Kun piha-alueen valaistus halutaan automatisoida, on syytä miettiä valaistusryhmiä, valaisinvalintoja, sekä miten valinnat vaikuttavat ylläpitoon ja huoltoon elinkaaren aikana. Valonheittimeen integroitu tunnistin on kenties se kustannustehokkain vaihtoehto, mutta pitkällä aikavälillä tilanne voi olla toinen. Seuraavissa kappaleissa perustellaan, miksi valaisimesta erotettu ohjaustekniikka olisi järkevin vaihtoehto ulkonäön, toiminnallisuuden ja elinkaaren kannalta.

Valaistuksen automatisointi ulkoalueilla

Rakennuksen julkisivua, piha-alueita ja katoksia valaistaan usein omilla valoryhmillään. Julkisivuvalaistusta ja osaa pihavalaistusta ohjataan useimmiten astronomisella kellolla, joka sytyttää valot auringon laskettua ja sammuttaa ne taas auringon noustua.

Jos julkisivuvalaistus on himmennettävä, valaistusta voidaan myös himmentää öiseen aikaan. Piha-alueen ja katoksen kulkuvalaistus voidaan automatisoida liiketunnistimilla. Kulkuvalaistus voidaan toteuttaa pollareilla, seinävalaisimilla ja katoksen alavaloilla.

Enemmän vaihtoehtoja ulkovalaisinten valintaan

Kun päätetään valita erilliset valaisimet ja ohjaustekniikka, valaisimien valikoima kasvaa merkittävästi. Huolellisesti tehdyillä valinnoilla saavutetaan harmoninen kokonaisuus. Valaisimet päästään valitsemaan valokuvion sekä muotoilun näkökulmasta täysin vapaasti. Näin saadaan luotua tyylikäs ja viihtyisä ympäristö asumiseen.

Tunnistimen asennuspaikka on eri kuin hyvin sijoitetun valaisimen paikka

Piha-alueille tarkoitetut erilliset tunnistimet asennetaan usein seinään, mutta myös katto- tai räystäsasennus saattaa olla tarpeellinen. Monipuolisesti asennettava tunnistin mahdollistaa aina tunnistimen toiminnan kannalta optimaalisen asennuspaikan. Oikeat tunnistinvalinnat vähentävät tunnistimien tarvetta.

Oikein sijoitettu tunnistin havaitsee liikkeen piha-alueelta, mutta ei reagoi turhaan ohikulkevaan liikenteeseen. Piha-alueiden valvontaan tarkoitettujen tunnistimien valvonta-alueissa on vaihtoehdot pihatien valvontaan 130°, rakennuksen yhden sivun valvontaan 230° ja rakennuksen kahden sivun valvontaan 280°.

Tunnistimen säätö ja valvonta-alueen rajaus

Tunnistimen säätö ja valvonta-alueiden rajaus on tärkeä osa asennustyötä. Esim. RC-Plus next N  tarjoaa hyvin monipuolisesti asennus- ja säätömahdollisuuksia. Siksi se on ylivoimaisesti paras valinta piha-alueiden kulkuvalaistuksen automatisointiin.

Hyvällä ulkovalaistuksella on pitkä elinkaari

B.E.G. Luxomat RC Plus -sarjan tunnistimet ovat olleet valikoimassa pitkään ja tulevat olemaan jatkossakin. Tunnistimeen on tehty teknisiä parannuksia ja muotoilu on hieman muuttunut. Muutokset on tehty kuitenkin niin, että uudet tunnistimet käyvät suoraan vanhempien tunnistimien tilalle. Tunnistinmallisto on hyvin pysyvä ja korvaavia tuotteita löytyy pitkälle tulevaisuuteen.

Aikaa kestävät ulkovalaisimet

Laadukkaat valaisimet kestävät aikaa muotoilunsa sekä käyttöikänsä puolesta. Laadukkaimpien valaisimien valaisintekniikka on päivitettävissä ja saman muotoilun ja valonjaon valaisimia löytyy lisää vuosienkin päästä. Valmistajien, kuten Willy Meyer ja Focus-Lighting, valaisinportfoliot ovat pysyviä ja siksi näiden valaisimien käyttäminen projekteissa on turvallinen valinta tulevaisuuden kannalta.

Kannattaa miettiä, mitkä valaisimet ohjataan astronomisella kellolla ja mitkä valaisimet ovat liiketunnistuksen perässä. Huolellisella valinnalla saadaan luotua tyylikäs, viihtyisä ja toimiva ympäristö asumiseen.

 

Katso Luxomat RC Plus - liiketunnistimet SLO:n verkkokaupassa

 

Saatat olla kiinnostunut myös näistä tuotteista

Snro Tuote
4527122
Epolux valonheitin - Epolux LED 18W NW HA
4514501
Seinävalaisin ulko - NYX 190 E27 grafiitti
4514503
Seinäkiinnike - NYX 190sovite pintakaapelit grafiitti

Teksti: Avidly / Nylund Group. Alkuperäinen julkaisu löytyy täältä »

Kuvat: Nylund Group/ Aku Bragge

DESK 2 - joustavaan käyttöön suunniteltu pistorasiapaneeli

DESK 2- joustavaan käyttöön suunniteltu alumiininen pistorasiapaneeli toimistoihin, neuvotteluhuoneisiin, sekä koulu- ja asuinympäristöihin.     Ihanteellinen ratkaisu kotitoimistoon etätyöskentelyn tueksi. Pistorasioiden saavutettavuus työpöydältä käsin vähentää jatkojohtojen tarvetta sekä edistää laitteiden kytkennän ergonomisuutta. DESK 2 asennetaan pöydän kanteen säädettävillä alumiinisilla jaloilla helposti ja jälkeä jättämättä, kuusiokoloavainta käyttäen. DESK 2 soveltuu mainiosti muunneltaviin tiloihin, koska sen kiinnitys sekä irrottaminen on nopeaa ja vaivatonta, eikä vahingoita pöytätason pintaa. DESK 2- pistorasiapaneeli on varustettu 0,2m Wieland-virtatulojohdolla, johon tulee liittää halutun mittainen Wieland- virransyöttökaapeli pistokepäällä.   PUR oranssi suojamaadoitettu spiraaliliitosjohto, schukopistokkeella. Johtimet kumia ja vaippa PUR:ia. Johdon laajenemiskerroin 1:5. Käyttökohteina muun muassa nosto-ovet, tuotanto- ja työskentelytilat, katosta tuleva virranjakelu, laboratoriot, koneenrakennus. Hyvä kemiallinen kestävyys sekä kylmän- ja lämmönkestävyys, 70 ° C. Erinomainen hankaus- ja uralujuus. Erittäin hyvä palautumisvoima. Soveltuu erityisesti käytettäväksi ulkona tai kosteissa tiloissa. UV- kestävä. Pituus ilmoitettu: kerällä/venytettynä. Spiraalikaapelin pää 1: Pituus 100 mm suorana, suojamaadoitettu pistoke kaksinkertaisella suojakosketinjärjestelmällä, ruiskupinnoitettu Spiraalikaapelin pää 2: Pituus 200 mm, josta kuorittu 30 mm, pääteholkeilla [su_table] Snro     Tuote 14 356 04 DESK 2, pistorasiapaneeli 3:lla pistorasialla, valkoinen (kuten RAL9010) 24 120 24 Wieland virransyöttökaapeli pistokepäällä 1,5m 24 120 25 Wieland virransyöttökaapeli pistokepäällä 2m   24 120 38 PUR Spiraalijohto 3 x 1.5mm², pituus 500 mm/2500 mm 24 120 39 PUR Spiraalijohto 3 x 1.5mm², pituus 1000 mm/5000 mm [/su_table]

Kotelot ja kaapit Teollisuus 4.0:n aikakaudelle

35 miljoonan yksikön verran valmistettu Rittalin AE-sarja sai digiajalle päivitetyn seuraajan.

Yhteisösaunan ohjaus uudistui – C170VKK-ohjauskeskus viikkokellolla

Harvia C170VKK on ammattikäyttöön tarkoitettu sähkökiukaan ohjauskeskus, jolla koko saunatilaa voi hallita sujuvasti.