Antti Vuorivirta
markkinointipäällikkö,
SLO Oy
12.6.2018

Pölyisillä kaduilla ulkoillessa voi olla hankala uskoa, että Suomessa on maailman paras ilmanlaatu. Lukemani tutkimuksen mukaan näin kuitenkin on. Suurin uhka ei ole näkyvä pöly vaan näkymättömät hiukkaset. Koska hengitysilman laadulla on suuri vaikutus terveyteen, mikropartikkelit kannattaa ottaa vakavasti. Ulkoilman laatua emme voi säätää nappia painamalla, mutta sisäilmaa voimme koneellisesti parantaa.

Erityisesti alle 2,5 µm pienhiukkaset eivät jää suuhun tai poistu keuhkoista yskimällä. Ne saattavat läpäistä keuhkojen seinämät ja siirtyä verenkiertoon kohottaen riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksia. Näin pieniä hengitysilman epäpuhtauksia ei voi silmällä erottaa ja vaaraa ei välttämättä tiedosta. Kyseessä on kuitenkin yleismaailmallinen ongelma. Pienhiukkasia ei pääse karkuun missään. Tilanteen vakavuus tosin vaihtelee maittain. Meillä pohjoismaissa on asiat hyvin, sillä hengitämme maailman puhtainta ilmaa. Aina voimme kuitenkin hengittää vähän puhtaampaa ilmaa.

Ulkoilma on mitä on. Laatuun vaikuttaa ilmanpaineen muutokset, tuulen suunta, kuivuus, saasteet ja lukemattomat muut tekijät. Sisäilman laatuun sen sijaan voimme itse vaikuttaa paljonkin, jos haluamme. Pienhiukkasten torjuminen on itse asiassa yksinkertaista. Siihen riittää tehokas ilmanvaihto suodattimineen. Energiatehokkuuden takia ilmanvaihtoa ei voi kuitenkaan huudattaa täysillä koko ajan. Jotta voimme saavuttaa optimaaliset olosuhteet, tulee sisäilman laatu mitata pienhiukkasmittarilla. Me SLO:lla arvostamme hyvää sisäilmaa. Siksi olemme ottaneet pienhiukkasmittareita valikoimaamme. Tässä esittelemme yhden mallin.

Raikasta kesää kaikille!

 

Pienhiukkasmittari nuuskii ilmanlaatua ja auttaa ilmanvaihdon optimoinnissa

Mittaamalla ilman pienhiukkasmäärän olet kartalla hengitysilmasi laadusta. Tyylikkäästi muotoiltu ja yksinkertainen paneeli on huomaamaton. Löydät Siemensin QSA2700 ja QSA2700D pienhiukkasmittarit SLO:n valikoimasta. Siirry ostoksille SLO verkkokauppaan »

System Elpress

Sertifioituja ratkaisuja – Käyttäen oikein kaapelia, liittimiä ja työkaluja – koulutetun käyttäjän suorittamana

PAIKALLISAKUT TEOLLISUUSKÄYTTÖÖN

EXIDE TECHNOLOGIES on maailman johtava lyijyhappoakkujen valmistaja, joka toimii kaikkialla maailmassa

Mitä radon on?

Radon on puhuttanut viime aikoina paljon niin mediassa kuin työpaikkojen kahvipöydissäkin. Tässä artikkelissa selvitetään, mitä se radon oikein on ja missä sitä esiintyy. Lyhykäisyydessään radon on hajuton, näkymätön ja mauton radioaktiivinen kaasu, jota voi esiintyä esimerkiksi kodin tai työpaikan sisäilmassa. Radon on viimeisimmissä tutkimuksissa osoittautunut paljon luultua vaarallisemmaksi. Itse asiassa yli puolet suomalaisten saamasta säteilystä tulee radonista. Se lisää keuhkosyövän riskiä erityisesti tupakoijilla. Radonia erittyy sisäilmaan maaperästä. Mitä enemmän maaperässä on uraania, sitä korkeampia ovat myös rakennuksen radonpitoisuudet. Suomessa radonia on sisäilmassa enemmän kuin vaikkapa muissa Euroopan maissa. Se johtuu kallio- ja maaperämme uraanipitoisuudesta, ilmastostamme sekä rakennustekniikastamme. Suomessa suurimmat radonpitoisuudet löytyvät tyypillisesti Etelä-Suomesta, Pirkanmaalta sekä Kaakkois-Suomesta. Radonhaittaa esiintyy kuitenkin kaikkialla Suomessa. Radonpitoisuudet pitää mitata Koska radonia ei voi havaita aistien avulla, mittaus on ainoa luotettava keino saada asia selville. Rakennuksen radonpitoisuus on korkeampi talvella kuin kesällä, joten mittaus kannattaa tehdä syyskuun alun ja toukokuun lopun välisenä aikana. Kun mittaat arvoja pidemmältä ajalta, näet myös sen, vaihteleeko radonin määrä sisäilmassa esimerkiksi ilmanvaihtoa ja tuuletusta säätämällä. Lue myös [su_posts template="templates/teaser-loop.php" posts_per_page="4" taxonomy="post_tag" tax_term="62" order="desc"] Uudisrakentamisessa radon otetaan nykyään hyvin huomioon. Jos kotisi ei ole uudenkarhea, radonmittauksesta on syytä huolehtia. Mikäli sisäilmasta löytyy liikaa radonia, on torjuntaan kuitenkin useita konsteja, joilla radon pyritään pitämään pois talon sisältä. Yleisimmin käytetään radonimuria ja radonkaivoa. Olemme testanneet useita helppokäyttöisiä radonmittareita, jotka mittaavat tehokkaasti sisäilman laatua ja antavat luotettavan tuloksen sisäilman radonpitoisuudesta. Tulosten pohjalta tiedät, tarvitseeko kodissasi ryhtyä toimenpiteisiin. Valitse sopivin laite Airthingsin radonmittarit ovat helppokäyttöisiä ja usein myös tilasta toiseen helposti siirrettäviä. Osassa laitteista näet luvut suoraan mittarin digitaalinäytöstä ja osassa taas mobiiliapplikaation kautta. Monet laitteista mittaavat myös muita hyödyllisiä lukuja, kuten ilmankosteutta, lämpötilaa sekä VOC-yhdisteitä, joita voi esiintyä vaikkapa rakennus- tai sisustusmateriaaleissa. [su_table] Snro   Tuote 6706800 Airthings Wave   Toimii mobiiliapplikaatiolla, mittaa Radonin lisäksi lämpötilan ja ilmankosteuden 6706801 Airthings Corentium Lue Radonarvot suoraan laitteen ruudulta 6706802 Airthings Wave plus Toimii mobiiliapplikaatiolla, mittaa Radonin lisäksi lämpötilan, ilmankosteuden, VOC-yhdisteet, hiilidioksidin ja ilmanpaineen ✨ Airthings Wave Plus ilmanlaatumittarit Tekniikan Maailman testissä. Lue » [/su_table]