista ratkaisuista, esimerkiksi OBO BETTERMANN, DEHN, PHOENIX CONTACT. Oikeat valinnat antavat suunnittelijalle kattavat ja erinomaiset lähtökohdat onnistuneelle toteutukselle.

Suojaratkaisussa säästäminen saattaa myöhemmin olla merkittävä tuotantotaloudellinen menetys.

Teksti:
Mika Laukkanen
tekninen asiantuntija
SLO Oy

Voimakaapelit ja keskijännitemuuntajat sähkönjakelussa

Sähkönjakelussa toimituskatkoksiin on pystyttävä varautumaan entistä paremmin ja toiminnan ympäristövaikutuksiakin olisi pienennettävä. 

ATEX kaapeloinnin vaatimukset – onko niitä?

ATEX tai Ex (Atmospheres Explosibles) eli räjähdysvaarallisiin tiloihin voi törmätä sekä uudis-että saneerauskohteissa. Koska tällaiset kohteet ovat haasteellisia, vaativat ne ammattilaisen viimeistellyn suunnitelman ja laajan riskianalyysin. Tässä kirjoituksessa käymme läpi perusasiat, mitä tulee huomioida ATEX-tilan kaapeloinnissa.

Tulostetaanko teollisuuden tulevaisuus? Osa 1

Vajaassa kymmenessä vuodessa 3D-tulostus on siirtynyt messujen ja asiakastapahtumien vetonaulasta teollisuudessa käytetyksi apulaiseksi. Nyt on mahdollista valmistaa kustannustehokkaasti myös sellaisia kappaleita, jotka olivat aikaisemmin teknisesti haastavia tai mahdottomia toteuttaa. 3D:llä pystytään toteuttamaan aikaisempaa monimutkaisempia, geometriavapaita kopioita taloudellisesti ja nopeasti. Valmistava teollisuus on maailmanlaajuisesti kohdistanut yhä enemmän kiinnostusta 3D-tulostukseen ja syy lienee pitkälti taloudellinen. Kun uutta teknologiaa on saatavilla, miksi kannattaisi enää investoida kustannuksiltaan korkeisiin laite- ja tuotantokonekantoihin? Taustalla avaruus- ja autoteollisuuden synnyttämät tarpeet Metallitulostamisen hyödyntäminen on lähtenyt liikkeelle lentokone- ja avaruusteollisuudesta sekä auto- ja lääketeollisuuksien tarpeista. Tekniikasta käytetään myös termiä ”materiaalia lisäävä valmistus”, jonka suosion ennakoidaan kasvavan etenkin metalliosissa. Tämä siksi, että se mahdollistaa uudenlaisten rakenteiden tekemisen ja helpottaa pienten sarjojen valmistamista. Pienemmille sarjoille on kysyntää etenkin autoteollisuudessa, jossa metallitulostusta osataan jo hyödyntää. Materiaalia lisäävän valmistuksen lisäksi tulostusta käytetään tuotekehityksessä Metallien 3D-tulostus on ottanut suuria harppauksia viime vuosina. Yleinen käsitys on ollut, että 3D-tulostus soveltuu vain prototyyppien valmistamiseen, mutta nykyinen monilaserteknologia mahdollistaa myös tuotteiden sarjavalmistuksen. Vuosikymmeniä sitten pikamallinnuksen pioneeritoiminnasta muodostui hiljalleen valmistavan teollisuuden normi. Promaint -lehdessä kerrotaan, että nykyään saatavilla olevilla metallien 3D-tulostimilla pystytään tekemään periaatteessa kaikkia huoneen lämpötilassa hitsattavia metalleja. Valmiiden tuotosten materiaaliominaisuudet ovat lähellä taottua materiaalia. 3D tekee sarjavalmistettavista tuotteista entistäkin suorituskykyisempiä, luotettavampia ja kevyempiä. Ketterän tuotekehityksen oivallinen apuväline Vaikka 3D taipuu kestävien osien teolliseen valmistukseen, voi sitä hyödyntää myös tuotekehityksessä. 3D-tulostustaminen tuo joustoa, koska sillä pystyy kevyemmin testaamaan tuotekehityksen ideoita. Jos määritellyt parametrit eivät toimi, on muutokset helppo ja nopea tehdä ennen uutta kokeilua. Koska kysyntä kasvaa, myös tulostinvalmistajat ovat heränneet ja suunnittelevat nyt yhä suurempiin ratkaisukokonaisuuksia. Teollisuudessa on aloja, kuten auto- ja lääketeollisuus, joille 3D-tulostus on tullut jäädäkseen. 3D-tulostaminen ei ole ratkaisu jokaiseen haasteeseen. Tuottavuutta ja kierrätettävyyttä arvostetaan jatkossakin, mikä voi kiihdyttää 3D-tulostuksen kysyntä entisestään. 3D-tulostamisen materiaaleista sekä uhkista ja mahdollisuuksista kerromme jutun seuraavassa osassa, pysy kuulolla.