Valaistusalalla puhaltavat jälleen muutoksen tuulet, kun Euroopan unionin päivitetty RoHs-direktiivi poistaa perinteiset loistelamput markkinoilta.

RoHS-direktiivi (Restriction of Hazardous Substances) rajoittaa tiettyjen haitallisten aineiden käyttöä sähkö- ja elektroniikkalaitteissa, ja rajoitusten tarkoituksena on suojella ympäristöä ja ihmisten terveyttä sekä parantaa tuotteiden kierrätettävyyttä. Valaistusalalla haitallisilla aineilla tarkoitetaan elohopeaa sisältäviä perinteisiä valaistustuotteita. Lisäksi jo syyskuussa 2021 EU:n ekosuunnitteludirektiivin SLR-säädösten myötä markkinoilta poistui valaistustuotteita, jotka eivät vastanneet enää uusiin energiatehokkuusvaatimuksiin.

RoHS sisältää poikkeuksia, joiden nojalla osalle valaistustuotteista on myönnetty eripituisia jatkoaikoja ennen markkinoilta poistumista. Euroopan komissio on nyt tarkastellut poikkeuksia uudelleen, ja tämä vaikuttaa merkittävästi loistelamppujen tulevaisuuteen: perinteiset pienoisloistelamput poistuvat 24.2.2023 sekä T5- ja T8-loisteputket poistuvat markkinoilta 24.8.2023​.

Koska loistelamput poistuvat jo ensi vuonna, katse tulisi kääntää jo tulevaan ja alkaa valmistautua vääjäämättömiin muutoksiin. Siispä perinteisiä loisteputkia ja pienoisloistelamppuja tulisi ryhtyä korvaamaan LED-ratkaisuilla jo nyt, sillä ledien energiakustannukset ovat huomattavasti pienemmät perinteisiin loisteputkiin nähden. Ledien energiatehokkuudesta on hyötyä etenkin tämänhetkisessä maailman tilanteessa energianhintojen jatkaessa nousuaan. Toinen merkittävä LED-ratkaisuja puoltava näkökanta on myös ledien ympäristöystävällisyys perinteisiin valonlähteisiin nähden. Näiden lisäksi ledeillä on myös useita muita etuja.

LED valaisee laadukkaammin kuin perinteiset valonlähteet, sen käyttöikä on pitempi ja LED-lamput vaativat vähemmän ylläpitoa, eli niitä tarvitsee vaihtaa harvemmin. Tämä tekee ledistä kustannustehokkaan ratkaisun. Perinteisten loisteputkien korvaaminen ledeillä on helppoa, kuten esimerkiksi korvaavilla Philipsin LED-ratkaisuilla, mikä tekee ledin asentamisesta nopeaa. Lisäksi osa LED-putkista voidaan integroida suoraan älykkääseen valaistuksen ohjausjärjestelmään, jolloin voidaan kartuttaa vielä lisää energiansäästöjä. Näin ollen LED on myös tulevaisuuteen valmis ratkaisu, jonka edut kannattaa hyödyntää jo nyt.

 

Teksti:
Signify Finland Oy
Kuva:
Signify Finland Oy

Philips CoreLine Tubular Waterproof runkovalaisin

Vesitiivis ja ammoniakkia kestävä Philips CoreLine Tubular Waterproof sopii useampiin vaativiin käyttökohteisiin elintarviketuotannosta teollisuuteen

LEDVANCE Floodlight Asymmetrical

Energiatehokasta ja tyylikästä aluevalaistusta.

Solamagic lämpösäteilijät, saksalaista laatua 5 vuoden takuulla!

Miellyttävää lämpöä terassille tai parvekkeelle