Päivitetyt valaisimet tuovat energiansäästöä tehtaalla, jossa valoa tarvitaan kolmessa vuorossa

Saarioisten Sahalahden henkilöstöravintolan valaistusprojekti sai uutta vauhtia pimenevistä päivistä. Entisestä navetasta ravintolaksi muutetun tilan valaistus oli tullut tiensä päähän ja vaihto oli ajankohtaisempi kuin koskaan. Lue kirjoituksesta, kuinka Sahalahden henkilöstöravintola sai SLO:n ja SG:n valaisinasiantuntijoiden avustuksella huippunopeassa projektissa uudet, tehokkaat valaisimet.

Kuva 1: Sahalahden ruokalan valaistussuunnitelman väärävärikuva havainnollistaa tilan valotehot

 

Näin Sahalahden henkilöstöruokalan valaistusprojekti eteni

Projektin läpimenoaika oli nopea, ensimmäisestä yhteydenotosta valmiiseen valaistukseen aikaa kului vain kuukausi. Työ piti saada vietyä läpi nopealla aikataululla, koska ruokatehtaan toiminnassa katkoksia tulee harvoin. Kun tuli arkipäivä, jolloin ruokalan pystyi pitämään suljettuna, toimittiin aikailematta. - Valaisimet olivat todella vanhoja, ihan viime metreillä tuli vaihdettua, muistelee Janne Ahtiainen, Sahalahden tehtaan kunnossapidon työnjohtaja.

Ensimmäisenä Janne otti yhteyttä SLO:n myyntipäällikkö Antti Keskiseen* , joka sopi tehtaalle tapaamisen, jossa oli läsnä myös SG Armaturenilta Kari Markkula.

Tilannekartoituksen jälkeen ja SG:n suositusten perusteella valittiin muutaman mallikappale, jotka sitten esiteltiin Sahalahden henkilökunnalle. Karin ehdotuksesta mukana oli uutuustuote, valaistusvoimakkuudeltaan  ja värilämpötilaltaan säädettävä DISC 480 TunableWhite, joka pinta-asennettavana valaisimena sopi hyvin kohteeseen.

 

- Kaikkea sähköön liittyvää saa ja pitää kysyä SLO:lta, Myyntipäällikkö Antti Keskinen, SLO Oy.

Mallikappale ja koeasennus helpottavat päätöksentekoa

SG:n toimintamalliin kuuluu demotuotteen toimittaminen ja koeasennusten teko aina asiakkaan niin halutessa. – Teemme näin, jotta asiakas voi varmistua tuotteen asennettavuudesta sekä näkee miltä ympäristö uudessa valaistuksessa näyttää, painottaa SG Armaturen Kari Markkula.

SG on saanut toimintavasta hyvää palautetta. Kun tuotetta pystyy tutkimaan muutenkin kuin esitteestä, on kiinnitykset ja kaapeleiden reititykset helpommin hahmotettavissa.

Kattoon valittiin DISC 480 Tunable White -valaisimet

Henkilöstöravintola sijaitsee entisessä navettarakennuksessa ja sen katon rakenteet ovat hieman epäsymmetriset. Tämä rajaa pitkät valaisimet pois, koska niitä ei saa ketjutettua tasaiseen riviin.

Vaihtoehdoista asiakas valitsi valotehokkaat plafondi- malliset Disc 480 TW LEDDim -valaisimet, jotka istuvat katon vaihteleviin muotoihin. - Vanha ratkaisu oli 80-luvulla rakennettu ramppivalaistus, jossa loisteputket oli ketjutettu toisiinsa. Nyt saatiin tilalle aistikkaampi ja sisustuksellisempi vaihtoehto, summaa Janne tyytyväisenä.

- Ohessa syntyi merkittävää energiansäästöä, vaikka sitä ei ensisijaisesti tavoiteltu, Kunnossapidon työnjohtaja Janne Ahtiainen, Saarioinen Oy.  

Valaisimet toimitettiin LEDDim Smart Tunable White -himmentimien kanssa. Nyt asiakas pääsee paitsi himmentämään valaisinryhmiä, myös säätämään valaisimen värilämpötilaa 2700 -6500 Kelvinin välillä. Himmentimissä on vakiona neljä esiasetustilaa ja älypuhelimen sovelluksella voi tehdä lisää valmiita ohjelmatiloja, joihin voi määritellä värilämpötiloja ja valaistuksen tasoja.

Sopivan tuotevalinnan jälkeen SG Armaturen toimitti valaistuslaskelman, jossa määriteltiin tarkkaan kaikkien valaisimien sijainnit ja luksien määrät. Kari muistuttaa, että valaistuslaskelma ja suunnittelu kuuluvat SG:n palveluun.

Uusia valaisimia tuli ruokalan kattoon 33 kappaletta. - Hieman epäilin, että riittääkö niin pienen oloinen valaisinmäärä, mutta laskelmaan piti uskoa, kertoo Janne. – Ja kyllä ne tehot riittivät. Valaisimissa on vielä säätövaraa, eivät ole tälläkään hetkellä täysillä, jatkaa Janne. Hyvän valaistussuunnitelman avulla työ eteni ripeästi.

Uusista valaisimista saatiin bonuksena energiansäästöä

Tavoitteena oli saada hyvännäköinen ja riittävä valaistus. Sivuhyötynä Saarioisten Sahalahden tehdas sai huomattavaa energiansäästöä. Tilassa oli aikaisemmin 70 valaisinta aikaisemmin, yhteisteholtaan lähes 5kW teho. Uudistetun suunnitelman mukaan kattoon tuli 33 valaisinta, yhteisteholtaan noin 1200W ja valon sähkönkulutus tippui neljäsosaan. - Tästä syntyi vuositasolla yli 1000€ säästö, vaikka sitä ei ensisijaisesti tavoiteltu, summaa Janne. Ruokalan valot ovat päällä kahdessa vuorossa. Jos valot olisivat päällä koko ajan, olisi säästö vieläkin isompi.

Haasteita aiheuttivat olemassa olevat kattorakenteet

Saneerauksessa on aina huomioitava olemassa olevat rakenteet ja niiden takia saattaa joutua tekemään kompromisseja. Sahalahdessakin sähkömiehet saivat hieman pohtia kaapelointien vetoja ja osittain kaapelointi toteutettiin pinta-asennuksena, mutta lopputulos oli kuitenkin hyvä.

SG Armaturen on urakoitsijoiden valaisinbrändi

 • SG:llä on yli 2000 sähkönumerollisen artikkelin ja yli 3 miljoonan tuotteen varastovalikoima Norjan keskusvarastolla.
 • Tanskan tehtaalla voidaan tehdä räätälöityjä projektituotteita.
 • Vain 6-8 päivän toimitusaika SLO Oy:n varastolle.
 • SG:n toimintaperiaatteena on 100% myyntikanavan kautta jakelu, yrityksellä ei ole suoramyyntiä.
 • Yleisimmillä alasvaloilla on 10 vuoden takuu. Kaikilla ulkovalaisimilla 10 vuoden korroosiotakuu.
 • Tuotekehityksen lähtökohtana on helppo asennettavuus sekä tuotteiden korkea laatutaso.

Pinta-asennusvalaisin DISC 480 TW LEDDim  

Energiatehokas pinta-asennettava, pyöreä LED-valaisin (Snro: »4225437«). Asennuksessa vanhat kaapeloinnit pystytään hyödyntämään. Aikaisemmin värilämpötilaa vaihtavissa valaisimissa on pitänyt olla DALI -kaapelointi, mutta tässä uudessa tuotteessa ei tarvita laisinkaan DALI -järjestelmää.

Tuotetta saa himmennettävänä, ilman himmennysominaisuutta ja DALIna. Valaisin on tarkoitettu kuiviin sisätiloihin. Pääasialliset käyttökohteita ovat mm. julkiset tilat, toimistot, käytävät, koulut, ruokalat ja päiväkodit.

Ohjauskomponentti TW LEDDim SMART

Tunable White LEDDim SMART-säädin (Snro: »4003352«) on uusi SG:n innovaatio. Säätimellä voidaan vaikuttaa valon voimakkuuteen ja värilämpötilaan. Säätimellä on tallennuspaikat neljälle vakioasetukselle.

Appin kautta voi luoda kytkentäaikatauluja, joita puolestaan voi yhdistellä vakioasetuksiin. Asennukseen tarvitaan ainoastaan nolla, vaihe ja maadoitus. Ei tarvetta asentaa erillistä DALI-järjestelmää.

 

SG on urakoitsijoiden valaisinbrändi. Ottakaa rohkeasti yhteyttä, etsitään yhdessä teidän ratkaisu, Key Account Manager Kari Markkula, SG Armaturen Oy.

Tuotehankinnat verkkokaupasta myös teollisuuteen

Yhteistyö SLO:n kanssa on jatkunut jo lähemmäs 10 vuotta ja Janne Ahtiainen kehuu verkkokauppaa, josta sähköasentajat saavat tilattua kattavasta valikoimasta tarvitsemansa tuotteet. Kun arjen perustuotteet löytyvät saman katon alta, ei tarvitse käyttää aikaa tilaamiseen monelta eri toimijalta. Valikoimista löytyy myös teollisuuden automaation komponentteja. - Verkkokauppa on hyvä, vaikka välillä on kieltämättä kiva myös soittaa omalle myyjälle, kertoo Janne.

Kaikkea ei tarvitse tietää itse

Janne vinkkaa, että jos itse ei ole asiantuntija, kannattaa kysyä yhteistyökumppaneilta neuvoa. Sahalahden tapauksessa vastaus löytyi SLO:n ja SG Armaturen asiantuntijoiden avulla. - Kaikkea sähköön liittyvää saa ja pitää kysyä SLOlta, korostaa Antti Keskinen.

Mikä yritys?

Saarioinen Oy

 • Saarioinen on aloittanut toimintansa 1940 -luvulla Sahalahden Saarioisten kartanossa.
 • Toiminta on yhtiöitetty vuonna 1955.
 • Nykyään konserni työllistää Suomessa noin 1 300 henkilöä viidellä paikkakunnalla.
 • Saarioisilla on yksi tehdas myös Virossa.
 • Konsernin pääkonttori sijaitsee Tampereella.
 • Yksin Sahalahden tehtaalla työskentelee yli 400 valmisruoka-ammattilaista.

SG Armaturen Oy

 • Norjalainen perheyritys, perustettu vuonna 1990.
 • Liikevaihto 142 miljoonaa euroa
 • Pääkonttori ja keskusvarasto sijaitsevat Norjassa.
 • Suomen myyntiyhtiö on aloittanut vuoden 2018 alussa.
 • Tytäryhtiöt Suomen lisäksi Saksassa, Itävallassa, Ruotsissa, Tanskassa, Sveitsissä, Belgiassa, Ranskassa ja Britanniassa.
 • Tehtaat Kiinassa ja Tanskassa. Tehtaat 100% SG:n omistamia.

Kuka?

Janne Ahtiainen
Kunnossapidon työnjohtaja
Saarioinen Oy

 

Antti Keskinen *
Myyntipäällikkö
SLO Oy

 

Kari Markkula
Key Account Manager
SG Armaturen

 

Lisätietoja

Ota yhteyttä lähimpään myymälään tai SLO myyjääsi!

Katso myymälät

 

* Antti Keskinen on siirtynyt uusiin tehtäviin yrityksen ulkopuolelle. Nyt alueellisessa myynnissä palvelee myyntipäällikkö  Miska Takamäki.

Teksti:
Marja Apunen-Mäkelä / SLO Oy
Kuva:
Antti Keskinen / SLO Oy

Danfoss Drives, energiansäästöä ja laadukkaampaa valaistusta

Danfoss Drives on yksi maailman johtavista taajuusmuuttajavalmistajista.

Vuodesta 1909 toiminut Hammarin Sähkö Oy on Suomen vanhin sähköliike

Sähköurakointia jo neljännessä polvessa hyviin työntekijöihin ja korkealaatuisiin tuotteisiin nojaten

Hyvän kultaesiintymän päälle kasvoi Euroopan suurin kultakaivos

Mittavaa esiintymää operoi Agnico Eagle Finland Oy