Seppo Mustonen
Aluejohtaja Pohjois-Suomi,
SLO Oy
31.8.2017

Älykotiratkaisut helpottavat elämää

Mikkelin asuntomessuilla rakennusten energiatehokkuus, kotiautomaatio sekä uudet energiaratkaisut olivat näyttävästi esillä. Tämän päivän kodissa älykäs automaatio ja kodinkoneet varmistavat, että kokonaisuus toimii käyttäjäystävällisesti säästäen energiaa sekä rahaa, lisäten turvallisuutta sekä asumismukavuutta.

Tänä vuonna messujen teemoihin kuuluivat luonnonläheinen asuminen, asukkaiden hyvinvointi, asuntotuotannon laatu sekä valon ja valoisuuden hyödyntäminen rakentamisessa. Alueella liikkuessa huomaa, että alkuperäistä kasvillisuutta on haluttu kunnioittaa ja säilyttää mahdollisimman paljon. Jopa messualueelta kaadettuja puita on hyödynnetty Tehometin alueelle toimittamissa valopylväsratkaisuissa.  Energiatehokkuus on huomioitu muun muassa niin, että kevyenliikenteenväylälle asennetut ledivalaisinpylväät reagoivat kulkijan liikkeisiin kirkastumalla tai himmentymällä valaisin kerrallaan kulkusuunnan mukaisesti.

Tänä vuonna messujen teemoihin kuuluivat luonnonläheinen asuminen, asukkaiden hyvinvointi, asuntotuotannon laatu sekä valon ja valoisuuden hyödyntäminen rakentamisessa.

Helppokäyttökytkimet yleistyvät

Kotiautomaation asentaminen ja käyttöönotto on nyt helpompaa kuin koskaan, ja lähes kaikkiin messukoteihin olikin asennettu moderni ohjausjärjestelmä. Kolmessa asunnossa oli käytössä ABB:n free@home– kodinohjausjärjestelmä, joka yhdistää kodin toiminnot yhteen järjestelmään. Siinä on täysin graafinen käyttöliittymä, jolloin käyttöönotto on helppoa ja jokainen osaa käyttää sitä. Helpoimmillaan napsautetaan sisälle tullessa kotona-nappia, jolloin esimerkiksi valaistus, kaihtimet, musiikki ja tietyt sähkölaitteet menevät päälle. Poissa-nappi taas sammuttaa valot ja halutut pistorasiat, laskee ilmanvaihdon tehoja ja virittää hälytysjärjestelmän.

Älytalon etuja on paljon. Esimerkiksi jos lapsi on unohtanut avaimensa kotiin, vanhempi voi aukaista oven etänä kännykän avulla. Työpaikalta voi varmistaa, ettei silitysrauta jäänyt päälle ja matkalle lähtiessä on mahdollista kytkeä kiukaasta virrat pois. Valaistuksenohjaus, lämmityksenohjaus, ilmanvaihto ja ilmastointi, ovipuhelin sekä kaihtimien ja markiisien ohjaukset voidaan kaikki yhdistää kotiautomaatioon, jota voi käyttää perinteisesti painikkeilla, kosketusnäytöllä tai mobiililaitteilla. Arkea helpottavat valaistuksen tilanneohjaukset, joiden avulla saa koko kodin oikeaan tunnelmaan yhdellä painalluksella. Esimerkkinä oikeaan värilämpötilaan ja valotehoon säätyvä päivällisvalaistus.

Energiatehokas rakennustapa lisää suosiotaan

Yksi kotiautomaation etu on energiansäästö, jonka lisäksi oman energiankulutuksen seuranta on helppoa ja kiinnostavaa. Kun käyttäjä voi reaaliajassa tarkkailla ja vähentää käyttökuluja, voidaan investoinnille laskea takaisinmaksuaika.  Järjestelmä seuraa sähkön- ja vedenkulutusta, ilmanlaatua, huonelämpötiloja sekä kosteusarvoja ja säätelee mm. lämmitystä ja ilmanvaihtoa. Mikäli talon valot syttyvät poikkeukselliseen aikaan, siitä on mahdollista saada ilmoitus esimerkiksi kännykkään.

Erilaisia led-tekniikkaa hyödyntäviä valoja oli lisätty mm. keittiökaapistojen alle, portaikkoihin sekä saunan askelmiin.
Tehomet -valaisinpylväs

 

 

ABB free@home -kodinohjausyksikkö. Kuva: ABB Oy

 

Led valonauhaa on käytetty WC:n katonrajassa

Kodin valaistusratkaisut tehdään nyt led-tekniikalla

Asuntomessujen talot ovat korkeita, jolloin oikeanlaiset valaistusratkaisut nousevat arvoonsa. Korkeissa tiloissa kannattaa hyödyntää epäsuoraa valaistusta, mikä onkin nykyisin helppo toteuttaa erilaisten led valonauhojen avulla. Tämän lisäksi korkeaan tilaan kannattaa hankkia tyylikäs ja riittävän suuri riippuvalaisin, joka toimii myös sisustuksellisena elementtinä.

Monissa messutaloissa oli panostettu turvallisuutta ja käytettävyyttä lisääviin ratkaisuihin. Erilaisia led-tekniikkaa hyödyntäviä valoja oli lisätty mm. keittiökaapistojen alle, portaikkoihin sekä saunan askelmiin.  Asuntomessutrendi tänä vuonna oli, että yleisvalaistus tehdään pienillä kantikkailla sähköpiheillä led-paneeleilla.

Led valoauhalla valaistu keittiötaso

Aurinkosähkö on ekologinen vaihtoehto

Uudet energiaratkaisut olivat myös hyvin esillä Mikkelissä. Aurinkosähkö näkyi niin messuilla kuin seminaareissakin. Ilmalämpöpumppuja oli myös runsaasti esittelyssä, osa näppärästi piilotettuna aukeavan luukun taakse ja osa tyylikkäästi muotoiltuina. Fortumin kohteessa tavoiteltiin A-energiatehokkuusluokkaa tehokkaan eristyksen sekä lämmityksessä hyödynnettävän uusiutuvan energian avulla. Aurinkopaneelijärjestelmä oli liitetty varastoiviin akkuihin, jolloin esimerkiksi sähköauton akut pystyy lataamaan yöllä.

Yhteisöllisyyttä ja monimuotoisuutta toivotaan

Saimaan rannalle metsän siimekseen rakennettu laadukas asuntoalue on hyvä ajankuva tämän hetken Suomesta. Ihmiset haluavat asua lähellä luontoa ja väljästi omakotitaloissa, mutta kuitenkin tiiviin yhteisöllisesti ja turvallisesti. Nykytaloissa on tekniikkaa paljon, mutta ne ovat käytännöllisiä, informatiivisia ja kuluttavat energiaa entistä vähemmän. Digitalisaation mahdollisuuksia hyödyntäen automaatio lisää asumisen kokonaislaatua, käyttömukavuutta, energiatehokkuutta sekä (kyber)turvallisuutta. Esineiden internet muuttaa kodit älykodeiksi. Uusille sukupolville älykoti tulee olemaan elämäntapa.

ABB:n aurinkovoimaloihin soveltuva koteloitu DC-kytkin

ABB on tuonut markkinoille uuden aurinkovoimaloihin soveltuvan koteloidun DC-kytkimen.

HellermannTyton asennustarvikkeet aurinkopaneeliasennuksiin

MCS2 -kaapelikiinnike, sähköteippi, johdinsiteet sekä kutistemuoviletkut aurinkopaneeliasennuksiin.

Nyt on energiatehokkuusremontin aika

Rakennusten hiilijalanjäljestä jopa 75% syntyy käytön aikana. Rakennusten energiatehokkuuden parantaminen on keskeinen keino pienentää energiankulutusta ja siten auttaa ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.   Ratkaisevassa roolissa on rakennusten käytönaikainen energiatehokkuus Korjaamisen tarve ei katoa poikkeustilanteessa minnekään, joten myös nyt on oikea aika tehdä kiinteistöjen energiaremontteja. Varsinkin omakotitaloissa pystyy jo pienillä teoilla vähentämään energiankulutusta. Energiatehokkuus on myös osa huoltovarmuutta, koska se parantaa energiaomavaraisuuttamme. Valtiolta avustusta energiaremonttiin Valtio antaa energia-avustuksia remontteihin, jolloin yhä useammalla on taloudellinen mahdollisuus parantaa oman kodin tai taloyhtiön tehokkuutta. Jokainen korjattu rakennus on askel kohti hiilineutraalimpaa Suomea. Lisäksi toimiva sähköistys lisää helppoutta, hyvinvointia ja kiinteistön turvallisuutta. Älykkäät talotekniset ratkaisut kehittyvät vinhaa vauhtia Digitalisaatio ja rakennusautomaatiojärjestelmät tarjoavat valtavat mahdollisuudet kiinteistöalalle. Älykkäät rakennukset ovat kohta keskuudessamme, koska ihmiset haluavat helppoa, turvallista, energiaa säästävää ja vähäpäästöistä elämäntapaa. Parempaa valoa uudella LED-tekniikalla Älykäs teknologia mahdollistaa myös kustannusten, resurssien ja energian säästön infrassa, rakentamisessa ja liikenteessä. Valaistusremontilla saadaan säästöjä käyttökustannuksiin ja parannetaan valaistuksen määrää ja laatua valitsemalla uutta led-tekniikkaa. Uusimalla niin ulko- kuin sisävalaistus säädettäviin ja pitkäikäisiin led-valaisimiin, tilan viihtyisyys paranee ja hiilijalanjälki pienenee. Sivutuotteena positiivinen yrityskuva ja mukavammat työolosuhteet Vähäpäästöisyys ja energiatehokkuus ovatkin nyt yritystenkin liiketoiminnan ytimessä, joten toimitilojen, hallien ja piha-alueiden korjaustarve kannattaa tarkistaa. Oheishyötyjen, kuten asiakastyytyväisyyden, maineen sekä työolosuhteiden paraneminen kannattaa huomioida myös kannattavuustarkasteluissa. Nyt kannattaa investoida aurinkojärjestelmiin ja sähköautojen lataukseen Ajankohtaisia investointikohteita ovat energiatehokkuuden lisäksi myös mm. aurinkosähköjärjestelmät sekä sähköautojen latausasemat. Näidenkään asennus ei katso vuodenaikaa. Hyvä on myös muistaa, että kiinteistön arvo kasvaa energia- ja kustannustehokkuuden myötä.   [su_box title="Neljä syytä tehdä energiaremontti" style="soft" box_color="#eceef0" title_color="#0f0d0d"] Valtio avustaa energiaremontteja Rakennusautomaatiolla saat säästöjä Uudella led-tekniikalla parannat valaistusta samalla kun säästät Vähäpäästöisyys ja energiatehokkuus ovat modernin liiketoiminnan ytimessä [/su_box]