4G/5G -reitittimen käyttöönotto

Monessa kiinteistössä on tullut eteen ongelma, kun operaattorit purkavat jopa kaupunkialueilta vanhaa ADSL-verkkoja ja valokuitua ei saa rahallakaan. Seuraavassa neuvoja esimerkin kautta, kuinka mobiilinetin saa toimimaan paremmin.

Yleensä vanha puhelinkaapeliin perustunut netti on toiminut kuin junan vessa 20-30Mbps tahdilla. Uudessa ratkaisussa ongelmia syntyy siitä, että operaattoreiden mobiilitukiasemien antennit voivat olla suunnattu ihan eri suuntaan ja paraskin tiedonsiirtonopeus tipahtaa väistämättä käyttäjien määrän kasvaessa.

Hyvässä reitittimisessä pitää olla vähintään liitin ulkoiselle antennille

Kuva 1: Ulkoantenni asennettuna

Suurin osa kuluttajista päätyy operaattorin tarjoamaan pakettiin, joka sisältää reitittimen, jonka ominaisuudet voivat poiketa toisista reitittimistä paljonkin. Vähimmillään siinä pitäisi olla liittimet ulkoiselle antennille. 4G ja 5G käyttävät tiedonsiirrossa MIMO-tekniikkaa, joka tarkoittaa sitä, että lähetys on niin vaaka- kuin pystypolarisaatiossa. Tarvitaan siis kaksi kaapelia antennilta reitittimelle.

Ulkoantenni on tilanteen mukaan joko

  • tukiasemaan suunnattava tai
  • ympärisäteilevä, joka vastaanottaa joka suunnasta, mutta ei ole yhtä tehokas kuin suunnattava.

Ulkoantennin kaapelin pituudella ei ole suurta vaikutusta tiedonsiirtonopeuteen, jos vertaa tilanteeseen missä ulkoantennia ei ole lainkaan.

Kaupunkialueelle sopii ympärisäteilevä antenni

Hyvä ratkaisu kaupunkialueella on esimerkiksi ympärisäteilevä antenni (snro: 7402099. 3G/4G/5G/LTE/WLAN-antenni MiMo 4/6dBi 690-3800 MHz ymp.sät. 2x5m SMAu.) Tämä antenni sisältää viiden metrin johdon SMA-uros -liittimillä. Reitittimessä on usein myös SMA-naaras -liitin.

Monessa tapauksessa ulkoantennin lisääminen riittää, jos reititin asennetaan asunnossa keskeiselle paikalle tai jos asunto on pieni.

✨ CASE: Näin mobiilinetti asennettiin kotitalouteen

Esimerkin tapauksessa asunnossa työskentelee kaksi henkilöä suojatuilla etäyhteyksillä eri puolilla rakennusta ja perheen poika käyttää nettiä paljon. Hyvää Wifi-peittoa tarvitsee myös langaton äänentoistojärjestelmä.

Tukiasema kannattaa asentaa keskeiselle paikalle

Reititin on pakko asentaa metalliseen kotijakamoon, jossa sijaitsee kytkin ja johon päättyvät kaikki tietoverkkokaapelit. Metallikotelo vaimentaa radiosignaaleja ja mittaamalla on selvitetty, että kunnon peitto vaatii kahta tukiasemaa.

Perusperiaate tukiaseman sijainnille on asunnon ylimmässä kerroksessa keskellä kattoa. Aina tämä ei kuitenkaan toimi ja silloin joudutaan sijoittamaan tukiasema muualle ja/tai käyttämään useampaa tukiasemaa.

Mittaa kentän voimakkuudet käyttöpaikkojen mukaan

Kuva 2: Wifin kentän mittaustuloksia

Kentän voimakkuutta on helppo mitata esimerkiksi ilmaisella Wifianalyzer sovelluksella. Wifin taso kannattaa mitata paikoista, joissa laitteita yleensä käytetään. Esimerkissä uusi tukiasema on kanavalla 5 ja ZTE:n verkontunnus päättyy ...242. Kaikki laitteet lähettivät noin -38dBm 50cm päässä laitteesta. Pienempi luku on parempi.

Ongelmia syntyi laitteen ominaisuuksista

Esimerkiksi operaattorin myymä reititin ZTE MF286D sisältää ohjelmiston, joka sallii vain perusasetusten muutokset. Siinä ei ole erillistä ssid:tä eri taajuuksille = vain yksi verkon tunnus.

Wifiä ei saa asetuksissa otettua pois päältä, vaikka se jää tarpeettomaksi. Reititintä ei saa myöskään muutettua siltaavaksi, jolloin voisi käyttää parempaa reititintä ZTE:n perässä.

Huonoissa reitittimissä voi olla myös turhan pieni DHCP pino, tai se tyhjennetään liian harvoin. Silloin tapahtuu niin, että aika-ajoin joku laite ei enää saa uutta IP-osoitetta, eikä näin ollen toimi ennen kuin reitittimestä ottaa hetkeksi sähköt. Tämä ei ole hyväksyttävää, jos joku koodaa pilven yli samanaikaisesti.

Esimerkkikohteessa ZTE:n reititin kaatui ensimmäisten parin päivän aikana kolmesti. Näistä pari kertaa osui Teams-kokoukseen. Tilalle vaihdettiin pikaisesti Tele-Tukusta Teltonikan RUTX09 reititin, osoittautui hyvin vakaaksi.

Teltonikan RUTX09 perusasetukset asetetaan käynnistysohjelmassa. Sen jälkeen laite on vapaasti määritettävissä. Siihen saa kaksi SIM korttia ja MIMO-ulkoantennin. Teltonikan hyviin puoliin voi lisätä sen, että laitteesta saa selville mitä signaalia se vastaanottaa, mistä ja minkä tasoisena. Tämä auttaa huomattavasti ulkoantennin suuntaamisessa.

Näin uuden Wifi-tukiaseman asennus eteni

Kuva 3: Reititin ja PoE

Kohteeseen asennettiin Engeniuksen tukiasema ECW120 (snro: 7419034. Wifi 5 tukiasema sisäkäyttöön,11ac Wave 2, 400/867Mbps, PoE 802.3af/at 12W, MESH, Cloud Managed.)

Uusi tukiasema vaatii joko erillisen verkkolaitteen tai PoE syötön kytkimeltä. Tässä tapauksessa käyttöön tuli PoE-injektori, joka osoittautui tuntemattomaksi laitteeksi useimmille valtakunnallisille kauppaketjuille. Lopulta laite tilattiin Helsingistä.

Injektori asennetaan jakamoon kytkimen ja paneelin väliin ja se syöttää parikaapelia pitkin tukiasemalle jännitteen. Kts kuva 3

Pinta-asennettu parikaapeli päätettiin jakorasiassa naarasliittimeen. Näin itse tukiasema tulee liitettyä lyhyellä kytkentäkaapelilla ja ylimääräinen pätkä jää rasian sisään. Täsmällisen pituista kaapelia ei voi käyttää, koska tukiasemaa käännetään 90 astetta kiinnitystelineessä, kun kytkentäkaapeli on jo kiinni siinä.

Tukiaseman käyttöönoton kolme vaihetta

Tukiaseman asetukset saa määriteltyä Engenius Cloud -sovelluksella näppärästi:

  1. Rekisteröi tukiasema.
  2. Määrittele SSID:n eli verkon nimi ja salasana.
  3. Määrittele asetukset. Laitteen asetuksia on järkevä tehdä selaimessa, jos haluaa määritellä esimerkiksi tukiaseman käyttämän kanavan. Tukiaseman kanavaksi kannattaa valita joku ei-käytössä oleva. Tässä tapauksessa vanhat laitteet olivat kanavalla 11, joten uusi tuli kanavalle 5.

Kun asunnossa on useampi tukiasema, kannattaa niiden nimet ja salasanat määrittää samoiksi, jolloin liitetyt laitteet vaihtavat sujuvasti tukiasemaa, kun liikutaan ympäri asuntoa. Parempiin tukiasemiin voi tehdä vieraille erillisen verkon ja nimetä 5G-taajuuden omalle nimelleen. Tällöin voi määrittää tiettyjä laitteita käyttämään eri taajuutta.

 

 

Teksti:
Rauno Huikari / SLO Oy
Kuva:
Rauno Huikari / SLO OY

ELKOlta perinteisen RS16:n rinnalle teräväkulmainen ELKO Plus

ELKO-tuotteilla on Suomessa pitkät perinteet ja RS16-sarja onkin useimmille sähköalan ammattilaisille hyvinkin tuttu kalustesarja.

Modernit kotiautomaatioratkaisut ovat nyt langattomia

Kotiautomaatiotuotteiden kehitystä on hyvä tarkastella vähintään parin vuoden välein. Tekniset ratkaisut kehittyvät nopeasti ja tuote, joka viisi vuotta sitten vaikutti hyvältä, voi tänään olla jo vanhentunut.

Yhdisteltävät keskusjärjestelmän kotelot nyt entistä edullisemmin

Vanhanaikaisen metallisen sähkökotelon sisään ei näe suoraan, sitä on vaikea kasvattaa alkuperäisestä koosta ja mokoma ruostuu helposti heti ensimmäisen osuman tullen. Nyt voit unohtaa nämä ongelmat! Henselin modulaariset MI-kotelot ovat osa turvallista sähköasennusta. Keskuskoteloita on kuutta eri kokoa, joista on helppo rakentaa haluttu yhdistelmä sähkönjakojärjestelmää varten. Kotelo sopii myös vaativiin ympäristöihin, kuten teollisuuteen. Koteloilla on korkeat IP- ja IK-luokitukset, eli ne kestävät erinomaisesti sekä pölyä, kosteutta että iskua. Kuori on UV-suojattu. Kotelo kestää suuretkin lämpötilanvaihtelut, vaikka pakkasesta terästehtaan olosuhteisiin. Kannen voi valita läpinäkyväksi tai läpinäkymättömäksi riippuen siitä, halutaanko sisään sijoittaa esimerkiksi mittari. Avausmekanismi on valittavissa käsi- tai työkalukäyttöiseksi ja kotelo on myös sinetöitävissä. MI-kotelon edut ovat ehdottomasti muuntojoustavuus ja modulaarisuus. Koteloista on helppo rakentaa haluttu yhdistelmä ja se kasvaa vaivattomasti kiinteistön mukana. Apuna voi käyttää myös ENYGUIDE-suunnitteluohjelmistoa. Ohjelma laskee valmiiksi esimerkiksi lämpöhäviöt ja tulostaa kokonaisuuden komponenttiluettelon. Koteloille on tarjolla myös runsaasti eri lisäosia, kuten säänsuojaa ja lippaa. MI-koteloiden hintaa on nyt laskettu. Testaa nyt edullisesti! Tuote-esimerkit: [su_table responsive="yes" fixed="yes"] SnroNimike34 078 02MI020134 078 13MI0200 [/su_table]