Lämpö heikentää niiden elinikää, huonontaa valonlaatua ja vielä tiputtaa hyötysuhdettakin.

Ledin käyttöiän kannalta tärkeää saada sisäosien lämpö johdettua pois

Merkittävä tekijä on itse ledin puolijohdekomponenttien rajapinnassa. Siellä sähkövirran vaikutuksesta muodostuu lämpöä, joka täytyy saada johdettua pois ledistä mahdollisimman tehokkaasti. Homma hankaloituu entisestään, kun ympäristön lämpötila nousee korkeammaksi.

Jo lyhyt altistus liian korkealle lämpötilalle voi aiheuttaa pysyvää vahinkoa valontuottoon tai huonoimmassa tapauksessa rikkoa koko valaisimen. Useimmiten pienikin nosto käyttölämpötilassa alkaa tiputtaa valaisimen elinikää huomattavasti. Mikä sitten avuksi, kun käyttöympäristön lämpötila on suositusta korkeampi?

Ratkaisu on lämpimän tilan valaisin

Parhaaseen lopputulokseen päästään lämpimiin tiloihin suunnitellulla valaisimella. Siinä jäähdytys on toteutettu niin, että rakenteista löytyy riittävästi jäähdyttävää pinta-alaa ja ledien lämpö ohjataan tehokkaasti valaisimen sisältä ulkopinnalle.

Tämän lisäksi itse valaisimen kaikki komponentit on syytä valita lämpötilankeston mukaan, sillä hyväkään valaisimen rakenne ei auta, jos komponentit itsessään ovat riittämättömät.

SLO:n varastovalikoimassa nyt korkean lämpötilan valaisimia

Useimmiten kuumiin tiloihin sopivat valaisimet räätälöidään kohteen mukaan ja näille toki tulee jonkin verran toimitusaikaa. Nyt SLO:lla on kaksi valaisinta heti varastosta saatavilla näitä kuumempia tiloja varten. Greonin Indax-sarjassa päästään korkeammilla lämpötiloilla elinikään L80B50 40 000 h (Ta 70°C)

Indax valaisimet hyllyssä

Snro
4348555 GREON Indax Teollisuusvalaisin suljettu – IND061x17A IP65 4000 33W
4348527 GREON Indax Teollisuusvalaisin suljettu – IND121x17A IP65 9200 65W

Näin tulkitset valaisimen ilmoitettua elinikämerkintää

Valaisimissa elinikä ilmoitetaan useimmiten näin: L70B50 50000 h (Ta 25°C).

Tämä tarkoittaa, että puolella valaisimista B= 50 % valovirta on vähintään L=70 % alkuperäisestä määrästä, kun niitä on käytetty 50 000 h kyseisessä käyttöympäristön lämpötilassa Ta=25°C.


Teksti: SLO Oy 
Kuvat: Adobe Stock ja Greon

Teceo-tievalaisin

Nyt entistä laajempi valikoima

LiT by Cardi KoVa 8W spot alasvalo saatavilla nyt mustana

Soneparin ikioman valaistustuotesarjan LiT by Cardin alasvalomallistoon on saapunut uutuus: KoVa-kohdevalaisin mustassa värissä.

Uudet älyvalaistusratkaisut LEDVANCElta ammattilaisille

Älyratkaisut kodeissa yleistyvät koko ajan ja yhä useampi valitsee koteihinsa älyratkaisuja, joiden asennukseen palkataan asiantuntija. LEDVANCEn uudella älyvalaistusvalikoimalla ammattilaisten on helppoa tarjota ja toteuttaa älyvalaistusratkaisuja erilaisiin kohteisiin.