Valaistusalalla puhaltavat jälleen muutoksen tuulet, kun Euroopan unionin päivitetty RoHs-direktiivi poistaa perinteiset loistelamput markkinoilta.

RoHS-direktiivi (Restriction of Hazardous Substances) rajoittaa tiettyjen haitallisten aineiden käyttöä sähkö- ja elektroniikkalaitteissa, ja rajoitusten tarkoituksena on suojella ympäristöä ja ihmisten terveyttä sekä parantaa tuotteiden kierrätettävyyttä. Valaistusalalla haitallisilla aineilla tarkoitetaan elohopeaa sisältäviä perinteisiä valaistustuotteita. Lisäksi jo syyskuussa 2021 EU:n ekosuunnitteludirektiivin SLR-säädösten myötä markkinoilta poistui valaistustuotteita, jotka eivät vastanneet enää uusiin energiatehokkuusvaatimuksiin.

RoHS sisältää poikkeuksia, joiden nojalla osalle valaistustuotteista on myönnetty eripituisia jatkoaikoja ennen markkinoilta poistumista. Euroopan komissio on nyt tarkastellut poikkeuksia uudelleen, ja tämä vaikuttaa merkittävästi loistelamppujen tulevaisuuteen: perinteiset pienoisloistelamput poistuvat 24.2.2023 sekä T5- ja T8-loisteputket poistuvat markkinoilta 24.8.2023​.

Koska loistelamput poistuvat jo ensi vuonna, katse tulisi kääntää jo tulevaan ja alkaa valmistautua vääjäämättömiin muutoksiin. Siispä perinteisiä loisteputkia ja pienoisloistelamppuja tulisi ryhtyä korvaamaan LED-ratkaisuilla jo nyt, sillä ledien energiakustannukset ovat huomattavasti pienemmät perinteisiin loisteputkiin nähden. Ledien energiatehokkuudesta on hyötyä etenkin tämänhetkisessä maailman tilanteessa energianhintojen jatkaessa nousuaan. Toinen merkittävä LED-ratkaisuja puoltava näkökanta on myös ledien ympäristöystävällisyys perinteisiin valonlähteisiin nähden. Näiden lisäksi ledeillä on myös useita muita etuja.

LED valaisee laadukkaammin kuin perinteiset valonlähteet, sen käyttöikä on pitempi ja LED-lamput vaativat vähemmän ylläpitoa, eli niitä tarvitsee vaihtaa harvemmin. Tämä tekee ledistä kustannustehokkaan ratkaisun. Perinteisten loisteputkien korvaaminen ledeillä on helppoa, kuten esimerkiksi korvaavilla Philipsin LED-ratkaisuilla, mikä tekee ledin asentamisesta nopeaa. Lisäksi osa LED-putkista voidaan integroida suoraan älykkääseen valaistuksen ohjausjärjestelmään, jolloin voidaan kartuttaa vielä lisää energiansäästöjä. Näin ollen LED on myös tulevaisuuteen valmis ratkaisu, jonka edut kannattaa hyödyntää jo nyt.

 

Teksti:
Signify Finland Oy
Kuva:
Signify Finland Oy

Saunavalaisin highline posh sauna glow

Suomalaisesta männystä käsintehty valaisin, jossa puisen varjostimen valonhehku tuo läpikuultavasti esille jokaisen valaisimen yksilölliset puunsyyt,

Enim Lighting Iris

Kuinka nopeaa katuvalaisimen asentaminen voi olla? ENIM Lightingin uuden katuvalaisintuoteperheen suunnittelu lähti ajatuksesta, että valaisimen asentaminen ja huoltaminen pitäisi olla mahdollisimman helppoa ja sujuvaa. Lisäksi valaisimen pitäisi soveltua pohjoisen haastavissa valaistusolosuhteissa monenlaisiin eri tievalaistuskohteisiin. Lopputuloksena syntyi innovatiivinen ja erittäin korkealaatuinen IRIS katuvalaisinsarja. Valaisimessa on ainutlaatuinen kaksiosainen runkorakenne, mikä mahdollistaa erittäin nopean asennuksen. Pylvään päähän tai valaisinvarteen kiinnitetään asennustelakka, johon kytketään myös virransyöttö. Itse valaisinosa voidaan tämän jälkeen kääntää paikalleen helposti, täysin ilman työkaluja. Mahdollinen valaisimen huolto tai vaihtaminen onnistuukin ilman sähkötöitä. Valaisimen virtaviivainen muotoilu soveltuu myös erinomaisen hyvin pohjoisen olosuhteisiin. Yläpuolen ollessa täysin sileä valaisin ei kerää lainkaan roskia tai likaa. Lisäksi reilun kokoinen valoaukko mahdollistaa hyvin laajan valikoiman erilaisia optiikoita, jotta haastavimpienkin katuprofiilien vaatimukset saadaan täytettyä. Valaisimesta on olemassa kaksi runkokokoa: IRIS1 (20-130W) ja IRIS2 (140-200W). Valaisin on saatavilla kahdessa eri vakiovärissä (RAL7015/RAL7035). Lisäksi tilauksesta valaisin voidaan toimittaa myös muissa RAL sävyissä. Kiinnitysosa on kääntyvä, joten valaisimen voi asentaa sekä pylvääseen että valaisinvarteen ilman lisäosia, ja tarvittaessa kallistaa -15 - +15 astetta. Valaisin voidaan varustaa sekä ylä- että alapuolisella ZHAGA tai NEMA -liittimellä. [su_table responsive="yes" fixed="yes"] Snro Tuote 4531308 Katuvalaisin - IRIS1 20-40W AS14 4531309 Katuvalaisin - IRIS1 30-60W AS14 4531310 Katuvalaisin - IRIS1 70-90W AS14 4531339 Tievalaisin - G 40W 16 740 5523 AS8 [/su_table]   Teksti ja kuvat: Batpower    

OTi DALI DT6 / DT8 LED-liitäntälaite

Uuden sukupolven DALI-2-sertifioitu vakiojännitteinen LED-liitäntälaite