Seppo Mustonen
Aluejohtaja, Pohjois-Suomi,
SLO Oy
3.5.2021

Koronan vaikutukset rakennusalalle ovat toistaiseksi olleet pienet. Korjausrakentaminen on ehkä vähentynyt hieman, mutta todennäköisesti sekin lähtee lähikuukausina kovaan kasvuun. 

Kokonaisuudessaan rakentamisen määrä on pysynyt hyvällä tasolla ja voisi sanoa, että rakentaminen on pitänyt Suomea pystyssä jo vuosia.

Pohjois-Suomessa rakentamisen suhdannetilanne näyttää erityisen hyvältä. Isoja rakennushankkeita on käynnissä useita, kuten Oulun sekä Rovaniemen sairaalatyömaat. Kajaanissa Skanskan ja Caverionin allianssi-hanke Kainuun uusi sairaala valmistuu kesällä. Kemiin tuleva Metsä Groupin biotuotetehdas on valmistuessaan pohjoisen pallonpuoliskon tehokkain puuta jalostava laitos. Kyseessä on Suomen metsäteollisuuden historian suurin investointi.

Toinen valtava rakennusinvestointi on alkamassa Pohjois-Pohjanmaan etelälaidalla Pyhäjoella, jossa Hanhikivi I-ydinvoimalatyömaa nousee vaihe vaiheelta. Hankkeessa perussuunnittelu etenee, ja tällä hetkellä valmistaudutaan ydinvoimalaitoksen rakentamisvaiheeseen ja suunnitellaan siihen liittyviä toimenpiteitä. Alueella on valmiina jo mm. majoitus- ja sosiaalitiloja, vastaanottokeskus ja halleja. Työn alla on nyt varastohalleja sekä Fennovoiman hallintorakennus, jota Lehto Group rakentaa alueelle.

Julkisia rakennushankkeita on käynnissä eri puolilla Pohjois-Suomea. Pienissäkin kunnissa tarvitaan päiväkoteja, kouluja sekä terveydenhuollon ja vanhustenhoidon tiloja. Näiden merkitys erityisesti paikallisella tasolla on suuri, koska rakennustyömaat työllistävät hyvin ja lisäävät monenlaista aktiviteettia alueelle.  Erilaisia koulurakennustyömaita on mm. Sodankylässä, Suomussalmella, Pelkosenniemellä ja Pyhäjoella. Senaatti-kiinteistöt rakentaa Oulun keskustaan uutta oikeustaloa sekä Vaalan keskustan läheisyyteen sijoittuvaa uutta vankilaa. Urheiluhalleja on rakenteilla useaan Pohjois-Suomen kuntaan.

Myös uusien asuntojen kauppa sekä aloitukset ovat nousseet kovalle tasolle. Nyt asuntoja ostavat sijoittajien sijaan ennen kaikkea kuluttajat. Kaupungistuminen jatkuu, ja mm. Oulussa on käynnissä ja lähdössä useita korkeita kerrostalohankkeita. Kajaanikin on nyt saamassa ensimmäiset tornitalonsa, kun Rakennusliike Halonen rakentaa Prisman viereen yhteensä 140 huoneistoa kahteen eri 12-kerroksiseen taloon.

Infrahankkeitakin on lähdössä mukavasti liikkeelle, erityisesti tievalaistusprojekteja. Myös Oulun ratapihan remontointi ja kunnostus alkaa. Kaiken kaikkiaan Pohjois-​Suomen rataverkkoon satsataan lähivuosina satoja miljoonia euroja varsinkin puunkuljetustarpeisiin.