Prysmian Group on useampana kesänä tuonut halogeenittomien kaapeleiden polttokokeet lähelle asiakkaita. Polttokokeen tarkoitus on näyttää konkreettisesti, miten perinteinen kaapeli palaa ja savuaa verrattuna halogeenittomaan, palosuojattuun Afumex C-PRo -kaapeliin. Omakohtainen kokemus auttaa käsittämään, miten suuri merkitys palotilanteessa on sillä, onko kaapeli halogeeniton palosuojattu kaapeli – esimerkiksi Cca-paloluokan Afumex C-PRo -kaapeli – vaiko perinteinen kaapeli.

Ero on selkeä

Polttokoe suoritetaan kaksikammioisella, tarkoitukseen kehitetyllä laitteella. Kokeen alkaessa kaapelit sytytetään palamaan kumpikin omassa kammiossaan. Perinteinen kaapeli savuaa voimakkaasti ensi hetkestä alkaen ja savu pakkautuu sankkana lasikuution kattoon. Vain hetkeä myöhemmin savua on niin paljon, ettei edes liekkiä näy lasikuution takaseinään kiinnitetystä poistumistiekyltistä puhumattakaan. On helppo kuvitella, miten vaikeaa uloskäynti olisi löytää.

- Palava PVC-vaippainen kaapeli tuottaa savua, tippuvia pisaroita ja syövyttäviä kaasuja. Ilmaan vapautuu myös syövyttävää kloorikaasua, tuoteryhmäpäällikkö ja halogeenittomien kaapeleiden asiantuntija Toni Suomela kertoo.

Ero C-PRo-kaapeliin on selkeä. Halogeenittomasta kaapelista savua ei muodostu juuri lainkaan eikä kaapelista vapaudu haitallisia happoja tai myrkyllisiä kaasuja. Ainoa, mikä himmentää lasia, on palamisen aiheuttama höyrystyminen kuution sisällä.

- Pelastautumiselle jää enemmän aikaa, sillä vähäisen savunmuodostuksen ansiosta näkyvyys säilyy palotilanteessakin. Pelastautuminen voi todellisessa tilanteessa olla sekunneista kiinni. Koska ympäristölle haitallisia aineita ei palotilanteessa synny, on myös jälkisiivous helpompaa eikä kaikkia elektronisia laitteita tarvitse uusia.

Halogeeniton kaapeli oikealla, perinteinen vasemmalla
Lahden SLO Electricityssä polttokoe herätti kiinnostusta ja paljon kysymyksiä

Yleisö yllättyy

Polttokoe on ohi reilussa kolmessa minuutissa. Se tekee aina vaikutuksen katsojiin ja kirvoittaa kommentteja kuten:

  • "Huomattava ero! En olisi uskonut, että eroa savunmuodostuksessa on näin paljon."
  • "Valaiseva demo ja silminnähtävä ero kaapelien palokäyttäytymisessä."
  • "Ero oli kyllä suuri. Eihän tätä välttämättä ole tullut ajatelleeksi siinä vaiheessa, kun kaapelia valitsee. Nyt, kun tilanteen näki näin konkreettisesti, ymmärtää palosuojauksen merkityksen."

Prysmianin C-PRo -valikoima Suomen laajin

Afumex C-PRo –kaapeleiden valikoima on todistetusti Suomen laajin kattaus Cca-paloluokan kaapeleita. Prysmian toi markkinoille ensimmäisen Cca-paloluokan kaapelinsa - AFUX-HF C-PRo:n - jo kesällä 2017, samaan aikaan kun CPR-asetus astui voimaan.

- Sen jälkeen olemme järjestelmällisesti laajentaneet valikoimaamme, joka sisältää nyt 26 tuoteperhettä ja 233 Cca-paloluokan tuotetta, Suomela kertoo. - Valikoima kattaa asennusjohdot ja -kaapelit, ohjaus-, voima-, instrumentointi-, merkinanto- ja koaksiaalikaapelit sekä kupariset ja optiset tietoverkkokaapelit. Myös monia teollisuus- ja OEM-sektorin tarvitsemia erikoiskaapeleita on saatavana. Pitkään odotettu Cca-luokan instumentointikaapeli NOMAK-HF C-PRo tuli markkinoille kesällä 2019.


Teksti ja kuvat: Prysmian

Kategoria 8 -kaapelointi on tulossa

Amerikkalainen TIA julkaisi kategorian 8 -standardin syyskuussa 2016.

nVent T2Blue uudistuu

nVent Raychem valmistama T2Blue paketointi uudistuu. Uudistus tehtiin urakoitsijoiden toiveesta, paketeissa on muun muassa kertakäyttökela asennusta helpottamaan. Pakkaukseen lisättiin asennusta helpottava kertakäyttökela. Sähkönumerot säilyvät samana. Uudet pakkaukset tulevat hyllyyn heti vanhojen loputtua.

UUSI HALOGEENITON ACEFLEX-KAAPELI TEOLLISUUDEN SÄHKÖNSYÖTTÖÖN

Prysmian Groupin uusi ACEFLEX-HF Dca -kaapeli on Afumex-perheen uusin jäsen: monikäyttöinen 1 kV voimakaapeli, joka on edullisempi ja nopeampi asentaa paikkaan kuin paikkaan ja joka pysyy suorana taipuen kuitenkin hyvin.