Mikrokanavatekniikkaa on käytetty Suomessa taajamien kuiduttamiseen melko vähän. Käyttö on kuitenkin yleistymässä, perinteisiin valokaapeliverkkoihin verrattuna mikrokanavatekniikka on käypä ratkaisu esimerkiksi taajamaverkkojen rakennuksessa.

 

Mikrokanavatekniikan idea lyhyesti

Mikrokanavaratkaisuissa hyödynnetään mikrokanavakaapeleita, mikrokanavaputkia ja asennustarvikkeita. Näitä yhdistelemällä voidaan muodostaa lähes rajattomasti verkkoja erilaisiin tarpeisiin. Mikrokanavat voidaan asentaa suoraan maahan. Mikrokanavatekniikassa käytetään putken sisällä tai vaipatussa putkinipussa olevia pienempiä putkia. Maavarainen haaroitusliitin mahdollistaa haaroituksen ilman erillistä jatkoskoteloa. Pienet ja kevytrakenteiset mikrokanavakaapelit voidaan puhaltaa putkiin, jolloin ne ovat hyvin suojassa. Asennettu ja haaroitettu mikrokanavaputkisto on valmis mikrokanavakaapeleiden puhaltamista varten. Puhalluksessa käytetään syöttölaitteistoa ja kompressoria, tekniikat ovat yleensä valmistajakohtaisia. Mikrokanavakaapelissa voi olla esimerkiksi 4–144 kuitua, jonka halkaisija on tyypillisesti 2–8 mm. Mikrokanavaputkien tyypillisiä kokoja ovat 14 mm/10 mm, 12 mm/8 mm ja 7 mm/3,5 mm (ulkohalkaisija/sisähalkaisija).

Mikrokanavatekniikka elementissään tiheästi rakennetuilla alueillaNestor cables micro

Taajama- ja kaupunkialueen olemassa oleva infrastruktuuri – ahtaat kadut, aikaisemmat kaapeloinnit, valaisinpylväiden ja kiinteistöjen reunustamat tiet sekä lähekkäin olevat tieliittymät – muodostavat aina haasteen kaapeloinnille. Tyypillisesti kaikki alueen kiinteistöt eivät liity rakennettavaan kaapeliverkkoon yhtä aikaa, liittyjiä tulee myös verkon ensirakennusvaiheen jälkeen. Tällöin harmina on katualueen auki repiminen uusien kaapeliverkkoon liittyvien kiinteistöjen vuoksi. Katualueen avaaminen on iso työ ja toistuvat katuremontit ärsyttävät myös kiinteistöjen omistajia. Mikrokanavatekniikassa asennusurakkaa voidaan keventää rakentamalla verkko ”valmiustilaan,” jolloin kanavareitit rakennetaan kiinteistöjen viereen ja kiinteistöjen liittäminen verkkoon jälkikäteen ei vaadi massiivisia maarakennustöitä. Mikrokanavakaapelit ovat pienikokoisia ja kevyitä ja siksi niiden käsittely ja asennus ovat perinteisiä kaapeleita helpompaa. Mikrokanavaverkko voidaan rakentaa myös hyödyntäen kevyempiä rakennusmenetelmiä, kuten mikro-ojitusta (microtrenching). Se on kiinnostava vaihtoehto myös siksi, että alueen asukkaille syntynyt häiriö on lyhytaikaisin.

Mikrokanavatekniikan ongelmakohdat

Mikrokanavatekniikka ei ole soveltuvuudeltaan paras pidemmissä runkoyhteyksissä. Verrattuna maakaapeleihin, mikrokanavien asentaminen auraamalla on huomattavasti haastavampaa. Työvaiheita on enemmän – esimerkiksi kaapeleiden puhaltaminen ja materiaalia kuluu runsaammin (putkiverkkomateriaali + valokaapeliverkkomateriaali). Nämä johtavat luonnollisesti korkeampiin kustannuksiin. Mikrokanavien asennuksessa ilmenevät vikatilanteet ovat haasteellisia. Yleisimmin asennustilanteen vian aiheuttaa kaivinkoneen kauha. Maakaapeleita käytettäessä tällainen vika korjataan lisäämällä pätkä kaapelia vialliseen kohtaan ja tekemällä kaksi jatkosta. Mikrokanaviston korjaaminen vastaavassa tilanteessa on työläämpää. Jos kauha on katkaissut koko putkilinjan, tulisi rikkoutuneet kaapelit poistaa ja putkilinja korjata, jonka jälkeen uudet kaapelit puhalletaan rikkoutuneiden tilalle ja kaapelit päätetään. Usein kuitenkin mikrokanavareitit korjataan rikkoutuneiden kaapeleiden osalta samalla tavalla kuin maakaapelit, mikä ei ole paras ratkaisu.

Milloin kannattaa valita mikrokanavatekniikka?

Rakennettaessa valokaapeliverkkoja mikrokanavatekniikalla materiaali- ja työkustannukset ovat yleensä perinteistä maakaapelointia korkeammat. Jos verkko kuitenkin rakentuu osissa, on kokonaisinvestoinnin kannalta järkevämpää käyttää mikrokanavatekniikkaa. Näin madalletaan verkon rakentamisen aloituskustannuksia sekä vähennetään merkittävästi rakentamisen seuraavissa vaiheissa tulevia kustannuksia. Mikrokanavatekniikkaa voikin suositella kaupunkien taajamiin rakennettaviin verkkoihin.

 

Teksti:
Lasse Siivola myyntijohtaja, Nestor Cables Oy

Nestorin valikoima täydentyy C-paloluokan kaapeleilla

Ensimmäisenä valikoimaan tulee uudistettu versio FTMSU-kaapelista, jonka paloluokka on Cca -s1b, d0, a1, eli se soveltuu vaativimpiinkin sisäasennuskohteisiin Suomessa.  

LAPP-kaapelit nyt SLO:n valikoimassa!

SLO:n valikoimasta löytyy nyt laaja valikoima erilaisia LAPP Automaation kaapeleita.

JKS Products Ltd kelannostimet

JKS products Ltd valmistaa kotimaiset kelannostimet niin pienten kuin suurempienkin kelojen käsittelyyn. Tilanteen mukaan keloja pitää pystyä nostamaan ja siirtelemään. Oikeanlaisella nostimella oikeassa paikassa saadaan kelat käsiteltyä tehokkaasti.