Hyvin harvat vielä viime syksynä tiesivät, mitä energiankulutuksen vähentämiseen tähtäävä EU:n EcoDesign puitedirektiivi oikeasti toisi tulleessaan 1.1.2018

Virallisesti puitedirektiivin perusteella sähkölämmitysjärjestelmille on laadittu niitä koskeva asetus. Asetuksessa on jokaiselle kotitalous- ja kaupallisessa käytössä olevalle lämmitysmuodolle määritetty vuosihyötysuhteen vähimmäisvaatimukset. ”Asetus koskee ihmisten lämpöviihtyvyyttä tuottavia sähköisiä lämmitysjärjestelmiä.

Kotitalouskäytössä ehdot koskevat paikallisia tilalämmittimiä, joiden nimellislämpöteho on enintään 50 kilowattia, ja kaupalliseen käyttöön tarkoitettuja paikallisia tilalämmittimiä jossa yhden lohkon teho on enintään 120 kilowattia. Asetus ei koske vesikiertoista lattialämmitystä, sulanapito- ja kuivatuslämmitystä sekä eläintiloja”.

Sähköisen lämmitysjärjestelmän perinteinen on-off termostaatti ei enää täytä asetuksen vaatimusta. ”Lämmitysjärjestelmissä pitää olla vuoden 2018 alusta viikkokelloajastin ja lisäksi yksi seuraavista ominaisuuksista: avoimen ikkunan tunnistin, etäohjaus (esim. älypuhelimella) tai mukautuva käynnistyksen ohjaus eli käytännössä viikkokelloajastimen ohjaus siten, että tiettyinä aikoina tilassa on haluttu lämpötila”. Kyseessä voi olla myös koko lämmityksen ohjausjärjestelmä joka itse täyttää asetuksen em. ominaisuudet jolloin perinteisen on/off termostaatin saa asentaa. Tällä tarkoitetaan hajautettua tai älykästä järjestelmää, esim. sähköohjauskeskus, pilvipalvelin tai mobiililaite ohjaus.

Toinen kysymyksiä herättänyt tuote on siirrettävä sähkölämmitin, joita asetus ei koske.

”Pelkkä pistotulppa ei tee lämmittimestä siirrettävää vaan pakkauksen mukana tulee toimittaa jalat ja lisäksi seinäkiinnitystä ei tule mahdollistaa”. Tulkinnan perusteena on lämmityksen tilapäisyys.

EcoDesign direktiivi koskee uusien tuotteiden markkinoille saattoa. Koska myös vanhoja on/off termostaattituotteita saa myydä edelleen em. asetuksen ulkopuolisiin kohteisiin ja älykkäisiin kohteisiin niin käytännössä suunnittelija, urakoitsija ja asentaja vastaavat siitä, että asennus kokonaisuudessaan täyttää asetusten vaatimukset. Näistä syistä valmistajan tai maahantuojan on merkittävä tuotteisiin 1.1.2018 jälkeen niiden käyttötarkoitus ja se miten kyseistä tuotetta voi käyttää. Valmistaja vastaa tuotteiden vaatimusten täyttymisestä ja toimittaa ohjeet missä yhteydessä tuotteet täyttävät direktiivin vaatimukset, olivat sitten kyseessä uudet tai perinteiset termostaatilliset sähkölämmitystuotteet.

 

Lähteet: Tukes ja Sähkölämmitysfoorumi

 

Teksti:
Joni Grönqvist, Rettig Lämpö Oy, Purmo Sähkö

Miksi nyt on oikea aika hankkia ilmalämpöpumppu?

Ilmalämpöpumppu tuo säästöä energiankulutukseen, tekee asumisesta mukavampaa, puhdistaa ilmaa ja nostaa asunnon arvoa. Hankinta kannattaa ajoittaa talveen, koska asennusruuhkaa ei ole ja laitteita on hyvin saatavilla.

Siirrettävät lämminilmapuhaltimet

El-Björn -lämminilmapuhaltimissa on laaja valikoima siirrettäviä ja vankkarakenteisia korroosion kestäviä malleja tilapäiseen ja pysyvään lämmitykseen eri käyttökohteisiin: rakennuksille, varastotiloihin, teollisuushalleihin sekä erilaisiin kosteisiin tiloihin. Elementtien rakenne varmistaa optimaalisen ilmavirtauksen ja nopean lämpenemisen. Etupuolen ohjaussäleikkö pitää ilmavirran koossa ja pidentää heittopituutta.

Kännykästä kaukosäädin

Verisuren tai Airpatrolin etäohjaus tekee Panasonicin ilmalämpöpumpun ohjaamisesta helppoa mistä päin maailmaa tahansa.