Liittäminen on helppoa, osat yhteen ja se on siinä. Valitettavasti asia ei ole ihan näin yksioikoinen eikä onnistunut liitos ole itsestäänselvyys. Nimittäin, vain muutaman nanometrin tai toleranssien ylitykset saattavat muodostaa mittavat taloudelliset tappiot. Epätäydellisyys on kuitenkin vältettävissä, kunhan huomioi muutaman tärkeän asian. Kirjoituksessa kerron, mitä kannattaa huomioida saavuttaaksesi laadukkaan liitoksen.

Luotettava liitos on monen asian summa

Ensimmäinen huomioitava asia on liitoskohdan tiiveys. Oikea mitoitus saavutetaan ruuviliitoksin, jousikontaktein, puristamalla ja näiden yhdistelmillä.

Myös ammattilaisten valitsemat materiaalit, toleranssit, pintakäsittely ja valmistustekniikat ovat merkittävässä roolissa luotettavan sähköisen kontaktipinnan muodostumisessa.

Huomaa kuitenkin, että eri maanosien standardeissa ja materiaaleissa on merkittäviä eroavaisuuksia, joten se mikä näyttää itselle liitokseen soveltuvalta, ei aina päde päiväntasaajan ”toiselle puolella”. Huomioi siis liitosta tehdessäsi eri komponenttien alkuperämaa. Näin vältyt ikäviltä yllätyksiltä.

Mikäli käytössä on saman valmistajan komponentit ja asennusohjeet, voidaan lähtökohtaisesti olettaa vastakappaleiden olevan 100 % yhteensopivia.

Automatisoidut prosessit tuottavat teknistä laatua

Valmistusmenetelmien automaation käyttö prosesseissa yleistyy voimakkaasti, mikä on hyvä asia, sillä automatisoidut prosessit varmistavat komponenttien teknistä laatua. Lisäksi yhteensopivuus UL-, CSA-, JSA- ja IEC- standardeihin harmonisoi markkinoita.

Sertifioidut, kolmannen osapuolen hyväksymät ja todentamat liitoskokonaisuudet varmentavat asennuksen jälkeisen piirien toiminnallisuuden vuosikymmeniksi eteenpäin.

Soneparin laajasta toimittajaverkostosta löytyy osaamista

Vuosikymmenien kokemuksella tehdään vaativien kohteiden toteutuksia asiakkaille yhteistyössä Soneparin myynnin kanssa.

Lisäksi kuuntelemme tarkalla korvalla asiakkaidemme tarpeita ja pyrimme löytämään juuri kohteeseen soveltuvan ratkaisun.

Teknisen asiantuntijan vinkit

  • Käytä hyväksyttyjä ja tunnettujen valmistajien komponentteja.
  • Selvitä suositellut liitostyökalut tai jo nykyisten kunto.
  • Hyödynnä web- ja lähikoulutusmahdollisuudet.
  • Vientiprojekteissa varmista, onko mitoitus tuumissa vai millimetreissä.

 

Syitä ja seurauksia

Syy Seuraus
Ylimenojännite, kontaktipintojen resistanssin ja virran häviöt → Lämpenemä
Materiaalien yhdistetty käyttö alumiini, messinki, kupari jne → Sähköparien muodostuminen
Toleranssin ristiriita (min-max) johtavien pintojen välillä → Löysä kytkentä
Valmistusvaiheen lämpökäsittelyn epäonnistuminen jättää faasitransformaation, kidelajien orjentoitumisen puutteelliseksi → Murtuminen
Jousivoima liitoksissa, ympäristön lämpötilaan, käsittelemättömälle materiaalille, saattaa kuolettaa puristusvoiman → Löysä liitos
Yhteensopimattomat pintakäsittelymateriaalit (niklaus, tinaus, hopeointi, kultaus jne.) → Heikko johtavuus tai pelkistyminen
Rasvoissa – jos tarvetta – on syytä noudattaa huolellisesti valmistajan ohjeita → Korkea viskositeetti, mekaaninen tärinä, heikentynyt eristystaso

Teksti: Mika Laukkanen / Sonepar Suomi Oy

Nestor St Closure -jatkoskoteloiden mekaaniset tiivisteet tuovat helppoutta

Nestor Cablesin NesCon®-tuoteperhe sisältää kaikki valokaapeliverkkojen asennus- ja kytkentätarvikkeet sekä kattavan valikoiman erilaisia lisätarvikkeita ja työkaluja. Tuotteiden yhteensopivuus on taattu kaikkien Nestor Cablesin valmistamien valokaapeleiden kanssa.

XMJ-HF – Dca-luokan halogeeniton asennuskaapeli

XMJ-HF Dca 500 V on Afumex-perheen vähän savuava halogeeniton asennuskaapeli, joka on taipuisa sekä helppo kuoria ja käsitellä.

Turvallisen ympäristön rakentamiseen

KLM-HF-merkinantokaapeli Dca/KLMA-HF-merkinantokaapeli Dca, Cca