Projektissa mukana urakoinut Aro Systems Oy luotti valaisimien hankinnoissa ja kapean aikaikkunan toimituksissa pitkäaikaiseen kumppanuuteen SLO:n kanssa

Helsingin päärautatieasemalla sijaitseva VR:n entinen hallinto- ja toimistorakennus vuodelta 1909 peruskorjattiin ja muutettiin mittavassa saneerauksessa Scandic Hotels -ketjun hotelliksi. Aro Systemsin toimesta hotelliin asennettiin yhteensä noin 14 000 kpl Led-valaisimia sekä lukuisia erikoisvalaisimia, joista osa oli kohteeseen teetettyjä. SLO vastasi valaisinten päätoimituksesta ja tärkeimpänä yhteistyökumppanina toimi Fagerhult Oy. Valaisimet kuljetettiin jämptisti keskustan kiireiselle työmaalle SLO:n Täsmätoimituksilla.

500 huonetta Helsingin ytimeen

Hankkeen kehittäjänä ja päätoteuttajana toimi NCC Suomi OY ja Aro Systems Oy oli mukana NCC:n toimituksessa sähkötöiden projektinjohtourakoitsijana. Peruskorjatun tilan lisäksi Kaisaniemen puiston puolelle rakennettiin 5000 m2 uudisrakennus. Kaiken kaikkiaan Scandicilla on huoneita uudessa hotellissa lähes 500, kokoustiloja 900 hengelle ja ravintolapaikkoja 420:lle. Saneeraus- ja rakennustyöt aloitettiin vuonna 2018 ja projekti valmistui suunnitelman mukaisesti tammikuussa 2021, yleisölle hotelli avattiin huhtikuussa.

Koko Scandic Grand Centralin työmaa oli noin 29 000 m2.

Eliel Saarisen aikanaan suunnittelemasta jugendrakennuksesta löytyy restauroituja elementtejä, eri aikakausien kerrostumia sekä yllättäviä yksityiskohtia. Lisäksi rakennuksen tärkeimmät osat, kuten käytävät, päärappuset ja osa alkuperäisistä kalusteista säilytettiin.

Erikoisvalaisimet hankittiin luottokumppanin välityksellä

Myös uudet kalusteet ja valaisimet suunniteltiin tukemaan historiallisesti merkittävää kokonaisuutta.

- Kävimme keskustelua arkkitehdin ja sähkösuunnittelijan kanssa toivotuista ratkaisuista jo kuukausia ennen varsinaisen työmaan käynnistymistä, kertaa Fagerhultin aluemyyntipäällikkö Kristian Palmari projektin alkua.

Lisäksi kohteeseen teetätettiin valaisimia piirustusten mukaan käytäville, sisääntuloaulaan ja juhlatiloihin.

-Tässä projektissa SLO:n asiantuntemus ja osapuolien liki 20 vuoden yhteistyö ehdottomasti olivat eduksi. Oman myyjän puoleen oli helppo kääntyä, kun tarvitsimme Grand Centraliin erikoisvalaisimia. Tämä on kuitenkin kohtalaisen harvinaista, ehkä noin joka kymmenennessä kohteessa törmää teetätettyihin valaisimiin, summaa Aro Systemsin projektipäällikkö Olli-Pekka Kahlos yhteistyön merkityksen.

Nämä SLO:n palvelut sopivat hotellikohteisiin

Lataa tästä esite ja tutustu lisää. Lisätietoja voit kysyä omalta myyjältäsi.

Scandic Hotel Grand Central Bar G:n riikinkukot

Scandic Hotel Grand Central Bar G

Kun asiakkaalta tulee pyyntö mittatilausvalaisimista, SLO:n asiantuntevilla avainasiakasmyyjillä on selvät sävelet siitä, miten asia viedään eteenpäin.

- Yleensä homma lähtee käyntiin, kun suunnittelijalta tai arkkitehdiltä tulee mittapiirros halutuista valaisimista. Seuraavaksi valitsemme sopivan toimittajan niistä, joiden tuotantoon kuuluu mittatilaustyöt. Kyselyiden jälkeen vertailemme vaihtoehtojen toteutustavat ja teemme toimittajavalinnan, kuvailee SLO:n avainasiakasmyyjä Michael Schmidt mittatilausvalaisimien hankintaprosessia.

Tilausten keskittäminen on aina järkevää, mutta erityisesti erikoisvalaismien kohdalla tämä korostuu. – Kun muitakin valaisimia on usein jo otettu SLO:n kautta niin on järkevää ottaa erikois- ja mittatilausvalaisimetkin samasta paikkaa. Silloin on yksi ja sama paikka, mihin olla yhteydessä esimerkiksi takuuasioissa. Näin ei tarvitse jokaisen valaisimen kohdalla miettiä, mistä lähteä asioita selvittämään, painottaa Michael.

SLO:n asiantuntevilla avainasiakasmyyjillä on selvät sävelet siitä, miten valaisimien mittatilausvalaisinpyyntöä viedään eteenpäin.

Moderni tekniikka toteutettiin arvorakennusta kunnioittaen

Työtä historiallisesti merkittävässä ja suojellussa jugendtyyliä edustavassa talossa tehtiin tiiviisti Museoviraston ja Helsingin kaupungin kanssa. Esimerkiksi kaapelointien asennuksia katselmoitiin ennen työn jatkamista, näin Museovirasto pystyi varmistumaan, että valitut ratkaisut sopivat suojeltuun kohteeseen. Lopputuloksessa yhdistyi alkuperäisen rakennuksen arvokkuus ja moderni tekniikka.

Koska VR:n entinen hallinto- ja toimistorakennus on valmistunut yli 100 vuotta sitten, lopullisia sähkösuunnitelmia oli osittain vaikea tehdä, ennen kuin pinnan alle päästiin vilkaisemaan.  -Käytännössä hotellia suunniteltiin osittain samaan aikaan kuin rakennettiin. Siksi muutoksia tuli luovutusviikolle asti ja peli pysyi mielenkiintoisena loppuun saakka, muistelee Olli-Pekka viimeisintä hotelliprojektiaan.

Työmaan sijainti aivan kaupungin ytimessä teki logistiikasta hyvin aikataulukriittistä. SLO:n Täsmätoimituksella työmaan tavaraliikenne toimi mutkattomasti.

Tavaralogistiikka Helsingin sydämeen edellyttää aikataulukriittistä toimituskykyä

Tämän päivän rakentamiselle luonteenomaista on, että työmailla ei ole niin paljon varastointipaikkoja kuin ennen. Nykyään tuotteet tilataan työmaalle täsmällisesti sopivalla logistiikan palvelulla siinä vaiheessa, kun niitä tarvitaan. Näin toimittiin myös Aron työmaalla.

- Vain jotain kalliita valaisimia pidettiin hetken aikaa SLO:n varastolla, koska toimitussykli ei aivan osunut asennusaikatauluun eikä valaisimia haluttu tuoda työmaalle liian aikaisin pyörimään, huomioi Olli-Pekka.

Hotellityömaan tavarantoimituksissa Aro Systems hyödynsi SLO:n Täsmätoimitus -palvelua, koska työmaan tavaralogistiikan portti sijaitsi aivan Helsingin ydinkeskustassa kiireisellä linja-autoasemalla. Toimitukset olivat alueen muun liikenteen takia hyvin aikataulukriittisiä.

Käytännössä toimitukset sovittiin työmaan kärkimiehen kanssa, joka merkkasi purkuajan työmaan tavarantoimitusten ajanvarauskalenteriin ja siitä pidettiin tiukasti kiinni. Oikealla palvelulla tavaranliikenne toimi mutkattomasti.

Olli-Pekan vinkit projektipäälliköille

 • Pitää osata ajaa omia etuja samalla kun katsoo kokonaisuutta.
 • Roolitus ja yhteistyö kaikkien kanssa on ehdottoman tärkeää. Projektista ei tule mitään, jos nämä asiat eivät ole kunnossa.
 • Projektia johdetaan yhteistyössä kärkimiesten ja projekti-insinöörien kanssa, 90% johtamisesta on yhteisen toimintasuunnitelman hiomista.

Scandic Grand Centralin hotellihuone. SLO Täsmätoimitus ta hyödynnettiin aikataulukriittisissä toimituksissa.

Scandic Grand Centralin hotellihuone

Täsmätoimitus sopi keskustatyömaan aikataulukriittisiin toimituksiin

Scandic Hotel Grand Central sijaitsee Helsingin päärautatieasemalla VR:n entisessä hallinto- ja toimistorakennuksessa

Fagerhultin ComboLine -valaisimia asennettiin hotellin kuntosalille n 60 kpl

Projektinhallinnan keskittäminen SLO:lle piti työmaan hankinnat järjestyksessä

Aro Systems käytti logistiikan palveluiden lisäksi myös SLO:n apua projektinhallinnassa. Michaelin tarkassa valvonnassa eri toimittajilta tulevat tilaukset ja jatkolähetykset työmaalle saatiin pysymään hyvässä järjestyksessä. Onnistunutta projektinhallintaa siivitti myös pitkän yhteistyön myötä syntynyt luottamus ja osapuolien vahva ammattitaito.

- Oli hyvä, että myyjiä oli koko projektin ajan kaksi, näin palvelu oli urakoitsijaan nähden hyvällä tasolla. Tunnen SLO:n myyntipäällikkö Antti Rantavuoren ja Michaelin jo hyvin, meille on syntynyt syvä luottamus vuosien saatossa. Koska meillä on kunnioitusta toisia kohtaan, niin yhteistyö tässäkin projektissa toimi, Olli-Pekka painottaa.

- Yhteistyö oli sujuvaa ennen kaikkea runsaan ja hyvän kommunikoinnin avulla. Löysimme kaikissa tilanteissa yhteisen sävelen ja saimme ratkaistua pulmat niin että projekti pysyi aikataulussa ja kaikki ovat tyytyväisiä lopputulokseen, tiivistää Kristian omia kokemuksiaan projektityöskentelystä.

Tavoitteet saavutettiin ja suurilta ongelmilta vältyttiin

- Olen tyytyväinen valaisintoimituksiin. Suurempia haasteita ei päässyt tulemaan, koska olimme osanneet varautua niihin. Esimerkiksi tiesimme, että leditoimitusten kanssa voi tulla viiveitä. Kun kerroimme tämän avoimesti tilaajalle niin asia ei tullut yllätyksenä kenellekään, summaa Olli-Pekka tyytyväisenä.

"Fagerhultin etuna on vahva tekninen osaaminen sekä laaja tuoteportfolio. Näin pystyimme vastaamaan myös tämän projektin aikana syntyneisiin valaistuksen lisätarpeisiin."
Kristian Palmari, aluemyyntipäällikkö, Fagerhult Oy

Tämän projektin onnistumisen armottomana mittarina toimi tarkkaan suunniteltu budjetti. – Pääsääntöisesti pysyimme hyvin budjetissa, vaikka kohteeseen tuli myös erikoisratkaisuja. Jos valaisimen kappalehinta on 5000 euroa, kustannukset voisivat lähteä helposti käsistä. Tässä hommassa tarvitaan tarkkuutta. Myös roolitus oli onnistunut. Kun kokeneet tekijät tiesivät oman vastuualueensa, niin pystyimme myös näin väistämään suuret ongelmat, ynnää Olli-Pekka.

Näitä tuotteita Fagerhult toimitti SLO:n kautta Scandic Hotel Grand Centraliin

Käytäville VarioLED Flex led-nauhaa 4 km.  VarioLED Flex on LED Linearin valmistama laadukas lednauha, jossa korkealaatuiset japanilaiset ledit on aseteltu tiheästi alle 6 mm välein. LED Linear on osa Fagerhult Groupia.

Kuntosalille ComboLINE -valaisinjärjestelmä, noin 60 kpl. ComboLINE on Fagerhultin uusi valaisinjärjestelmä, jonka pienikokoiset 36 mm leveät profiilit ja spotit soveltuvat mataliinkin tiloihin. Lisäksi se tarjoaa kestävän ratkaisun, jonka monipuolisuus mahdollistaa valaistuksen luonteen ja ilmeen vaihtamisen yksinkertaisesti, muutamalla napsautuksella.

Sisäpihalle Tall Lite-pollareita asennettiin 33 kappaletta. Tall Lite on ateljé Lyktanin tyylikäs pollari, joka valmistettiin erikoisvärillä soveltuakseen entistä paremmin arvokkaaseen miljööseen. Sen muotoilu sopii hyvin kaupunkiympäristöön sekä arvokohteisiin ja epäsymmetrinen valonjako on suunniteltu valaisemaan sekä kulkuteitä että piha-alueita.

Michael Schmidt
avainasiakasmyyjä
SLO Oy

Olli-Pekka Kahlos
projektipäällikkö
Aro Systems Oy

Kristian Palmari
aluemyyntipäällikkö
Fagerhult Oy

Mikä yritys?

Aro Systems Oy

 • Aro Systemsillä on laaja kokemus hotellien talotekniikkaurakoinnista. Referenssikohteita ovat mm. Sokos Hotel Presidentti Helsinki, Sokos Hotel Tripla Helsinki, Scandic Simonkenttä Helsinki, Hotel Kämp Helsinki ja Sokos Hotel Torni Tampere.
 • Aro Systems Oy on Suomen johtavia talotekniikan asiantuntija- ja palveluyhtiöitä lähes 70 vuoden kokemuksella.
 • Perheyritys rakentaa yhdessä yli 400 ammattilaisen kanssa parempaa ympäristöä elää ja työskennellä.
 • Aro huolehtii kiinteistöjen koko elinkaaresta, tarjoamalla asiakkailleen kaikki talotekniikkaan liittyvät rakentamisen ja ylläpidon palvelut uudis- ja saneerauskohteissa.
 • Toimialueena on pääkaupunkiseudun lisäksi Tampereen ja Oulun talousalueet.

Scandic Hotels Oy

 • Scandic Hotels Group AB on ruotsalainen hotellitoimintaa harjoittava yritys.
 • Vuonna 2018 Scandicilla oli noin 280 hotellia kuudessa eri maassa.

Fagerhult

 • Osa Fagerhult Groupia, joka on yksi Euroopan johtavia valaistusalan konserneja
 • Yli 25 vuotta Suomessa toimineen Fagerhult Oy:n tuoteportfolioon kuuluu valaisimia ja valaistusratkaisuja useilta ryhmän tuotemerkeiltä, kuten Fagerhult, LED Linear, ateljé Lyktan, LTS

Lue seuraavaksi

✨ Consti Talotekniikka hyödynsi SLO:n logistiikkaa Marskin saneerauksessa

✨ Metro kurottaa länteen urakoitsijoiden tiiviillä yhteistyöllä

✨ Amplit Oy tehosti AINOA 3:n työmaan logistista ketjua SLO:n tilauslajittelulla

 

Teksti:
Marja Apunen-Mäkelä / SLO Oy
Kuva:
© Scandic Hotels Oy ja Fagerhult Oy

Myymälä on myyjiensä summa

Kalasatamassa uusi ostoskeskus Redi hohtaa auringossa. 

Stadionin komiat valot

Seinäjoelle keväällä 2016 valmistuneen UEFA:n vaatimukset täyttävän jalkapallostadionin valaistus on sähköalan ammattilaisten taidonnäyte.

Consti Talotekniikka hyödynsi Soneparin logistiikkaa Marskin saneerauksessa

Miljoonaprojektin toimituksia lajiteltiin verkkokaupan viitetietojen avulla