Tyypillisesti moottoria tilattaessa asennusasennoksi oletetaan vaaka-asento, joko tassuilla (IMB3/IM1001) * tai laipalla (IMB5/IM3001) *, jollei muuta ole tilauksella mainittu. Voiko tällaisen moottorin sitten asentaa esimerkiksi pystyasentoon akseli alas- tai ylöspäin? Pääsääntöisesti kyllä voi, kunhan muutama asia huomioidaan.  

Kosteuden poisto eri asennusasennoissa

ABB:n IMB3

Tyypillisesti ABB:n moottori on varustettu kosteudenpoistorei’illä rungon alaosassa. Jos moottori on tilattu vaaka-asenteisena, toimitetaan moottori molemmat reiät auki asennossa, jotta mahdollisesti moottorin sisälle muodostunut kosteus pääsee poistumaan rungosta.

Jos tällaisen moottorin sitten asentaa akseli alaspäin, täytyy ylempi reikä tulpata, jottei mahdollinen kosteus pääse sisään reiän kautta ja vastaavasti alempi reikä jättää auki, jolloin kosteus pääsee poistumaan rungosta.

Suojaa myös tuuletin

Akseli alaspäin asennetulle moottorille tulee myös tuulettimen päähän muistaa asentaa suojahattu (tilattavissa ABB:ltä lisävarusteena) tai muu mekaaninen suoja, jolla vierasesineiden ja nesteiden tunkeutuminen tuulettimeen estetään.

Laakereiden elinikä ja voiteluvälin nyrkkisääntö

Jos moottori on varustettu jälkivoideltavilla kuulalaakereilla, täytyy moottorin asennusasento huomioida voiteluvälejä mietittäessä. Jos vaaka-asenteiseksi tarkoitettu moottori asennetaan pystyasentoon, nyrkkisääntönä on, että voiteluväli täytyy puolittaa arvokilven tai moottorimanuaalin antamaan arvoon verrattuna. Jos laakereita ei voidella tarpeeksi usein ja oikealla rasvamäärällä, lyhentyy laakereiden elinikä merkittävästi.

ABB:n IMB5

Kun moottorissa on normaalista poikkeava laakerointi

Jos moottorissa on jotkin muut kuin normaalit kuulalaakerit, esimerkiksi rullalaakeri D-päässä, on asennusasennon muutos hyvä tarkistaa ABB:ltä, jotta voidaan varmistaa, että moottorin laakerointi toimii myös asennusasennon muutoksen jälkeen.


 

*Moottorin asennusasento ilmoitetaan ns. IM-koodilla, joka on IEC standardin määrittämä, kaikilla moottorivalmistajilla yhtenevä tapa ilmoittaa moottorin suunniteltu asennusasento.

Teksti:
Olli Saksi
ABB Oy

ABB taajuusmuuttajat ja pehmokäynnistimet

ABB:n valikoimasta löytyy kattavat ratkaisut erilaisiin sovelluksiin ja ympäristöihin. Loistavana esimerkkinä laajasta valikoimasta toimivat taajuusmuuttajat sekä pehmokäynnistimet. Moottorin ohjauksessa oikea laite mahdollistaa turvallisen ja kustannustehokkaan prosessin ja tätä kautta optimaalisen ympäristön menestykselle.

ABB:n ACxx80 tuoteperheestä synergiaa

ACxx80 -sarjan taajuusmuuttajat (ACS380, ACS480, ACH580, ACS580 ja ACS880) ovat kaikki varusteltu hyvin samankaltaisilla käyttöliittymillä.

Moottoreiden hyötysuhdevaatimukset EU-alueella tiukkenevat

EU jäsenvaltiot ovat sopineet pienjännitteisten (<1000V) sähkömoottoreiden minimihyötysuhdevaatimusten tiukentamisesta vuosien 2021 ja 2023 aikana.