Vicera APU 2.0 -kaapelinjatkospukki KJ-kaapeleiden työstämiseen
Vicera on tuonut markkinoille innovatiivisen kaapelinjatkospukin, joka on suunniteltu yhdessä alan ammattilaisten kanssa.
Toisinaan tarvitaan mekaanisen rasituksen, taivuttamisen tai kiertymisen kestoa. Toisinaan niiden tulee sietää korkeita lämpötiloja tai kosteutta. Mistä tietää, millainen kaapeli mihinkin tilanteeseen sopii parhaiten?
Yhtä täysin aukotonta ohjetta on mahdotonta antaa. Tärkein perussääntö on kuitenkin se, että kaapelit valitaan käyttöolosuhteet huomioiden.
– Melko usein vauriot johtuvat siitä, että kaapeli ei ole kestänyt siihen kohdistuvaa rasitusta. Hajoamisesta aiheutuvat turhat kustannukset on mahdollista välttää ottamalla suunnitteluvaiheessa selvää, millaisiin käyttöolosuhteisiin eri kaapelit sopivat, kertoo tuotepäällikkö Jukka Holopainen teollisuuden sähkökaapeleita maahantuovasta Oy Hedtec Ab:sta. Kaapelihankintaa tehdessä on olennaista selvittää, joutuuko kaapeli kosketuksiin kemikaalien, öljyjen tai kaasujen kanssa, altistuuko se mekaaniselle rasitukselle tai puristukselle, kierretäänkö tai taivutetaanko sitä. Vai käytetäänkö kaapelia sisä- tai ulkotiloissa ja millaista lämpötilavaihtelua sen pitäisi kestää.
– Esimerkiksi siirtyvissä alustoissa, kuten sahojen kuljettimissa tai nostureissa, sähkönsyöttökaapelit liikkuvat edestakaisin laitteen mukana. Niissä käytettävien kaapeleiden pitää kestää melkoista rasitusta ja olla erittäin taipuisia, Holopainen jatkaa.
Valmistusmateriaalin merkitys korostuu, mitä haastavammissa olosuhteissa kaapeleita käytetään.
– Kun puhutaan valmistusmateriaaleista, ollaan usein hyvin syvällä yksityiskohdissa. Ne voivat jäädä huomaamatta, mutta niillä on erittäin suuri merkitys siihen, kauanko kaapeli kestää. Esimerkiksi eristemateriaalien seosaineet vaikuttavat olennaisesti siihen, miten ne sietävät lämpötilan tai kosteuden vaihteluita. Hankaukselle tai viilloille altistuvissa paikoissa taas kannattaa valita kaapelit, jotka on valmistettu esimerkiksi PUR:sta tai TPE:stä muovin sijaan, kertoo Hedtecin tuotepäällikkö Kim Kjellin.
Kjellinin mukaan toinen huomioitava asia on häiriösuojaus. – Jos esimerkiksi kaapelin häiriösuojauksen peittoaste on vain 50 prosenttia, on tärkeä selvittää, miten EMC-asiat eli sähkömagneettinen yhteensopivuus on otettu kaapeleissa huomioon. Kaapelin häiriösuojauksen tarkoituksena on suojata ohjaussignaaleja ulkoisilta häiriöiltä. Suojaus estää myös signaalien siirtymistä kaapelista ulospäin. Esimerkiksi taajuusmuuntajiin kaapelia valittaessa hyvä häiriösuojaus on olennainen ominaisuus.
SLO:n valikoiman vaativien olosuhteiden sähkökaapelit tulevat sähkötarvikkeita maahantuovan Hedtecin Suomen varastosta. Hedtecin asiantuntijoiden laaja osaaminen on myös SLO:n asiakkaiden käytettävissä.
– Toimivimman kaapelin löytäminen esimerkiksi korkeisiin lämpötiloihin tai taittuviin, ahtaisiin paikkoihin vaatii perehtymistä. Eurooppalaisten, kokeneiden valmistajien valikoimista kuitenkin löytyy jopa mittatilauksena tehtäviä kaapeleita, avainasiakaspäällikkö Rauno Liljavirta Hedtecilta sanoo.
Kaapeliviidakko on hyvin tiheä. Suunnittelijan, urakoitsijan tai asentajan ei tarvitse suunnistaa siellä itse, aina voi kysyä asiantuntijalta.
– Me etsimme mielellämme parhaat ehdotukset. Haluamme näin helpottaa ostajien ja asentajien arkea, Liljavirta lupaa.
Vicera on tuonut markkinoille innovatiivisen kaapelinjatkospukin, joka on suunniteltu yhdessä alan ammattilaisten kanssa.
Monipuolinen pyöritysalusta keloille, rikkoontuneille keloille, vyyhdeille, taipuisalle muoviputkelle sekä putkijohtonipuille. Snro: 64 136 22
Viceran CST-hiomalaite on suunniteltu erityisesti keski- ja suurjännitekaapeleiden ristisilloitetun polyeteenieristyksen (XLPE tai PEX) ja puolijohtavan hohtosuojan reunan hiomiseen.