Eatonin erinomaisesta xPole-moduulituotesarjasta löytyy valokaarisuojalaite, joka suojaa henkilöitä ja omaisuutta piileviltä sähköpaloilta.

 

Syksyllä 2017 astui voimaan uusittu SFS- EN6000 -asennusstandardi, joka toi mukanaan uutena suosituksena suojautumisen ryhmäjohdoissa valokaarivioilta. Ryhmäkeskukseen asennettava ryhmäkohtainen valokaarivikasuojalaite pienentää valokaaren vaikutuksia kytkemällä vikatilanteessa syötön pois. Valokaarisuojan käyttösuositukset koskevat mm. kiinteistöjä, joissa on nukkumiseen käytettäviä tiloja sekä tiloja, joissa käsitellään tai varastoidaan palovaarallisia materiaaleja. Suosituksen piirissä ovat myös rakennukset, jotka ovat rakennettu herkästi palavista rakennusmateriaaleista kuten puurakennukset.

Valokaarisuojalaite on erinomainen suoja esimerkiksi korvaamattomille rakennuksille (museot, kirkot) sekä vaikeasti evakuoitaville kohteille, kuten sairaalat ja vanhainkodit sekä kiinteistöt kuten koulut ja päiväkodit.

Tällä ns. ”kipinävahdilla” pyritään estämään sähköpalojen syttyminen, joita syntyy mm. löysien liitosten, kaapelien eristevikojen ja laitteiden huolimattoman käytön tai asennuksen seurauksena. Perinteinen vikavirtasuoja ei havahdu sarja- tai rinnakkaiskipinöintiin, johon Eaton AFDD -suojalaite on suunniteltu havahtumaan.

Eatonin AFDD (Arc Fault Detection Device) on ryhmäkeskukseen asennettava moduulikomponentti, joka pitää sisällään johdonsuojakatkaisijan, vikavirtasuojakytkimen (henkilösuoja 30 mA) ja valokaarisuojalaitteen – kaikki yhdessä kolmen moduulimitan laitteessa.

 

Vikavirtajohdonsuojakatkaisijat
Snro Kuvaus
32 066 74 AFDD, 10 A/2-nap./B-käyrä/30 mA/A-tyyppi
32 066 78 AFDD-10 A/2-nap./C-käyrä/30 mA/A-tyyppi
32 066 90 AFDD-16 A/2-nap./B-käyrä/30 mA/A-tyyppi
32 066 94 AFDD-16 A/2-nap./C-käyrä/30 mA/A-tyyppi

Eaton

ATEX kaapeloinnin vaatimukset – onko niitä?

ATEX tai Ex (Atmospheres Explosibles) eli räjähdysvaarallisiin tiloihin voi törmätä sekä uudis-että saneerauskohteissa. Koska tällaiset kohteet ovat haasteellisia, vaativat ne ammattilaisen viimeistellyn suunnitelman ja laajan riskianalyysin. Tässä kirjoituksessa käymme läpi perusasiat, mitä tulee huomioida ATEX-tilan kaapeloinnissa.

Kun kaapelin pitää kestää

Sähkökaapelit joutuvat teollisuudessa kovalle rasitukselle.

Uusi katkaisukykyluokka Siemensin kompaktikatkaisijoihin

Tähän asti suurin katkaisukykykuokka Siemensin katkaisijoissa on ollut 150 kA/415 Vac. Nyt on tullut uusi katkaisukykyluokka, jolla tämä arvo kirkkaasti ylitetään. Tämän uuden katkaisukykyluokan tunnus on E.   Virtana se tarkoittaa katkaisuvirtaa, joka on 200 käy /415 VAC. Tämän uuden E-luokan avulla nousemme katkaisukyvyssä aivan uudelle tasolle. Siemens on kasvattanut 3VA-kompaktikatkaisijoiden katkaisukykyä. Olemme kehittäneet uuden katkaisukykyluokan eli E-luokan. Tämä tarkoittaa 200 kA:n katkaisukykyä 415 voltin jännitteellä. Käyttöluokissa Icu ja Ics vaihtojännitteellä 415 V katkaisukyky on 200 kA.  Jännitteellä 690 V arvot ovat seuraavat Icu 85 kA ja Ics 65 kA.  Arvo Icu on äärimmäinen katkaisuvirta ja ja Ics on arvo, jossa katkaisijan pitää kestää kaksi oikosulkulaukaisua. Nämä 690 VAC arvot ovat myös aivan uudet. Mihin katkaisijasarjoihin tämän uuden ominaisuuden saa? Tämän ominaisuuden saa 3VA2-sarjan katkaisijoihin eli niihin, joissa on elektroninen ylivirtarele, englanniksi ETU.  Tyyppisarjat ovat: 3VA21,3VA22, 3VA23 ja 3VA24. Nimellisvirrat 100 – 630 A, virta-alueet 40 – 630 A. Ominaisuuden saa seuraavien ylivirtareleiden kanssa: ETU3 ja ETU8. reletyyppi ETU8 on myös kommunikoiva. Katkaisukykyluokan nosto ei vaikuta tuotteiden mittoihin. Myös samat sisäiset ja ulkoiset tarvikkeet kuin muissakin 3VA-sarjan katkaisijoissa. Nämä uudet versiot ovat jo myynnissä ja näille löytyy jo sähkönumerot.