Seppo Mustonen
Aluejohtaja, Pohjois-Suomi,
Sonepar Suomi Oy
11.8.2022

Maailmamme on muuttunut viimeisten vuosien aikana ja varsinkin tämän vuoden puolella rajusti. Tarve päästä eroon fossiilisesta energiasta on kasvanut samaan aikaan, kun puhtaasti tuotetun sähkön kysyntä on kasvanut.


Sota Ukrainassa nopeuttaa Euroopan energiasiirtymää pois fossiilitaloudesta kohti päästöttömämpää energiantuotantoa. Sähkö on osaltaan ratkaisu vähähiilisempään ja hiilineutraaliin yhteiskuntaan. Koska sähköllä on paljon hyviä ominaisuuksia, on edessämme kaiken mahdollisen sähköistäminen ja siirtyminen päästöttömään sähköntuotantoon. Teknologia ja osaaminen fossiilisesta energiasta irtautumiseen on pitkälti olemassa, ja sen hyödyntäminen on muuttunut nopeasti edullisemmaksi.

Päästötöntä sähköä kuluttava talous on tehokkaampi, kilpailukykyisempi, tuottavampi ja muutenkin erilainen kuin fossiilitalous. Parempi energiatehokkuus tarkoittaa energian säästöä, jolloin tuotantoa ei tarvitse korvata täysimääräisesti. Fossiilisilla tekniikoilla tuotetaan paljon hukkaa, kun taas päästöttömillä energiantuotantomuodoilla tehokkuutta. Esimerkiksi lämpöpumput ovat todellinen energiaihme: niiden avulla saadaan 300 % lämpöä, kun yksi yksikkö sähköä tuottaa neljä yksikköä lämpöä. Polttomoottoriauton hyötysuhde on huono, koska vähintään puolet energiasta menee hukkalämpönä taivaan tuuliin. Sähköauton hyötysuhde on erinomainen eli jopa 80 %, joten ajonaikainen energiankulutus on matala.

Sähkön tuotantorakenne laajenee, hajaantuu ja muuttuu aiempaa vähäpäästöisemmäksi. Päästöttömän tuuli- ja aurinkovoiman lisäämisen lisäksi tarvitaan merkittäviä investointeja sähkön älykkääseen ja innovatiiviseen siirtoinfrastruktuuriin ja varastointiin, jotta kulutus ja tuotanto voidaan tasata myös säiden vaihdellessa. Kotitalouksien näkökulmasta tärkeitä investointitarpeita ovat mm. lämpöpumput, aurinkopaneelit, latausasemat sekä sähköautot. Lisäksi rakennusten energiatehokkuuden parantaminen vaatii korjausinvestointeja ja automatisointia. Teollisuudessa monille nykyisin fossiilisia polttoaineita käyttäville prosesseille on jo olemassa sähköön perustuva vaihtoehto.

Energiamurros pois fossiileista on nyt menossa. Suomen energiateollisuus näyttää maailmalle, miten sähköntuotannon CO2-päästöt nollataan. Puolittaminen on tehty alle kymmeneen vuoteen ja jatkoa on tulossa aurinko- ja tuulivoiman sekä OL3:n avulla. Puhdas sähkö on ratkaisu eri toimialojen päästöjen vähentämiseen. Soneparilta löydät ratkaisut lähes kaikkiin sähköistämiseen liittyviin tarpeisiin. Aurinkosähkö on helppo ja kustannustehokas tapa siirtyä käyttämään uusiutuvaa sähköä.

Tutustu Soneparin aurinkosähköratkaisuihin: Lataa esite tästä »

Aurinkoenergian uudet tuulet ja sähköautoilun tuleminen

Aurinkoenergiamarkkinoiden kehitys on ollut jo vuosia puheenaiheena Suomessa.

Aurinkoenergiasta kuluttajille avaimet käteen -paketti

Aurinkoenergia on viimein kypsynyt kuluttajien poimittavaksi kehittyneen teknologian ja hankintahinnan vakiintumisen ansiosta.

Vastuullisuus on GEF:lle paneeleiden alkuperää laajempi käsite

Hankinnoissa tarkastellaan paneelien lisäksi kaikkien voimalakomponenttien taustat sekä niiden toimitusketjut. GEF Aurinkovoimalan paneelit kiinnitetään suomalaisesta teräksestä Orimattilassa valmistetuilla kiinnikkeillä. GEF:n palvelutarjontaan kuuluva GEF Vision-energianhallintapalvelu on Suomessa suunniteltu ja palvelun tiedonsiirtolaite valmistetaan Suomessa. Vastuulliset toimet hiilidioksidipäästöjen suhteen on huomioitu myös logistiikkakumppanin valinnassa.