Turvallinen toiminta varmistetaan ABB:n räjähdysvaarallisten tilojen pienjännitemoottoreilla

Työn luonne räjähdysvaarallisten kemikaalien käsittelyssä vaatii tiloilta ja laitteistoilta erityisen paljon. Varastoitavien kemikaalien runsas vaihtuvuus asettaa myös omat vaatimuksensa, sillä aina on mentävä vaativimman mahdollisen tuotteen mukaan.

Turvallinen toiminta räjähdysvaarallisissa tiloissa voidaankin varmistaa vain noudattamalla huolellisesti räjähdyssuojausstandardien määräyksiä. Oiltanking Finland jo pitkään luottanut ABB:n asiantuntemukseen moottoreissa ja taajuusmuuttajissa, jotta EX-tiloille asetetut standardit saadaan tehokkaasti ja varmasti täytettyä.

Korkean räjähdyspaineen kestävät moottorit valmistetaan Vaasassa 

Oikean moottorin ja taajuusmuuttajan valinta on erityisen tärkeää, kun halutaan saavuttaa vaadittu turvallisuustaso kustannustehokkaasti. Tilaluokitukseltaan Oiltanking Finlandin alueet kuuluvat Zone 1 -luokkaan, joten yhtiö käyttää pääasiassa räjähdyspaineen kestäviä Ex d (Ex db) ja Ex de (Ex db eb) -moottoreita.

Kyseiset ABB:n ex-tilan moottorit valmistetaan pääosin Vaasassa ABB:n moottoritehtaalla, joka vastaa maailmanlaajuisesti ABB-yhtymän räjähdysvaarallisten tilojen pienjännitemoottoreista. Tehtaalla valmistetaan vuosittain noin 70 000 moottoria, joista ex-tilan moottoreita on noin 20 000.

Yksi Suomen laajimmista ABB:n moottorivarastoista löytyy SLO:lta

Oiltanking Finland hankkii laitteistonsa SLO:n kautta, koska valikoima on kattava ja toimitukset onnistuvat ripeästi. Moottorin koosta ja mahdollisista varusteista riippuen tuote tulee joko suoraan varastosta tai tuotannon kautta. Oiltanking Finland esimerkiksi vaatii moottoreidensa kestävän -40 asteen pakkasia, jonka myötä tilaus tuotetaan erikseen.

ACS880-taajuusmuuttajat toimivat lisävarusteen avulla kaikentyyppisten moottoreiden kanssa

ABB:n ACS880-taajuusmuuttajasarja tarjoaa myös joustavia tapoja turvallisuusstandardien täyttämiseen. Merkittävää onkin, että taajuusmuuttaja toimii sujuvasti kaikentyyppisten moottoreiden kanssa, sillä lisävarusteena saatava ATEX-sertifioitu termistorisuojausmoduuli tarjoaa mahdollisuuden tuoda lämpötilamittauksen taajuusmuuttajalle muiden valmistajien moottoreista.

Yhtiö on päättänyt yhtenäistää olemassa olevaa laitekantaansa ja pyrkii käyttämään luotettavaksi toteamiansa ACS880-taajuusmuuttajia. Järjestelmien asentaminen, päivittäminen ja vaihtaminen käy näin entistä helpommin.

Ex-tilan moottorit ja taajuusmuuttajat tiukemman hyötysuhdesäätelyn piiriin

Euroopan unionin viimeisimmän ekosuunnitteluvaatimuksia koskevan asetuksen 2019/1781 mukaisesti sähkömoottoreiden minimihyötysuhdevaatimukset tiukentuvat Euroopan unionin alueella 1.7.2021 alkaen. Samalla myös räjähdysvaarallisen tilan moottorit ja taajuusmuuttajat tulevat hyötysuhdesäätelyn piiriin.

Uuden asetuksen myötä moottoreiden tehoalue laajenee, joten entistä suurempitehoisten moottoreiden tulee täyttää tiukkenevat standardit. Voit lukea aiheesta lisää täältä »

ABB:n osaamisella päivität laitteistot uusien standardien mukaisiksi

Laaja kokemus räjähdysvaarallisten tilojen laitteistojen suunnittelusta, testauksesta ja sertifioinnista auttaa päivittämään laitteistot uusien standardien mukaisiksi. Erityisen helposti se onnistuu esimerkiksi valitsemalla ABB:n valmiiksi sertifioitu ja integroitu taajuusmuuttajan ja moottorin paketti. Yhtenä kokonaisuutena testattu, mitoitettu ja IECEx- ja ATEX-standardien mukaisesti sertifioitu paketti säästää paitsi aikaa myös rahaa.

ABB:n sähkömoottorit ja taajuusmuuttajat tarjoavat korkeimman mahdollisen energiatehokkuuden auttaen energian kulutuksen hillinnässä ja hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä maailmanlaajuisesti.

 

Oiltanking Finland Oy » on yksi maailman suurimmista operaattoreista öljyn, kaasun ja kemikaalien käsittelyssä. Yhtiö toimii 24 maassa ja sillä on yhteensä 20 miljoonaa kuutiometriä varastointikapasiteettia viidellä eri mantereella. Suomessa Oiltanking Finland varastoi vuosittain noin 1,5 miljoonaa tonnia kemikaaleja Kotkan ja Haminan terminaaleissaan. ABB:n moottorit ja taajuusmuuttajat varmistavat luotettavan ja turvallisen toiminnan yhtiön räjähdysvaarallisissa toimintaoloissa.

Teksti: ABB Oy ja SLO Oy
Kuvat: © Oiltanking Finland Oy

ACH580 -sarjan tulokkaassa on integroitu pääkytkin

Kompakti, tehokas ja helppokäyttöinen. ACH580 taajuusmuuttaja kiteyttää nämä kaikki ominaisuudet tuoreeseen, nykyaikaiseen ja kustannustehokkaaseen pakettiin.

VACON® 100 -taajuusmuuttajilla tehokkuutta ja säästöjä Kevitsan kaivosprosesseihin

Ruotsalaisen Boliden-konsernin omistama Kevitsan kaivos Sodankylässä on Suomen suurin avolouhos, joka työllistää yli 500 henkilöä. Vuonna 1987 löydetty Kevitsan mineraaliesiintymä on yksi Suomen suurimmista. VACON®-taajuusmuuttajat tehostavat kaivoksen useita eri prosesseja ja tuovat säästöjä. 

ABB ACS480 + M2BAX

Energiatehokkuutta uudella tavalla