Seppo Mustonen
Aluejohtaja, Pohjois-Suomi,
Sonepar Suomi Oy
11.8.2022

Maailmamme on muuttunut viimeisten vuosien aikana ja varsinkin tämän vuoden puolella rajusti. Tarve päästä eroon fossiilisesta energiasta on kasvanut samaan aikaan, kun puhtaasti tuotetun sähkön kysyntä on kasvanut.


Sota Ukrainassa nopeuttaa Euroopan energiasiirtymää pois fossiilitaloudesta kohti päästöttömämpää energiantuotantoa. Sähkö on osaltaan ratkaisu vähähiilisempään ja hiilineutraaliin yhteiskuntaan. Koska sähköllä on paljon hyviä ominaisuuksia, on edessämme kaiken mahdollisen sähköistäminen ja siirtyminen päästöttömään sähköntuotantoon. Teknologia ja osaaminen fossiilisesta energiasta irtautumiseen on pitkälti olemassa, ja sen hyödyntäminen on muuttunut nopeasti edullisemmaksi.

Päästötöntä sähköä kuluttava talous on tehokkaampi, kilpailukykyisempi, tuottavampi ja muutenkin erilainen kuin fossiilitalous. Parempi energiatehokkuus tarkoittaa energian säästöä, jolloin tuotantoa ei tarvitse korvata täysimääräisesti. Fossiilisilla tekniikoilla tuotetaan paljon hukkaa, kun taas päästöttömillä energiantuotantomuodoilla tehokkuutta. Esimerkiksi lämpöpumput ovat todellinen energiaihme: niiden avulla saadaan 300 % lämpöä, kun yksi yksikkö sähköä tuottaa neljä yksikköä lämpöä. Polttomoottoriauton hyötysuhde on huono, koska vähintään puolet energiasta menee hukkalämpönä taivaan tuuliin. Sähköauton hyötysuhde on erinomainen eli jopa 80 %, joten ajonaikainen energiankulutus on matala.

Sähkön tuotantorakenne laajenee, hajaantuu ja muuttuu aiempaa vähäpäästöisemmäksi. Päästöttömän tuuli- ja aurinkovoiman lisäämisen lisäksi tarvitaan merkittäviä investointeja sähkön älykkääseen ja innovatiiviseen siirtoinfrastruktuuriin ja varastointiin, jotta kulutus ja tuotanto voidaan tasata myös säiden vaihdellessa. Kotitalouksien näkökulmasta tärkeitä investointitarpeita ovat mm. lämpöpumput, aurinkopaneelit, latausasemat sekä sähköautot. Lisäksi rakennusten energiatehokkuuden parantaminen vaatii korjausinvestointeja ja automatisointia. Teollisuudessa monille nykyisin fossiilisia polttoaineita käyttäville prosesseille on jo olemassa sähköön perustuva vaihtoehto.

Energiamurros pois fossiileista on nyt menossa. Suomen energiateollisuus näyttää maailmalle, miten sähköntuotannon CO2-päästöt nollataan. Puolittaminen on tehty alle kymmeneen vuoteen ja jatkoa on tulossa aurinko- ja tuulivoiman sekä OL3:n avulla. Puhdas sähkö on ratkaisu eri toimialojen päästöjen vähentämiseen. Soneparilta löydät ratkaisut lähes kaikkiin sähköistämiseen liittyviin tarpeisiin. Aurinkosähkö on helppo ja kustannustehokas tapa siirtyä käyttämään uusiutuvaa sähköä.

Tutustu Soneparin aurinkosähköratkaisuihin: Lataa esite tästä »

Aurinkoenergian uudet tuulet ja sähköautoilun tuleminen

Aurinkoenergiamarkkinoiden kehitys on ollut jo vuosia puheenaiheena Suomessa.

Growatt aurinkoinvertterit ja akut

Soneparilta saat nyt myös aurinkosähköratkaisuihin soveltuvat akut Growatt on maailmanlaajuisesti johtava aurinkoinverttereiden toimittaja. Liikekiinteistöihin ja teollisen kokoluokan voimalaitoksiin Growatt on kolmanneksi suurin toimittaja maailmassa. Kotitalouksien ykköstoimittaja Growatt on muun muassa Kiinassa,Intiassa,Vietnamissa,Australiassa,Puolassa,Meksikossa ja Brasiliassa Kaikki mallistosta löytyvät vaihtoehdot ovat kolmivaiheisia, niistä löytyy kaksi kappaletta MPPT, ne ovat AFCI suojattuja ja koteloiden IP-luokka on65. Aurinkoinvertterit [su_table responsive="yes" fixed="yes"] Tilausnumero Malli Teho [W] V000700 Growatt MOD 3000TL3-X 3000 V000701 Growatt MOD 6000TL3-X 6000 V007064 Growatt MOD 8000TL3-X 8000 V000702 Growatt MOD 10KTL3-X 10000 V007065 Growatt MID 15KTL3-X 15000 V007036 Growatt MID 20KTL3-X 20000 [/su_table] Laaja valikoima akkuratkaisuja tehokkaaseen aurinkoenergian hyödyntämiseen Mallistosta löytyy myös akkuvalmiudella olevat (On-Gridd) invertterit -XH. Akuilla on 10 vuoden ja yli 7000 syklin takuu (100 % DoD / 80 % Capasity). Luotettava ja varmatoiminen kobolttivapaa LFP kemia. Minimi on 3kpl akkuja -XH sarjan invertteriin sekä tarvittavat lisäkomponentit. [su_table responsive="yes" fixed="yes"] Tilausnumero Malli Teho [W] Akkujärjestelmä V000703 Growatt MOD 3000TL3-XH 3000 -XH V000704 Growatt MOD 6000TL3-XH 6000 -XH V000705 Growatt MOD 10KTL3-XH 10000 -XH [/su_table] Off-grid-laite Samalla Suomen valikoimaan tulee täysin uusi malli, joka toimii myös UPSina eli Off-Gridd laitteena. Se on ihanteellinen silloin, kun halutaan turvata kriittisten toimintojen toimivuus sähkökatkon aikana. Esimerkiksi lämmitysjärjestelmien kiertovesipumppu, säätölaitteet, kriittiset valaistukset ja tietojärjestelmien syötöt.  Invertterin lisäksi tarvitset ARK 2.5H-A1 akkujärjestelmän ja minimissään kolme kappaletta akkuja. [su_table responsive="yes" fixed="yes"] Malli Teho [W] Tilausnumero Akkujärjestelmä Growatt SPH 10000TL3 BH-UP 10000 V007066 ARK 2.5H-A1 [/su_table] Akkujärjestelmien kokonaisuudet ja hinnat saat Sonepar-myyjältäsi. Teksti: Sonepar Suomi OyKuvat: Growatt Oy

Vastuullisuus on GEF:lle paneeleiden alkuperää laajempi käsite

Hankinnoissa tarkastellaan paneelien lisäksi kaikkien voimalakomponenttien taustat sekä niiden toimitusketjut. GEF Aurinkovoimalan paneelit kiinnitetään suomalaisesta teräksestä Orimattilassa valmistetuilla kiinnikkeillä. GEF:n palvelutarjontaan kuuluva GEF Vision-energianhallintapalvelu on Suomessa suunniteltu ja palvelun tiedonsiirtolaite valmistetaan Suomessa. Vastuulliset toimet hiilidioksidipäästöjen suhteen on huomioitu myös logistiikkakumppanin valinnassa.