Seppo Mustonen
Aluejohtaja,
Sonepar Suomi Oy
9.6.2022

Valonlähdemarkkinassa tapahtuu ensi vuonna iso muutos, kun T8- ja T5-loisteputket poistuvat markkinoilta 24. elokuuta 2023.

Ne korvautuvat LED-valoputkilla. Useimpiin loisteputkivalaisimiin on ledivaihtoehtoja tarjolla jo nyt, mutta näissä on oltava tarkkana lampun sopivuudesta valaisimeen.

EU:n energiatehokkuusdirektiivi eli Ecodesign-direktiivi on vuosien varrella poistanut jo useita valonlähteitä, kuten hehkulampun ja elohopealampun. Niille on löytynyt korvaaja LED-lampuista ilman isompia ongelmia.

LED-lamput ovat varsin pitkäikäisiä verrattuna vanhoihin valonlähteisiin. Lisäksi ne syttyvät heti, kestävät tärinää ja ovat useimmiten ihmissilmälle miellyttävämpiä. Ledit ovat aina myös energiatehokkaampia kuin vanhat loistelamput, joten siirtyminen lediaikaan säästää paitsi rahaa, myös ympäristöä. Valaistuksen energiatehokkuuden parantamisen potentiaali on suuri varsinkin teollisuus- ja varastorakennuksissa, joissa valaistus on usein toteutettu loisteputkivalaisimilla.

Uudet lediputket ovat kestäviä, niiden käyttöikä voi olla jopa 50 000 tuntia. Vertailun vuoksi, vanha loisteputki kestää noin 10 000 tuntia, joten muutos kannattaa ilman ekodirektiivin kiritystäkin. Lisäksi ledit ovat ympäristöystävällinen valinta, koska ne valmistetaan ilman elohopeaa ja muita raskasmetalleja.

Loisteputkien myynnin loppuminen on siis niin lähellä, että muutos kannattaa huomioida jo nyt ja aloittaa valaisinsaneeraukset ajoissa. Soneparin valaistuksen ammattilaiset auttavat sinua projektisi suunnittelussa ja korvaavien tuotteiden etsimisessä.

Ota yhteyttä vastuumyyjääsi ja kysy lisää.

 

Kuva: Ledvance Oy

 

Lue seuraavaksi

Loistelampun vaihtajan kolmen kohdan tarkistuslista »

Tiukentuneet energiatehokkuusvaatimukset pudottavat heikkotehoisia lamppuja markkinoilta »

Lumena valaisee koko kylpyhuoneen

Kotimainen Polaria on luonut ja tuottanut vedenkestäviä kylpyhuonekalusteita jo yli 50 vuotta. Perinteisten valaisinpeilikaappien ja allaskaappien rinnalle Polaria tarjoaa nyt myös näppärän irtovalaisimen.

SLO testasi Schneider Electric Wiserin ja Gatewayn yhdistelmää

Kaksi slolaista ottivat ja asensivat Schneiderin Wiserin omaan kotiinsa. Näin saimme hyvän yhteenvedon käyttökokemuksista kahdelta asiantuntijalta. Testiasennukset paljastivat muun muassa, että Wiserin kaveriksi kannattaa hankkia Gateway. Lue kirjoituksesta, mitä muuta hankintapäällikkö Niko Kyösti ja tekninen asiantuntija Rauno Huikari oppivat Wiseristä testauksissaan.

ToLEDo Superia Tube T8 ja ToLEDo Tube T8 LED-putket

ToLEDo Superia Tube T8 LED-putki on todellinen loistelampun korvaaja