Pienoisloistelamput katoavat markkinoilta

Kaikki pienoisloistelamput poistuvat markkinoilta 24. helmikuuta 2023 RoHs-direktiivin uusien rajoitusten myötä.

Tämä tarkoittaa sitä, että pienoisloistelamppujen valmistaminen loppuu ja 18kk siirtymäajan puitteissa olemassa olevat varastot myydään loppuun. Käytännössä kaikki poistuvat lamput on korvattavissa ledillä, esimerkiksi Ledvance Dulux LED-tuoteportfolion tuotteilla. Ledvancen valikoimaluettelosta löydät kattavasti vaihtoehtoja.

Lampun vaihdon  yhteydessä kannattaa arvioida, olisiko järkevämpää vaihtaa koko valaisin uuteen moderniin LED-valaisimeen.

Seuraava muutos tulee syyskuussa

Tiukentuvan ekosuunnitteludirektiivin takia tiettyjen halogeenien ja T8-loistelamppujen valmistus päättyy 1.9.2023. Soneparilta voi ostaa varastossa olevia lamppuja tämän päivämäärän jälkeen. Yhdessä valmistajien kanssa varmistamme ketterän siirtymän LED-aikaan.

Muutostyö onnistuu ilman valaisimen vaihtoa

Siirtymää ei kannata viivytellä, sillä muutos T8-loisteputkesta LEDiin on helppo ja selviät työstä ilman valaisimen vaihtoa.

Tässä kerromme kolme vinkkiä, mitä loistelampun vaihtotalkoissa on hyvä huomioida.

1. Valitse led-putki käyttökohteen mukaan

Valittavana on kolme vaihtoehtoa erilaisille käyttökohteille.

  • Magneettiselle kuristimelle ja verkkovirtaan sopiva,
  • elektroniselle liitäntälaitteelle käypä vaihtoehto ja
  • näiden yhdistelmä.

2. Vaihda putken sytytin uuteen

Kun uusi putki on valittu ja ryhdyt vaihtohommiin, on tärkeää muistaa korvata loistelampun sytytin LED-putken mukana toimitettavaan LED-sytyttimeen.

3. Ohita kuristin

Soneparin valaistuksen asiantuntijat vinkkaavat, että kuristin kannattaa ohittaa, näin säästetään tehohäviössä. Huomaathan, että jos lähtökohtana on kaksiputkinen valaisin, voi kytkentää joutua muuttamaan LEDiä varten.

Soneparin valaistuksen ammattilaiset auttavat sinua projektisi suunnittelussa ja korvaavien tuotteiden etsimisessä. Ota yhteyttä omamyyjääsi ja kysy lisää.

LED on pitkäikäinen ja ympäristöystävällinen valinta

Koska uudet LEDit ovat erittäin kestäviä, niiden käyttöikä voi nimittäin olla jopa 50 000 tuntia. Vertailun vuoksi, vanha loisteputki kestää noin 10 000 tuntia, joten muutos kannattaa ilman ekodirektiivin kiritystäkin. Bonuksena LEDit ovat ympäristöystävällinen valinta, sillä ne valmistetaan ilman elohopeaa ja muita raskasmetalleja.

Vaihtoehto poistuvien tuotteiden tilalle ovat esimerkiksi Ledvancen Osram lamput DULUX LED sekä SubstiTUBE T5 ja T8-putkivalikoimat.

Mistä ekodirektiivissä on kyse?

Muutosten tavoitteena on huomattavat loppuenergian säästöt vuoteen 2030 mennessä. Valaistuksen muutoksilla arvioidaan saavutettavan 41,9 TWh säästöt. Lue aikaisempi kirjoituksemme aiheesta »


Teksti: Marja Apunen-Mäkelä / Sonepar Suomi Oy

Sauna Linear 4M LED-profiilisarja

Kaksi lineaaritankoa sekä kiuaskuitu samassa paketissa.

Target-kohdevalaisimilla on erinomainen värintoisto

Uuden Target-valaisimen PremiumWhite-ominaisuus on suunniteltu erityisesti myymälöiden kohde- ja korostusvalaistukseen. Valaisinta on helppo siirtää ja suunnata uudelleen tarpeen mukaan.

Toteuta myymälävalaistuksen päivitys nopeasti WAGO Winstalla

Winsta®-pistoliitinjärjestelmällä tehtyjen myymälävalaisinprojektien asiakaskokemukset ovat olleet hyviä niin saneeraus- kuin uudiskohteissa.