Puhdas juomavesi on elintärkeä luonnonvara, mikä ei ole itsestäänselvyys suurimmassa osassa maailmaa. Monilla alueilla kuivuuden lisäksi vesien saastuminen on valtava ongelma. Puhtaan veden puute vaikeuttaa miljoonien kehittyvissä maissa elävien elämää ja säännöstelystä on tullut arkea myös lähialueillamme. Suomessa tilanne on vielä hyvä, mutta vedenkäyttöön ja käsittelyyn liittyvää toimintaa ja prosesseja on kehitettävä jatkuvasti. Vesi- ja viemärilaitosten luotettava toiminta on yhteiskunnan kannalta kriittinen prosessi. Tehokkuutta ja luotettavaa toimintaa voidaan kehittää mittaustekniikan ja digitaalisten ratkaisuiden avulla.

 

Suomessa juodaan pääosin pohjavettä

Suomessa toimivat vesilaitokset käyttävät raakaveden lähteenä suurimmaksi osaksi pohjavettä, josta tuotetaan puhdistusprosessin avulla vesiverkostoon syötettävää talousvettä. Pohjavesi on pääosin jo hyvin puhdasta, joten käsittelyn ja kemikaalien tarve on vähäinen.

 

Laatu tarkastetaan analysaattoreilla

Verkostoon syötettävän veden laatu voidaan varmistaa vesianalysaattoreilla, jotta laatuvaatimukset täyttyvät. Vesilaitoksen kannalta on tärkeätä pystyä tuottamaan laatukriteerien mukaista puhdasta vettä mahdollisimman kustannustehokkaasti. Huonolaatuisen veden joutuminen jakeluverkostoon voi aiheuttaa vakavia epidemioita ja suuret taloudelliset menetykset alueen yrityksille.

 

Mittaamalla laatua ja pienempiä tuotantokustannuksia

Tarkat ja vähän huoltoa vaativat mittaukset mahdollistavat prosessin toiminnan suunnitellulla tavalla ja sitä kautta voidaan minimoida kemikaalien ja energian käyttöä.

 

Teollisuuden osuus kokonaisvedenkäytöstä noin 80 %

Monissa teollisuudenprosesseissa veden osuus lopputuotteessa on pieni, joten lähes kaikki käytetty vesi päätyy jätevedeksi. Jätevesien puhdistustarve vaihtelee paljon riippuen prosessista ja veden käyttötarkoituksesta.

Metsäteollisuuden jätevesissä on tyypillistä suuri kolloidien määrä ja kaivosteollisuudessa taas erilaiset veden suolapitoisuutta nostavat alkali- ja maa-alkalimetallit sekä sulfaatit. Teollisuus on kierrättänyt prosessivettä jo kauan ja tuotantotonniin käytetty vesimäärä on laskenut.

 

Digitalisoitumisesta uusia mahdollisuuksia

Mittalaitteet keräävät jo nykyisellään paljon sisäistä diagnostiikkatietoa, jota ei ole aiemmin pystytty täysin hyödyntämään.

Laitteiden keräämä diagnostiikkatieto tulee aiempaa helpommin hyödynnettäväksi digitaalisten palveluiden, kuten ABB Ability™ avulla. Tällöin kaikkia raportointi-, diagnostiikka- ja optimointipalveluita ei tarvitse rakentaa laitoksen omaan automaatioon vaan ne ovat toteutettavissa pilvipalveluissa alan parhaiden toimijoiden tuottamana.

 

Mahdollisuudet ovat valtavat ja sovelluksia löytyy kaikilta vesisektorin osa-alueilta:

  • Vesiverkoston virtaustietojen avulla on mahdollista havaita putkistovuotoja ja paikallistaa jopa huonokuntoisia osia putkistosta.
  • Sääennusteiden avulla voidaan varautua kuormitusmuutoksiin talous ja teollisuusvesissä sekä jätevedenkäsittelyssä.
  • Laitoksen sisällä mittalaitteiden tuottama sisäinen diagnostiikkatieto helpottaa kunnossapidon aikataulutusta ja jopa indikoi joidenkin prosessilaitteiden kulumisesta.

 

Digitaaliset palvelut ovat tulossa markkinoille nopeasti ja niihin vaadittava tekniikka löytyy jo monien uudenaikaisisten mittalaitteiden sisältä. Perinteisen kunnossapidon tarvetta uudet palvelut eivät kuitenkaan poista vaan oikeastaan tukevat sitä aiempaa helpomman suunnittelun ja aikataulutuksen kautta. Uusi mittaustekniikka ja siihen liittyvät digitaaliset palvelut tulee mieluummin nähdä mahdollisuutena kuin uhkana.

 

ABB instrumentit ja analysaattorit saatavilla SLO:lta

SLO laajentaa ABB mittalaitteet teollisuuden tuotevalikoimaansa. Tuotteita on varastossa SLO:lla sekä ABB:lla, mikä helpottaa ajoittamaan toimituksia asiakkaan toiveiden mukaan.

 

 

 

 

 

Teksti:
Tatu Mattila / ABB
Kuva:
Shutterstock ja ABB

Hengittävät holkkitiivisteet estävät kondenssiveden muodostumista

Sähköasennukset, elektroniikka ja kosteus eivät sovi hyvin yhteen. Kosteus yhdistettynä elektroniikkaan koteloissa johtaa vikoihin ja laiterikkoihin. Jotta kondenssista johtuvia ongelmia voi ehkäistä, on hyvä ymmärtää kondensaatiokosteuden muodostuminen. Miten kondensaatio muodostuu koteloon? Ilmanpaine, ilman kosteus ja lämpötila vaihtelevat jatkuvasti. Vaikka elektroniset laitteet ja kytkennät sijaitsevat tiiviissä koteloissa, ovat ne alttiina kondensaatiosta aiheutuvalle kosteudelle. Nopeahkot lämpötilanmuutokset johtavat paine-eroon kotelon sisä- ja ulkopuolen välille. Kotelon ulkopuolisen paineen ollessa sisäpuolta suurempi lämpötilan noustessa, imeytyy koteloon kosteampaa ilmaa esimerkiksi kaapeliläpivientien kautta. Tämä johtaa ennemmin tai myöhemmin korroosioon tai jopa oikosulkuun. Kolme tilannetta, jotka synnyttävät kondensiota 1) Kotelon sisäinen lämpötila nousee ja koteloon muodostuu ylipaine. 2) Jos kotelon sisäinen lämpötila on ulkopuolista korkeampi, lämpötilaeron tasaantuessa muodostuu koteloon alipainetta ja laitteeseen imeytyy ilmaa. 3) Kun kotelon sisäinen lämpötila laskee ulkopuolta alhaisemmaksi, kondensoituu koteloon kosteutta ellei paine-ero tasaannu riittävän nopeasti. Kuinka paineentasaus toimii? Käyttämällä hengittävää VentGLAND® holkkitiivistettä tai VentPLUG hengitysnippaa tasaantuu kotelon paine ympäristöä vastaavaksi säilyttäen kotelon IP luokan. Aiemmin on käytössä ollut kalliimpia, enemmän huoltoa ja ylläpitoa vaativia lämmitys- ja tuuletusmekanismeja kondenssiongelman poistamiseksi. Yleinen ratkaisu oli myös koteloon tehtävä vuotoreikä jonka kautta paine tasaantui, tämä tapahtui tietenkin kotelon tiiveyden kustannuksella. Ideaali ratkaisu on poistaa paine-erot kotelon tiiveyttä menettämättä. WISKA oli ensimmäinen valmistaja, joka onnistui valmistamaan hengittävän mutta tiiviin holkkitiivisteen paine-erojen poistamiseksi. [su_table responsive="yes"] WISKA VentGLAND Holkkitiivisteet 1706833 10104412 ESVG 16 metriä, hengittävä, muovi 1705620 10060974 ESVG 20 metriä, hengittävä, muovi 1705621 10100666 ESVG 25 metriä, hengittävä, muovi 1705622 10100801 ESVG 32 metriä, hengittävä, muovi 1705623 10102471 ESVG 40 metriä, hengittävä, muovi 10065899 EMSVG 16 metriä, hengittävä, metalli 1705624 10065900 EMSVG 20 metriä, hengittävä, metalli 1705625 10065901 EMSVG 25 metriä, hengittävä, metalli 1705626 10065902 EMSVG 32 metriä, hengittävä, metalli 1705627 10065903 EMSVG 40 metriä, hengittävä, metalli 1705628 10065904 EMSVG 50 metriä, hengittävä, metalli 1705629 10065905 EMSVG 63 metriä, hengittävä, metalli [/su_table]  

ABB M4M-verkkoanalysaattorit

Tarkkaa sähkön mittausta ja sähkönlaadun valvontaa

OMRONin parhaat turvavaloverhot

Uudenlaiset automaation turvallisuusratkaisut OMRONin uusi laaja F3SG-SR/PG-tuotevalikoima tuo entistä enemmän joustavuutta suunnitteluun ja standardointiin. Ainutlaatuisen, erittäin tehokkaan optisen rakenteen ansiosta turvavaloverhosarja tarjoaa pitkän käyttöalueen ja vakaan tunnistuksen.