Satamaoperaatiot sujuvat turvallisesti SITECO:n tehokkaiden Floodlight FL 20 -valonheitinten loisteessa

Pietarsaaren satamassa on käynnissä valaistuksen saneerausprojekti, jossa valaisimia päivitetään uuteen teknologiaan. Ikääntyneen valaistuksen korvaajaksi valittiin ulkokentille tehokkaat SITECO:n Floodlight FL 20-, SiCompact-valonheittimet ja varastohalleihin Compact High Bay -syväsäteilijät. Lue kirjoituksesta, mitä etuja uusitulla valaistuksella on tähän mennessä saavutettu.

Aikaisemmin Pietarsaaren Sataman laiturialuetta valaisivat vanhat natriumvalaisimet, joiden yksi heikkous on lyhyt käyttöikä. Lisäksi valaisimien fyysinen koko ja paino synnyttivät huomattavaa tuulikuormaa laiturialueen 30 metrisille tolpille. Kun ikääntyneen teknologian valaisimilla on nykyisellään huono saatavuuskin, oli saneerauspäätös helppo tehdä.

Tositoimiin päästiin Sähköpalvelu Walbergin toimitusjohtaja Björn Walbergin ottaessa yhteyttä tuttuun SLO:n avainasiakaspäällikköön Simon Kronqvistiin, joka puolestaan kutsui projektiin mukaan SITECO:n Sami Laakson. Asiantuntijoiden kesken laadittiin suunnitelma, jonka yksityiskohdat ja etenemisaikataulu tarkentuivat asiakasneuvotteluissa Pietarsaaren Sataman kanssa.

Paikalliselle teollisuudelle tärkeän sataman täytyy pysyä toiminnassa myös saneerauksen ajan, siksi työ päätettiin jakaa osiin ja tolppia uusitaan lohko kerrallaan muutaman seuraavan vuoden ajan. - Päädyimme SITECO:n tuotteisiin, koska Sähköpalvelu Walbergilla oli hyviä kokemuksia sekä yrityksestä että sen tuotteista, kertoo Pietarsaaren Sataman tekninen päällikkö Johanna Heinoja.

SLO on monipuolinen projektikumppani

Mittavaa valaistussaneerausta pohjusti SLO:n ammattitaitoinen valaisinlaskenta, joka huolehti Pietarsaaren Sataman varastohallien valaistuslaskelmista. Näiden tietojen avulla Simon Kronqvist pystyi valitsemaan tuotteet, joilla tiloihin saadaan riittävät valotehot. SITECO on vastannut mastoissa olevien ulkovalaisimien valaistuslaskelmista.

- Projektin aikana katsomme, että tilaukset ja toimitukset liikkuvat oikeaan aikaan. Huolehdimme myös Compact High Bay -syväsäteilijöiden välivarastoinnista. Tämän logistiikan palvelun avulla SLO:n varastolle ennakkoon tilatut toimitukset saadaan täsmällisesti kotiinkutsuttua, summaa Simon.

Sataman ankarat olosuhteet kurittavat laitteita ja asentajia

Sataman erityispiirre on meren synnyttämät ankarat olosuhteet. Valaisimien hyvä luonnonvoimien kesto ja pitkä käyttöikä ovat tekijöitä, joilla satama-alueella on suuri merkitys. - Sääolosuhteet ovat avoimella satama-alueella äärimmäiset, sadetta ja tuulta riittää. Sähkökaapitkin ovat tuplana tuulen ja veden takia, painottaa Johanna.

Jos normaali katuvalaistus löytyy 6-18 metristä, sataman valaisimet on asennettu 30 metriä korkeisiin tolppiin, jotta ne valaisevat riittävän hyvin satamaoperaatioita. Asennuskorkeudet asettavat omat haasteensa huolloille. - Kun valaisimet ovat tuossa korkeudessa, kaikki työ tehdään nosturista ja sinne ei mitään pikkukeikkaa varten lähdetä, muistuttaa Björn. - Koska korkeuksiin pääseminen vaatii organisointia ja siellä työskentely on haastavaa, mastojen huipulle menoa pyritäänkin välttämään ja kaikki mahdollinen tekniikka asennetaan lähtökohtaisesti alas, jatkaa Johanna.

" Satamaan valittujen tuotteiden pitää laadullisesti kestää meren synnyttämiä ankaria olosuhteita."
Björn Walberg, toimitusjohtaja, Sähköpalvelu Walberg

Björnin vinkit erikoiskohteita saneeraaville urakoitsijoille

  • Selvitä asiakkaan todellinen tarve, niin pystyt ehdottamaan oikeita tuotteita.
  • Huomioi kohteen erityispiirteet ja asennusolosuhteiden vaikutus työhön.
  • Tuotteiden pitää sopia olosuhteisiin, joihin asennusta ollaan tekemässä. Saavutettu säästö hankintahinnassa voi kadota kohonneisiin korjauskustannuksiin.
Sitecon Floodlight FL 20 ja Pietarsaaren satama

Floodlight FL20

Tavoitteena kirkas valo ja turvallisempi työympäristö

Projektin teknisenä tavoitteena oli saada valaistukseen kirkkautta sekä pidempi käyttöikä, taloudellisena päämääränä oli puolestaan kustannussäästö. Näiden lisäksi vaakakupissa painaa myös työturvallisuus, joka on ensisijaisen tärkeää ja johon pystytään ajantasaisella valaistuksella merkittävästi vaikuttamaan.

Satama-alueella hyvän valaistuksen merkitys korostuu. Laivaa on mahdoton lastata turvallisesti hämärässä valossa ja vielä huonommin se onnistuu ilman valaistusta, jos varaosissa on toimitusviiveitä. Lastausalueen musta asfaltti ja marraskuun pimeät pitävät osaltaan huolen siitä, että valotehoja tarvitaan.

Tulevaisuudessa on tarkoitus ohjata valaistusta sataman käyttöasteen mukaan. - Olisi järkevää pitää ylläpitovalaistus puolella teholla ja vain työskentelyn aikana pitää valaisimien tehot maksimissaan. Nykyään löytyykin jo monenlaisia ratkaisuja älykkäisiin valaistuksen ohjauksiin, toteaa Johanna.

SITECO SiCompact ja Pietarsaaren satama

SiCompact

Siteco Compact High Bay

Compact High Bay

Nämä tuotteet kohteeseen valittiin

Floodlight FL20 »

Pian laiturialueen kaikissa 26 tolpassa valoa antavat yhteensä 80 kestävää ja teknisesti edistyksellistä Floodlight FL 20 maxi -valonheitintä, jotka on suunniteltu monipuoliseen urheilu- teollisuus- ja aluevalaistukseen. Valonheitinten modulaarinen rakenne helpottaa asentamista ja sillä on hyvä varaosien saatavuus. Floodlight FL 20 -tuoteperheen valaisimet soveltuvat ominaisuuksiensa puolesta hyvin satama-alueen vaativiin olosuhteisiin (korroosioluokka C4, tärinätestattu 250 000 kertaa, kuormankesto <400kg/m2). Valonheittimen laadukkaat komponentit takaavat sen, että valovirran alenema on vain 2% 50k tunnin jälkeen: 50000h (L98/B10) at AT = 10°C.

SiCompact »

Satama-alueen tärkeimmille kulkureiteille ja satamahallien oviaukkoihin asennetaan projektin aikana yhteensä 30 kappaletta SiCompact® midi 23800lm 740 -valonheittimiä. Laadukkaalla PMMA-linssitekniikalla varustettu SiCompact® on helposti asennettava ja energiatehokas valonheitin monipuoliseen aluevalaistukseen – kuten logistiikkakeskusten lastauslaitureille, rakennusten julkisivuihin sekä seiniin, parkkipaikoille ja työmaille. Valaisin pärjää erinomaisesti vaativissakin ympäristöolosuhteissa (IK08, IP66, tärinätestattu 250 000 kertaa).

PL32-alueoptiikkansa ansiosta SiCompact® on ihanteellinen korvaaja perinteisille valonheittimille: valaistu alue on jopa viisi kertaa suurempi. Valaisin soveltuu myös ylöspäin suuntautuvaan valaistukseen.

Compact High Bay »

Suurissa varastohalleissa valosta huolehtivat tehokkaat ja lujarakenteiset Compact High Bay -syväsäteilijät, jotka soveltuvat erinomaisesti teollisiin ympäristöihin, kuten tuotantotiloihin, varastotiloihin, teollisuushalleihin ja logistiikkakeskuksiin. Tehokkuutensa ja pitkäikäisyytensä ansiosta Compact High Bay on erinomainen korvaaja HQI/HQL -valonlähteillä varustetuille teollisuusvalaisimille.

Korkean tiiviysluokituksen, iskunkestävyyden sekä D-merkinnän ansiosta valaisin soveltuu käytettäväksi myös haastavissa ympäristöissä. Compact High Bay voidaan asentaa helposti yhden pisteen asennuksena ja sen pyöristetty yläosa ehkäisee lika- ja pölykertymiä. Lisävarusteena saatavalla heijastinkuvulla voidaan alentaa tehokkaasti kiusahäikäisyä.

Varastohalleihin tullaan kokonaisuudessaan asentamaan liiketunnistimien kanssa:

  • 65 x Compact High Bay L 28600lm 90⁰ (poistunut) ⇒ Korvaava tuote Highbay 31 L 28000 lm 90°  (snro: 43 168 41 »)
  • 36 x Compact High Bay S 15000lm 90⁰ (poistunut) ⇒ Korvaava tuote  Highbay 31 S 14000 lm 90° (snro: 43 168 31 »)
  • Saatavilla myös Highbay S sankakiinnike, snro: 43 168 45 »
  • Saatavilla myös Highbay L sankakiinnike, snro: 43 168 46 »
Valaitussaneeraus Pietarsaaren satama infograafina
Infograafi: Marja Apunen-Mäkelä / SLO Oy

Punasävy vaihtui kirkkaaseen valoon ja tuulikuorma pieneni

Ulkovalaisimien saneerauksen tulokset tulivat selviksi jo ensimmäisten asennusten jälkeen. - Nyt kun valaistuksella on vielä vertailukohta entiseen, ero on helppo nähdä, summaa Björn. - Myös energiatehokkuus lisääntyi heti ja tulevaisuudessa Pietarsaaren Satama saa säästöjä huolto- ja käyttökustannuksissa, hän jatkaa.

- Kontrasti vanhaan todella on huomattava. Floodlight FL 20 -valonheitinten tarjoama valo on paljon valkoisempaa ja kirkkaampaa, komppaa Johanna. Valaisimien päivittäminen pienentää myös valaisinmastojen tuulikuormaa, koska uudet valonheittimet ovat kevyempiä ja kooltaan pienempiä.

Logistiikkaa jo vuosisatojen ajan

Pietarsaaren kaupunki on perustettu vuonna 1652, paikallinen teollisuus vahvistui ja kaupankäynti vilkastui 1700-luvun loppupuolella. (1). Pietarsaaren satama on siis ehtinyt toimia logistisena solmukohtana jo vuosisatoja. Nykyään matkustusliikennettä ei ole, vaan kyseessä on puhtaasti rahtisatama, jonka kautta kulkee vuosittain 1,4 miljoonaa tonnia tavaraa.

Pietarsaaren Satama on yhdessä satamaoperaattorina toimivan Euroports Pietarsaaren Oy AB:n kanssa yksi maailman tehokkaimmista puuteollisuuden rahtiin erikoistuneista satamista, jonka kautta kulkee pääasiallisesti puuta, paperia ja selluloosaa sekä muina tuotteina sementtiä ja lipeää.

Pietarsaari on suuren eurooppalaisen selluloosatehtaan ensisijainen rahtisatama.

Satama-alueen koko on 62 hehtaaria ja siihen sisältyy kuudesta laiturista muodostuva laiturialue ja varastotilat. Vuosien 2016-2019 aikana varastointitiloja laajennettiin, jolloin alueelle rakennettiin uusi 4000 m2:n varasto ja ulkovarastointialuetta laajennettiin 18 000 m2:llä.

 

Siteco Floodlight FL20 Pietarsaaren satama

Johannan vinkit oikean toimittajan valintaan

  • Tutki valikoima. Hyvältä toimittajalta löytyy tavaraa varastosta ja valikoima on laaja.
  • Selvitä kumppanin toimintaperiaatteet. Oikea kumppani reagoi joustavasti reklamaatioihin ja pystyy ratkaisemaan erilaisia ongelmatilanteita.

Asiakas on Sähköpalvelu Walbergilla tekemisen ytimessä

Vuonna 2009 perustetun yrityksen ydintoimintaa ovat sähköasennukset ja huoltotyöt. Yritys » tarjoaa myös sähkösuunnittelupalvelua ja erityiskohdeasennuksia. Sähköpalvelu Walbergin ja SLO:n välistä yhteistyötä on tehty yrityksen perustamisesta alkaen.

- Näen, että SLO:lla ja Sähköpalvelu Walbergilla on samankaltaisuutta siinä, miten myyntitilanteet hoidetaan ja kuinka projektit etenevät. Ja meille kummallekin se asiakas on kaiken keskipiste. Kun kokonaisuus saadaan toimimaan, mahdolliset ongelmatkin on helpompi ratkoa. Yhteistyö saadaan onnistumaan myyjän ja asiakkaan välisellä yhteydellä, toteaa Björn.

SITECO on 150-vuotias valaistustekniikan asiantuntija

Tämä saksalainen valaistusalan yritys on jo 150 vuoden ajan edustanut uraauurtavaa, saksalaista valaistustekniikkaa. SITECO » toimittaa valaistusratkaisuja kaupunkeihin, urheiluun ja tapahtumiin sekä teollisuuteen, toimistoihin ja vähittäiskauppaan. Yrityksen pääkonttori sijaitsee Traunreutissa, Saksassa, ja yritys työllistää tänä päivänä maailmalaajuisesti noin 800 henkilöä.

- SITECO on luotettava toimittaja, jolla homma toimii ripeästi myös ongelmatilanteissa. Sujuvuus ja nopeus ovat hyvin ratkaisevia tekijöitä silloin, kun urakoitsija ja työhön varatut nosturit odottavat tavaraa vilkkaasti liikennöidyllä satama-alueella, korostaa Johanna.

Projektiryhmä Pietarsaaren satama

Sami Laakso
asiakkuuspäällikkö
SITECO GmbH,
Suomen sivuliike
Johanna Heinoja
tekninen päällikkö
Pietarsaaren Satama Oy
Simon Kronqvist
avainasiakaspäällikkö
SLO Oy
Rasmus Byggmästar
huolto-osaston työnjohtaja /
asiakasvastaava
Sähköpalvelu Walberg Oy
Björn Walberg
toimitusjohtaja
Sähköpalvelu Walberg Oy

Kaipaatko lisätietoa?

Ota yhteyttä omaan SLO-myyjääsi, kun tarvitset valaistusprojektiisi kumppania.
Sitecon tuotteista voit kysyä myös Siteco GmbH, Suomen sivuliike, puh. +358 9 2310 3700 | siteco.com

Lue seuraavaksi

✨ Hyvä valaistus tehostaa vuorotyötä ja parantaa viihtyisyyttä Orthexilla

✨ Saarioisten henkilöstöravintolan ikääntynyt valaistus uusittiin kuukaudessa


Teksti: Marja Apunen-Mäkelä / SLO Oy
Kuvat: SITECO ja Walberg Media
Ilmakuvat ja video: Walberg Media

(1) https://en.wikipedia.org/wiki/Jakobstad#History

Nurmijärveläisen omakotitalon pihaan valikoitui Ruotsissa jo supersuosion saavuttanut Charge Amps Halo -latausasema

Kiiltävä täyssähköinen Mercedes Benz saa sähköä akkuihinsa tyylikkään huomaamattomasta latausasemasta. Lue tyytyväisen kotilatausaseman omistajan käyttökokemuksista ja siitä, kuinka juuri Charge Amps Halo-latausasemaan päädyttiin.

Sähkösaatoilla turvataan teollisuusprosessien lisäksi ympäristöä ja energiatehokkuutta

Kaakkois-Suomessa on sähkösaattojen erikoisosaamista, jota hyödyntävät lukuisat teollisuudenalat ja suunnitteluyritykset.

Vuodesta 1909 toiminut Hammarin Sähkö Oy on Suomen vanhin sähköliike

Sähköurakointia jo neljännessä polvessa hyviin työntekijöihin ja korkealaatuisiin tuotteisiin nojaten