Kaikki loistelamput ja -putket poistuvat markkinoilta.

Pienoisloistelamput poistuivat markkinoilta 24. helmikuuta ja loisteputket 24. elokuuta 2023 RoHs-direktiivin uusien rajoitusten myötä. Päivitä kohteesi nyt uuteen teknologiaan.

Seuraava muutos elokuussa 2023

Tiukentuvan ekosuunnitteludirektiivin takia tiettyjen halogeenien ja T5 ja T8-loistelamppujen valmistus päättyi 24.8.2023. Soneparilta voi ostaa varastossa olevia lamppuja tämän päivämäärän jälkeen. Tämä tarkoittaa sitä, että kun valmistaminen loppuu, olemassa olevat varastot myydään loppuun 18 kk siirtymäajan puitteissa.

Yhdessä valmistajien kanssa varmistamme ketterän siirtymän LED-aikaan. Käytännössä kaikki poistuvat lamput on korvattavissa ledillä, esimerkiksi Ledvance Dulux LED-tuoteportfolion tuotteilla. Ledvancen valikoimaluettelosta löydät kattavasti vaihtoehtoja.

Muutostyö onnistuu myös ilman valaisimen vaihtoa

Siirtymää ei kannata viivytellä, sillä muutos T8-loisteputkesta LEDiin on helppo ja selviät työstä helpoimillaan ilman valaisimen vaihtoa. Lampun vaihdon  yhteydessä kannattaa kuitenkin arvioida, olisiko järkevämpää vaihtaa koko valaisin uuteen moderniin LED-valaisimeen.

Tässä kerromme kolme vinkkiä, mitä loistelampun vaihtotalkoissa on hyvä huomioida.

1. Valitse led-putki käyttökohteen mukaan

Valittavana on kolme vaihtoehtoa erilaisille käyttökohteille.

  • Magneettiselle kuristimelle ja verkkovirtaan sopiva,
  • elektroniselle liitäntälaitteelle käypä vaihtoehto ja
  • näiden yhdistelmä.

2. Vaihda putken sytytin uuteen

Kun uusi putki on valittu ja ryhdyt vaihtohommiin, on tärkeää muistaa korvata loistelampun sytytin LED-putken mukana toimitettavaan LED-sytyttimeen.

3. Ohita kuristin

Soneparin valaistuksen asiantuntijat vinkkaavat, että kuristin kannattaa ohittaa, näin säästetään tehohäviössä. Huomaathan, että jos lähtökohtana on kaksiputkinen valaisin, voi kytkentää joutua muuttamaan LEDiä varten.

Soneparin valaistuksen ammattilaiset auttavat sinua projektisi suunnittelussa ja korvaavien tuotteiden etsimisessä. Ota yhteyttä omamyyjääsi ja kysy lisää.

LED on pitkäikäinen ja ympäristöystävällinen valinta

Koska uudet LEDit ovat erittäin kestäviä, niiden käyttöikä voi nimittäin olla jopa 50 000 tuntia. Vertailun vuoksi, vanha loisteputki kestää noin 10 000 tuntia, joten muutos kannattaa ilman ekodirektiivin kiritystäkin. Bonuksena LEDit ovat ympäristöystävällinen valinta, sillä ne valmistetaan ilman elohopeaa ja muita raskasmetalleja.

Vaihtoehto poistuvien tuotteiden tilalle ovat esimerkiksi Ledvancen Osram lamput DULUX LED sekä SubstiTUBE T5 ja T8-putkivalikoimat.

Mistä ekodirektiivissä on kyse?

Muutosten tavoitteena on huomattavat loppuenergian säästöt vuoteen 2030 mennessä. Valaistuksen muutoksilla arvioidaan saavutettavan 41,9 TWh säästöt. Lue aikaisempi kirjoituksemme aiheesta »


Teksti: Marja Apunen-Mäkelä / Sonepar Suomi Oy

Pylväs, joka kääntää katseita – puinen valaisinpylväs Kiaro

Katseenvangitseva Kiaro kiertyy hallitusti pituusakselinsa ympäri joko 45 tai 90 astetta. Kiaron ainutlaatuinen kieroutuminen on saatu aikaan CNC-tekniikalla.

Talas Led nyt tehokkaampana 44W versiona

Karlux on päivittänyt tutun Talas Led taajamavalaisimen tehokkaampaan 5000 lm versioon, joka on erinomainen valinta vaativampiinkin kohteisiin.

BREEAM-sertifioitu Avialogis on KVR-hanke, jonka valaistus suunniteltiin yhteistyössä SLO:n ja Greenledin kanssa

Avialogis on rakennettu kansainvälisen BREEAM-sertifikaatin standardien mukaan, jolla tavoitellaan vastuullisia toimitilaratkaisuja. Mukana KVR-hankkeessa oli urakoitsijana Terawatt Oy, kestävän kehityksen ratkaisuihin keskittynyt Greenled Oy sekä SLO, jonka välivarastointipalvelulla yhdistettiin projektin erilaisia tarpeita yhdeksi kokonaisuudeksi.