Hyvin harvat vielä viime syksynä tiesivät, mitä energiankulutuksen vähentämiseen tähtäävä EU:n EcoDesign puitedirektiivi oikeasti toisi tulleessaan 1.1.2018

Virallisesti puitedirektiivin perusteella sähkölämmitysjärjestelmille on laadittu niitä koskeva asetus. Asetuksessa on jokaiselle kotitalous- ja kaupallisessa käytössä olevalle lämmitysmuodolle määritetty vuosihyötysuhteen vähimmäisvaatimukset. ”Asetus koskee ihmisten lämpöviihtyvyyttä tuottavia sähköisiä lämmitysjärjestelmiä.

Kotitalouskäytössä ehdot koskevat paikallisia tilalämmittimiä, joiden nimellislämpöteho on enintään 50 kilowattia, ja kaupalliseen käyttöön tarkoitettuja paikallisia tilalämmittimiä jossa yhden lohkon teho on enintään 120 kilowattia. Asetus ei koske vesikiertoista lattialämmitystä, sulanapito- ja kuivatuslämmitystä sekä eläintiloja”.

Sähköisen lämmitysjärjestelmän perinteinen on-off termostaatti ei enää täytä asetuksen vaatimusta. ”Lämmitysjärjestelmissä pitää olla vuoden 2018 alusta viikkokelloajastin ja lisäksi yksi seuraavista ominaisuuksista: avoimen ikkunan tunnistin, etäohjaus (esim. älypuhelimella) tai mukautuva käynnistyksen ohjaus eli käytännössä viikkokelloajastimen ohjaus siten, että tiettyinä aikoina tilassa on haluttu lämpötila”. Kyseessä voi olla myös koko lämmityksen ohjausjärjestelmä joka itse täyttää asetuksen em. ominaisuudet jolloin perinteisen on/off termostaatin saa asentaa. Tällä tarkoitetaan hajautettua tai älykästä järjestelmää, esim. sähköohjauskeskus, pilvipalvelin tai mobiililaite ohjaus.

Toinen kysymyksiä herättänyt tuote on siirrettävä sähkölämmitin, joita asetus ei koske.

”Pelkkä pistotulppa ei tee lämmittimestä siirrettävää vaan pakkauksen mukana tulee toimittaa jalat ja lisäksi seinäkiinnitystä ei tule mahdollistaa”. Tulkinnan perusteena on lämmityksen tilapäisyys.

EcoDesign direktiivi koskee uusien tuotteiden markkinoille saattoa. Koska myös vanhoja on/off termostaattituotteita saa myydä edelleen em. asetuksen ulkopuolisiin kohteisiin ja älykkäisiin kohteisiin niin käytännössä suunnittelija, urakoitsija ja asentaja vastaavat siitä, että asennus kokonaisuudessaan täyttää asetusten vaatimukset. Näistä syistä valmistajan tai maahantuojan on merkittävä tuotteisiin 1.1.2018 jälkeen niiden käyttötarkoitus ja se miten kyseistä tuotetta voi käyttää. Valmistaja vastaa tuotteiden vaatimusten täyttymisestä ja toimittaa ohjeet missä yhteydessä tuotteet täyttävät direktiivin vaatimukset, olivat sitten kyseessä uudet tai perinteiset termostaatilliset sähkölämmitystuotteet.

 

Lähteet: Tukes ja Sähkölämmitysfoorumi

 

Teksti:
Joni Grönqvist, Rettig Lämpö Oy, Purmo Sähkö

Ebeco WiFi Ready on ratkaisu älykkääseen kotiisi

Helppo asennus käyttäjälle Voit asentaa älykkään EB-Therm 500 termostaatin WiFi:llä tai ilman. Lisäämällä EB-Connect WIFI- lisävarusteen muutat termostaattisi etäohjattavaksi jolloin saat entistä paremman energian optimoinnin ja hallinnan.

Kestävää kehitystä puhtaamman maailman puolesta  

Sähkö mahdollistaa yhteiskunnan toiminnan ja ihmisten hyvinvoinnin nyt ja tulevaisuudessa.

Sauna päälle nappia painamalla – Harvia Cilindro Plus Spot®

Harvia Cilindro Plus Spot® -sähkökiuas on varustettu uudella, täysin langattomalla Harvia Spot® -ohjauskytkimellä.