Ossi Martikainen
tuotepäällikkö,
Sonepar Suomi Oy
13.2.2023

Pienikin sähkönjakelun hikka voi maksaa teollisuuslaitokselle tuhansia euroja per minuutti

Sähköjakelun häiriöiden seuraukset voivat tulla teolliselle laitokselle kalliiksi.

Sähkönjakelun hallitsemattomat katkokset voivat aiheuttaa suuria taloudellisia kustannuksia. Muutama esimerkki aiheesta:

  • Datakeskus: jopa 750 k€/tapahtuma
  • Tietoliikenne: jopa 30k€/minuutti
  • Puolijohdetuotanto: jopa 3,8 M€/tapahtuma
  • Tehdastuotanto (terästehdas): jopa 350 k€/tapahtuma

Haasteita sähkönjakeluun tuovat energiakriisin lisäksi

  • äärimmäiset sääolosuhteet,
  • vanheneva infra ja keskitetyt sähkönlähteet sekä
  • tehoelektroniikan aiheuttamat saasteet sähkön laatuun.

Joten prosessien toimivuuden varmistamiseen uppoava kulu on itse asiassa melko pieni raha verrattuna yhden epäonnisen katkoksen synnyttämään kustannukseen. Virransyötön varmistaminen vaihtoehtoisesta virranlähteestä kannattaa laittaa kuntoon viimeistään nyt.

Syötönvaihtokytkin takaa sähkönjakelun jatkuvuuden

Prosessien jatkuvuuden voi varmistaa tehokkaalla ja automaattisella syötönvaihtolaitteella. Se on kytkinlaite, minkä avulla irrotetaan kuorma pääasiallisesta sähkönsyötön lähteestä ja kytketään kuorma vaihtoehtoiseen sähkönsyöttöön.

Valitse kytkin kohteen mukaan, vaativissa ympäristöissä kiinnitä huomiota siirtonopeuteen, luotettavuuteen, kestävyyteen ja etävalvontayhteyksien vaivattomaan muodostamiseen.

ATSE vahtii ja vaihtaa jopa millisekuntien nopeudella

ATSE (Automatic Transfer Switch Equipment) eli automaattinen syötönvaihtokytkin on kriittisten tuotantolaitosten vaativille prosesseille hyvä valinta, sillä automaattinen kytkin vaihtaa varavirralle vain millisekunneissa, jolloin katkosaika pysyy minimissään.

Vaihdossa tapahtuu aina pieni katkos, koska siirtyminen menee nollan kautta. Lyhyimmillään katkos on kuitenkin vain satoja millisekunteja.

Kuinka pitkään sinun prosessisi voivat olla ilman sähköä? Laitetaan asiat yhdessä kuntoon

Voit aloittaa projektisi tunnistamalla oman tuotantolaitoksesi kriittisen pisteen ja miettimällä, riittääkö prosesseille käsikäyttöinen kytkin vai vaatiiko prosessit automaattista syötönvaihtokytkint ja nopeaa reagointia. Tutustu esimerkiksi Schneider Electricin TransferPacT automaattiseen syötönvaihtokytkimeen (Snro: 3658432)

Laite varmistaa häiriöttömän sähkönjakelun kohteissa, joissa sähkön saanti on turvattava sähköverkon häiriötilanteissa. TransferPacT Automatic ≤ 160A -vaihtokytkin sisältää kaikki tarvittavat ominaisuudet yhdessä laitteessa, on tarvittaessa etävalvontaan liitettävä ja toiminnoiltaan laajennettavissa.

Kun olet kartoittanut tuotantolaitoksesi tarpeet, ota yhteyttä Soneparin myyntiin. Etsitään yhdessä sinulle oikea ratkaisu.

Sähkönjakelun häiriöistä muualla kirjoitettua

Teollisuus on varautunut poikkeusaikoihin – sähköpula ei sulje tehtaita Suomessa

Tekstin pohjana on käytetty Schneider Electricin Jyrki Grönholmin webinaaria: Schneider Electric Transfer PacT Automatic: Maksimoi sähkön saatavuus nopean syötönvaihdon avulla pohjalta.

Phoenix Contactin uudistuneet Ethernet-kytkimet

Uusien 1000-sarjan peruskytkimien ylivoimaisia ominaisuuksia ovat niiden erittäin kompakti rakenne, Gigabit-tason tiedonsiirtonopeudet ja joustavat asennusmahdollisuudet sekä AC- että DC-syötöllä.

Sähköä ilmassa? Suojaudu ilmastollisilta ylijännitteiltä

Loppukesän sääolosuhteet synnyttävät usein ukkosrintamia, jotka aiheuttavat tuotantokatkoksia ja taloudellisia vahinkoja valmistusprosessissa. Kohde kannattaa suojata ajoissa riittävin toimenpitein ja järjestelmin.

Verkotetut virtalähteet

Virtalähteiden perustoiminto on tuottaa tasavirtaa laitoksen laitteisiin, mutta verkotetut virtalähteet antavat kunnossapitoonsa ja ohjaukseensa liittyvää tietoa näkyvässä muodossa.