Seppo Mustonen
Aluejohtaja,
Sonepar Suomi Oy
9.6.2022

Valonlähdemarkkinassa tapahtuu ensi vuonna iso muutos, kun T8- ja T5-loisteputket poistuvat markkinoilta 24. elokuuta 2023.

Ne korvautuvat LED-valoputkilla. Useimpiin loisteputkivalaisimiin on ledivaihtoehtoja tarjolla jo nyt, mutta näissä on oltava tarkkana lampun sopivuudesta valaisimeen.

EU:n energiatehokkuusdirektiivi eli Ecodesign-direktiivi on vuosien varrella poistanut jo useita valonlähteitä, kuten hehkulampun ja elohopealampun. Niille on löytynyt korvaaja LED-lampuista ilman isompia ongelmia.

LED-lamput ovat varsin pitkäikäisiä verrattuna vanhoihin valonlähteisiin. Lisäksi ne syttyvät heti, kestävät tärinää ja ovat useimmiten ihmissilmälle miellyttävämpiä. Ledit ovat aina myös energiatehokkaampia kuin vanhat loistelamput, joten siirtyminen lediaikaan säästää paitsi rahaa, myös ympäristöä. Valaistuksen energiatehokkuuden parantamisen potentiaali on suuri varsinkin teollisuus- ja varastorakennuksissa, joissa valaistus on usein toteutettu loisteputkivalaisimilla.

Uudet lediputket ovat kestäviä, niiden käyttöikä voi olla jopa 50 000 tuntia. Vertailun vuoksi, vanha loisteputki kestää noin 10 000 tuntia, joten muutos kannattaa ilman ekodirektiivin kiritystäkin. Lisäksi ledit ovat ympäristöystävällinen valinta, koska ne valmistetaan ilman elohopeaa ja muita raskasmetalleja.

Loisteputkien myynnin loppuminen on siis niin lähellä, että muutos kannattaa huomioida jo nyt ja aloittaa valaisinsaneeraukset ajoissa. Soneparin valaistuksen ammattilaiset auttavat sinua projektisi suunnittelussa ja korvaavien tuotteiden etsimisessä.

Ota yhteyttä vastuumyyjääsi ja kysy lisää.

 

Kuva: Ledvance Oy

 

Lue seuraavaksi

Loistelampun vaihtajan kolmen kohdan tarkistuslista »

Tiukentuneet energiatehokkuusvaatimukset pudottavat heikkotehoisia lamppuja markkinoilta »

Tage-tuoteperheestä löytyy nyt myös lyhyemmät 1300 mm mallit

Tage on energiatehokas ja helposti asennettava IP23 teollisuusvalaisin, jota ei tarvitse avata asentamisen tai kytkemisen yhteydessä.

SITECO SiCompact: monipuolista ja tehokasta aluevalaistusta

SITECO SiCompact® on ENEC-sertifioitu ja tehokas valonheitinperhe monipuoliseen ja tasaiseen aluevalaistukseen.

Kemiin valmistuva biotuotetehdas tuottaa uusiutuvaa sähköä 2,5 % koko maan sähköntuotannosta

Tehtaan aluevalaistusprojekti oli Soneparilla koko yrityksen yhteinen asia Metsä Groupin Kemin biotuotetehdas on Suomen metsäteollisuuden historian suurin investointi, arvoltaan 1,85 miljardia euroa ja ASES Installaatiot Oy vastasi alueen ulkovalaistuksen urakoinnista. Sonepar Suomi Oy oli vahvasti mukana toimittajana sekä muun muassa logistiikan ratkaisuissa ja Signify Finland Oy valaistuksen konsultoinnissa.