Ossi Martikainen
tuotepäällikkö,
Sonepar Suomi Oy
13.2.2023

Pienikin sähkönjakelun hikka voi maksaa teollisuuslaitokselle tuhansia euroja per minuutti

Sähköjakelun häiriöiden seuraukset voivat tulla teolliselle laitokselle kalliiksi.

Sähkönjakelun hallitsemattomat katkokset voivat aiheuttaa suuria taloudellisia kustannuksia. Muutama esimerkki aiheesta:

  • Datakeskus: jopa 750 k€/tapahtuma
  • Tietoliikenne: jopa 30k€/minuutti
  • Puolijohdetuotanto: jopa 3,8 M€/tapahtuma
  • Tehdastuotanto (terästehdas): jopa 350 k€/tapahtuma

Haasteita sähkönjakeluun tuovat energiakriisin lisäksi

  • äärimmäiset sääolosuhteet,
  • vanheneva infra ja keskitetyt sähkönlähteet sekä
  • tehoelektroniikan aiheuttamat saasteet sähkön laatuun.

Joten prosessien toimivuuden varmistamiseen uppoava kulu on itse asiassa melko pieni raha verrattuna yhden epäonnisen katkoksen synnyttämään kustannukseen. Virransyötön varmistaminen vaihtoehtoisesta virranlähteestä kannattaa laittaa kuntoon viimeistään nyt.

Syötönvaihtokytkin takaa sähkönjakelun jatkuvuuden

Prosessien jatkuvuuden voi varmistaa tehokkaalla ja automaattisella syötönvaihtolaitteella. Se on kytkinlaite, minkä avulla irrotetaan kuorma pääasiallisesta sähkönsyötön lähteestä ja kytketään kuorma vaihtoehtoiseen sähkönsyöttöön.

Valitse kytkin kohteen mukaan, vaativissa ympäristöissä kiinnitä huomiota siirtonopeuteen, luotettavuuteen, kestävyyteen ja etävalvontayhteyksien vaivattomaan muodostamiseen.

ATSE vahtii ja vaihtaa jopa millisekuntien nopeudella

ATSE (Automatic Transfer Switch Equipment) eli automaattinen syötönvaihtokytkin on kriittisten tuotantolaitosten vaativille prosesseille hyvä valinta, sillä automaattinen kytkin vaihtaa varavirralle vain millisekunneissa, jolloin katkosaika pysyy minimissään.

Vaihdossa tapahtuu aina pieni katkos, koska siirtyminen menee nollan kautta. Lyhyimmillään katkos on kuitenkin vain satoja millisekunteja.

Kuinka pitkään sinun prosessisi voivat olla ilman sähköä? Laitetaan asiat yhdessä kuntoon

Voit aloittaa projektisi tunnistamalla oman tuotantolaitoksesi kriittisen pisteen ja miettimällä, riittääkö prosesseille käsikäyttöinen kytkin vai vaatiiko prosessit automaattista syötönvaihtokytkint ja nopeaa reagointia. Tutustu esimerkiksi Schneider Electricin TransferPacT automaattiseen syötönvaihtokytkimeen (Snro: 3658432)

Laite varmistaa häiriöttömän sähkönjakelun kohteissa, joissa sähkön saanti on turvattava sähköverkon häiriötilanteissa. TransferPacT Automatic ≤ 160A -vaihtokytkin sisältää kaikki tarvittavat ominaisuudet yhdessä laitteessa, on tarvittaessa etävalvontaan liitettävä ja toiminnoiltaan laajennettavissa.

Kun olet kartoittanut tuotantolaitoksesi tarpeet, ota yhteyttä Soneparin myyntiin. Etsitään yhdessä sinulle oikea ratkaisu.

Sähkönjakelun häiriöistä muualla kirjoitettua

Teollisuus on varautunut poikkeusaikoihin – sähköpula ei sulje tehtaita Suomessa

Tekstin pohjana on käytetty Schneider Electricin Jyrki Grönholmin webinaaria: Schneider Electric Transfer PacT Automatic: Maksimoi sähkön saatavuus nopean syötönvaihdon avulla pohjalta.

SWD-verkonvaihtokytkimet DIN- kiskoasennuksiin

Keskuksien DIN-kiskoon asennettavia verkonvaihtokytkimiä 4x32A, 4x63A ja 4x80A.

OMRONin S8VK-S-hakkurivirtalähteet

Maailman pienimpien* hakkurivirtalähteiden sarja

Räjähdysvaarallisen tilojen (Ex) valaistusratkaisut

Useissa teollisuusympäristön tiloissa on alueita, joissa on olemassa räjähdysriski. Näitä riskejä yritetään torjua tiukkojen sääntöjen avulla, ja valaisimet ovat olennainen osa riskienhallintaa. Räjähdysvaarallisten tilojen (Ex) valaisimien käyttäminen näillä alueilla on pakollista. Niiden luokitukset perustuvat vaarapotentiaalin mukaisiin vyöhykkeisiin.