Himmennettävistä DALI-valaisimista saa helpoiten parhaan hyödyn valaistusaluekohtaisella DALI-tunnistinohjauksella.

B.E.G. Luxomatin DALI-tunnistimissa on sisäänrakennettu ominaisuus, joka pitää valaistuksen tasaisena läpi elinkaaren. Tunnistin säätää valaistusta automaattisesti mittaamansa valaistuksen määrän mukaan. Tunnistin muuttaa valaistustasoa hyvin huomaamattomasti, jolloin tilan käyttäjä harvemmin sitä edes huomaa.

 

Helppo käyttöönotto

Asentajalle ominaisuuden käyttöönotto on hyvin yksinkertainen. Asentajan tarvitsee vain asettaa haluttu tavoitetaso valaistuksen kirkkaudelle ja tunnistin hoitaa lopun automaattisesti. Seuraavakasi avataan tarkemmin, miten tämä ohjaus toimii ja mitä asennuksessa on hyvä huomioida. Tutustu myös, mitä uusia ominaisuuksia HCL2-järjestelmä tuo päivänvalo-ohjaukseen.

  • Tunnistin säätää valaistusta luonnonvalon määrän muuttuessa.
  • Tunnistin kompensoi valaisimien valotehokkuuden alenemaan automaattisesti. Tämän ansiosta se on käyttökelpoinen myös tiloissa, joihin ei välttämättä tule lainkaan luonnonvaloa.

 

Mittaustulokseen vaikuttavat asiat

Läsnäolotunnistimet asennetaan kattoon. Tunnistin mittaa valaistusvoimakkuuden sen alapuolella olevalta pinnalta. Mittaustulokseen vaikuttaa tunnistimen etäisyys, pinnan väri, pinnan tekstuuri ja pinnan kulma suhteessa tunnistimeen.

Lattialta mitattava valaistusvoimakkuus

Paras tapa mitata lattialla tai työpöydällä vallitseva valaistusvoimakkuus on käyttää suuntaavaa valoisuusanturia. Suuntaava valoisuusanturi mittaa pöydältä takaisin kattoon heijastuvan valon määrän ja säätää valaisimien kirkkautta mittaustulosta vastaan.

Tunnistin reagoi herkästi valoon

Suuntaava valoisuusanturi on herkkä reagoimaan suoraan anturiin tulevaan valoon. Keväisen kelin heijastuma esim. sälekaihtimista voi aiheuttaa tilan valotason äkillistä muuttumista ja siten hämmästystä tilan käyttäjissä. Suora auringon paiste on ikävä ilmiö myös näyttöpäätteellä, joten silloin kannattaa suosiolla säätää sälekaihtimia tiukemmalle.

Master-tunnistimen asennus

Master- ja Slave-tunnistimien asennuksissa valoisuusmittaus on Master-tunnistimessa. On tärkeää, että tilassa on valoa aina vähintään riittävästi. Siksi yleisesti suosittelemme Master-tunnistimen asentamista huoneen hämärimpään kohtaan.

Valoisuusanturin sijainti

Suuntaava valoisuusanturi sijaitsee aina PIR-tunnistimen linssin ulkopuolella. Keskiarvoistava valoisuusanturi sijaitsee PIR-tunnistimen linssin sisällä. Pelkällä keskiarvoistavalla valoisuusanturilla ei voi saavuttaa laadukasta vakiovalo- ja päivänvalosäätöä.

 

Nylund


 

TEKSTI: Aku Bragge, liiketoimintapäällikkö, valaistuksen ohjaus, Nylund Group.

ABB free@home -kodin valo-ohjaus

Valonsäädin keskukseen Kodin ohjaus on nyt yksinkertaista ja helposti muokattavissa. ABB-free@home-järjestelmästä löytyy kotiautomaatioon hyödylliset, asuinmukavuutta lisäävät toiminnot, ja siihen liittyvät työt on helppo toteuttaa. Käyttöönotto on yksinkertainen ja nopea. Alan ammattilaisella on tarjota rakentajille sopiva ratkaisu helppoon kodin ohjaukseen, sillä ABB-free@home mukautuu tulevaisuudenkin tarpeisiin väyläkaapeloinnin ja selainpohjaisen käyttöönoton ansiosta. Ominaisuudet 4-kanavainen yleissäädin LEDien, hehkulamppujen, 230 V halogeenilamppujen, pienjännitehalogeenien sekä säädettävien energiansäästölamppujen ohjaukseen. Kytketyn kuorman automaattinen tunnistus. Mahdollista yhdistää kanavia, jolloin saadaan kasvatettua lähtötehoa. Kanavien tilan LED-merkkivalo. Manuaalikäyttömahdollisuus. Tyyppi Snro Kuvaus DA-M-0.4.2 2815499 Valonsäädin 4x315W 230V 8U DIN PS1/4/6-KNX 2815317 Virtakisko, 1-vaihe, 4 napainen, 6 mm2 6596 2619374 Häiriönpoistaja himmentimille Teksti ja kuvat: ABB Oy

SIMATIC S7-1200 – Vuorovaikutus tekee siitä erilaisen

SIMATIC S7-1200 Ohjelmoitava logiikka on pienikokoinen automaatiolaite mekaniikan ohjaustehtäviin.